Vágólapra másolva!
A topligák közül a Premier League rendelkezik a legnagyobb bevétellel, és hamarosan még több pénzhez jut a televíziós közvetítések után, azonban a költségek is ott a legmagasabbak. Van olyan klub, amely a teljes bevételét a focisták fizetésére költi, így az egyesületek szeretnének valamiféle szabályozást bevezetni ennek elkerülésére.

Az UEFA által bevezetett Pénzügyi Fair Play (Financial Fair Play - FFP) elméletileg a következő szezontól lép érvénybe, onnantól kezdve csak azok a klubok indulhatnak az európai kupákban, amelyek nem költenek többet, mint amennyi bevételük van.

A szabályozás ennél azért jóval bonyolultabb, ugyanis az UEFA nem minden kiadást, illetve bevételt vesz figyelembe, de az európai szövetségnél joggal bízhatnak abban, hogy mindez határt szab a mértéktelen költekezésnek - nem csoda, hogy a hírek szerint a Premier League-nél is valami hasonlót terveznek.

Sok pénz, sok veszteség

Az angol élvonal egyértelműen a leggazdagabb az európai bajnokságok között, ami leginkább a televíziós jogdíjak miatt van így - és ebből a forrásból a klubok hamarosan még többet zsebelhetnek be. A jelenleg is élő megállapodást 2010-ben kötötték (2013-ig érvényes): eszerint a liga 1,305 milliárd fontot kap szezononként. Hamarosan azonban ennek több mint a duplája kerül majd az egyesületek kasszájába, hiszen a nyáron bejelentették, hogy a Premier League megkötötte a szerződést következő hároméves periódusra, és az új megállapodás értelmében csak ezért szezononként egymilliárd fontot kap.

Ehhez jönnek még a külföldről érkező pénzek, amelyekről hivatalos adat nincsen (elvégre a liga országonként vagy régiónként külön-külön értékesíti a jogokat), de becslések szerint a Premier League éves bevétele a tv-közvetítésekből 2013-től kezdve 1,305 milliárd font helyett egészen kétmilliárdig is felkúszhat.

Hiába azonban a hatalmas bevétel, az angol élvonalbeli klubok összességében így is veszteségesen működnek. Teljes pénzügyi jelentés a 2010-2011-es szezonról áll rendelkezésre, és akkor a nemzetközi könyvvizsgáló cég, a Deloitte jelentése szerint a Premier League csapatai összesen 361 millió font veszteséget realizáltak.

Természetesen nem minden klubnál ilyen rossz a helyzet, hiszen akadnak nyereségesen működőek (például a Tottenham, az Arsenal, a Chelsea vagy a Manchester United), de a túlköltekezés nem csak a Manchester Cityre jellemző. A csapat a 2010-2011-es bajnokságban rekordmértékű, 197 millió fontos veszteséggel működött, de ugyanebben a sorozatban például a Liverpool 49,4 milliót, a Newcastle 3,9 milliót, a Wigan Athletic pedig 7,2 milliót bukott.

Minden bevétel elmegy a bérekre

A pénz nagy része pedig a játékosok fizetésére ment el. A Deloitte kimutatása szerint a 2010-2011-es szezonban az angol élvonal klubjai összbevételük 70 százalékát költötték bérekre. A Chelsea-nál a fizetések a teljes bevétel 86 százalékát vitték el, az Aston Villánál ez az arány 96 százalék volt, a legrosszabb pedig ebből a szempontból a Manchester City, ahol nem igazán ismerik az addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér mondást, mivel a befolyt összegek 116 százalékát költötték a bérekre - vagyis a klub bevételei még a játékosok által keresett összeget sem fedezték.

Ráadásul a bérek folyamatosan emelkednek, hiszen a sportsintelligence.com nevű oldal adatai szerint például a Chelsea-nél az éves átlagfizetés a 2010-2011-es szezonban 3,7 millió font volt, a legutóbbiban pedig már 4,1 millió, a Manchester Citynél pedig az ugrás még nagyobb (3,6 millióról 4,4-re). Mindez már csak azért is érdekes, mert a többi európai sztárklubnál ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg: az Internazionale, az AC Milan vagy a Bayern München focistái átlagosan kevesebbet keresnek.

A jelenség természetesen az angol klubokat is aggasztja, így aztán amikor a Premier League egyesületeinek elnökei a múlt héten összeültek Londonban, akkor az egyik fő téma az volt, hogy miként lehetne szabályozni a kiadásokat. Önmagában már ez is hatalmas áttörést jelent, mert amikor öt évvel ezelőtt felmerült egy hasonló szabályozás bevezetésének lehetősége, akkor a klubok elutasították még az ötletet is - most viszont legalább annyiban megegyeztek, hogy valamit lépni kellene.

Fizetési sapka Angliában is?

A konkrét módszert illetően azonban egyelőre messze állnak a konszenzustól. A Sunderland elnöke, Ellis Short például az amerikai sportokhoz hasonló fizetési sapka mellett érvelt, amelynek értelmében az egyesületek csak a bevételük egy bizonyos százalékát költhetnék bérekre. A többség viszont megelégedne azzal, hogy az FFP-hez hasonlóan a veszteséges működés járna valamilyen büntetéssel.

Az Arsenal és a Manchester United a legkisebb veszteséget is büntetné, más klubok viszont lehetőséget adnának arra, hogy a tehetős tulajdonosok egy bizonyos határig betömhessék az ilyen lyukakat - a Fulham pedig továbbra is ellenez bármiféle szabályozást.

Egy új rendelkezés bevezetéséhez az élvonal 20 csapatából 14-nek kell igent mondania, ami azt jelenti, hogy reális esélye van egy FFP-hez hasonló szabályozásnak a Premier League-en belül is. "Remélem, hogy már csak a klubok érdekében is sikerül valamilyen konszenzusra jutnunk a következő idény rajtjáig" - mondta a West Ham elnöke, David Gould.

www.globalsoccerapp.com