Vágólapra másolva!
A BEK-sorozatokban a végső győztesnek olykor elég volt egy-két komolyabb ellenfelet felülmúlnia, a BL lebonyolítása azonban rengeteg éles meccsel terheli le az esélyeseket, így halálbiztos az állandó trónfosztás. A MU, a Barca és a Real is járt már közel az ismétléshez, ám a Chelsea idei lebőgése tovább erősítette a BL mítoszát: címvédőként nem juthatsz fel a csúcsra!

A Bajnokok Ligája történetében először fordult elő, hogy címvédő már a csoportkörben búcsúzott, a Chelsea tehát ebből a szempontból történelmet írt. A BL egy másik hagyományához azonban tartotta magát a londoni együttes. Amióta ugyanis így hívják a sorozatot, egyetlen alkalommal sem fordult elő címvédés.

Korábban egyáltalán nem volt ritkaság, hogy kétszer vagy akár többször egymás után ugyanaz a csapat szerezze meg a kupát. A Real Madrid az első öt kiírásban nem talált legyőzőre, ezt követően a Benfica duplázott. Később megvédte címét az Internazionale is, majd az Ajax Amsterdam és a Bayern München is egymás után három alkalommal nyerte meg a trófeát. A Liverpoolnak és a Nottingham Forestnek is sikerült a címvédés, de még közvetlenül a BL-időszak előtt is akadt erre példa, az AC Milan 1989-ben és 1990-ben is Európa legjobbja lett.

Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura
A Marco Van Basten nevével fémjelzett Milan 1990-ben véghezvitte a duplázást

Ezzel azonban le is járt a címvédők időszaka, amióta ugyanis a sorozatot Bajnokok Ligájának hívják, azóta a végső győztes a következő idényben egyszer sem tudta megismételni a diadalt. Pedig igazán korszakos együttesek is próbálkoztak: a Marcello Lippi által irányított Juventus, a Real Madrid sztárjai vagy a Josep Guardiola féle Barcelona egyaránt közel járt ahhoz, hogy megtörje az átkot, de végül mindegyikük kudarcot vallott.

A BL-címvédők szereplése
1993-94 Olympique Marseille - nem indult
1994-95 AC Milan - döntő
1995-96 Ajax Amsterdam - döntő
1996-97 Juventus FC - döntő
1997-98 Borussia Dortmund - elődöntő
1998-99 Real Madrid - negyeddöntő
1999-00 Manchester United - negyeddöntő
2000-01 Real Madrid - elődöntő
2001-02 Bayern München - negyeddöntő
2002-03 Real Madrid - elődöntő
2003-04 AC Milan - negyeddöntő
2004-05 FC Porto - nyolcaddöntő
2005-06 Liverpool FC - nyolcaddöntő
2006-07 FC Barcelona - nyolcaddöntő
2007-08 AC Milan - nyolcaddöntő
2008-09 Manchester United - döntő
2009-10 FC Barcelona - elődöntő
2010-11 Internazionale - negyeddöntő
2011-12 FC Barcelona - elődöntő
2012-13 Chelsea FC - csoportkör

A táblázatból jól látható, hogy az első években, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében még nem 32, hanem először csak nyolc, majd 16 együttes szerepelt, akkor a címvédő rendre nagyon messzire jutott. Háromszor egymás után is csak az elveszített döntő volt az oka, hogy most ne átokról írjunk, és időnként tényleg csak nüanszokon múlt a siker.

1995-ben a Milan egy hajrában kapott góllal veszített az Ajax ellen, amely újabb egy esztendővel később csak a tizenegyesekkel bukta el a Juventus elleni finálét. A torinóiak egy évre rá esélyesebbnek számítottak a döntőben a Borussia Dortmund ellen, azonban a BVB a müncheni fináléban 3-1-re nyerni tudott. Azóta viszont csak egyszer fordult elő, hogy a BL címvédője egy évvel később megint döntőt játszhatott, a Manchester United 2009-ben kikapott a Barcelonától.

Forrás: AFP/Lluis Gene
A Barcelona hiába uralta az elmúlt években a klubfutballt, a duplázásra képtelen volt

A Vicente del Bosque által irányított Real Madrid három év alatt kétszer nyerte meg a trófeát, akárcsak a Guardiola által vezetett Barcelona, ám mind a két egyesületnél a két diadal között volt egy üresjárat, amikor az elődöntőben véget ért a menetelés, és mindkét alkalommal a végső győztes parancsolt megálljt a címvédőnek.

Ez is jelzi, hogy a Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolítása mennyire nehézzé teszi a címvédést, míg a BEK-időszakban csak négy párharcot plusz a döntőt kellett megnyerni, addig manapság dupla annyi találkozón kell bizonyítani, ráadásul nehezebb ellenfelekkel. A Milan az 1990-es címvédése esetében kiverte a Bayern Münchent és a Real Madridot, de a másik két ellenfele a finn Helsingin JK és a belga Mechelen volt. A Nottingham Forest az 1979-1980-as évadban címvédőként az elődöntőbe kerülésig a svéd Österrel, a román Arges Pitestivel, majd a Dynamo Berlinnel találkozott. Ehhez képest a mai együttesek az egyenes kieséses szakaszban maximum egy könnyebbnek tűnő ellenfelet kaphatnak.

www.globalsoccerapp.com