Vágólapra másolva!
José Mourinho eddig csak egy klubnál dolgozott három szezonnál tovább, és ha tartja ezt a szokását, akkor a nyáron elhagyja a Real Madridot. A nagy kérdés az, melyik utat választja a Real Mourinho távozása esetén, megpróbálja-e a Barcelona-modellt alkalmazni, és házon belül talál megoldást, vagy inkább odavisz egy máshol már bizonyított nagy nevet.

A madridi sportnapilap, a Marca a hónap elején kész tényként közölte, hogy José Mourinho az idény végén távozik a Realtól. Ugyan a hírt a felek cáfolták, de rögtön megkezdődött a találgatás arról, hogy a portugál hol folytathatja pályafutását, és sokkal kisebb figyelem irányult arra, hogy ez esetben a Realnak is új edzőt kell keresnie.

Pérez szempontjai

Mourinho még 2010 nyarán szerződött Madridba, vagyis a mostani már a harmadik szezonja a Santiago Bernabéuban - márpedig korábban csak egyetlen klubnál, a Chelsea-nél dolgozott három idénynél tovább. Ráadásul a Real sem arról híres, hogy hosszú távon foglalkoztatná az edzőket az elmúlt időszakban: az utolsó, aki legalább két teljes idényben maradhatott Vicente del Bosque volt -1999 novembere és 2003 nyara között. Ezt követően hét év alatt kilenc edzője volt a csapatnak, és a hatalmas fluktuációnak csak Mourinho érkezése vetett véget.

Forrás: AFP/Jaime Reina
Mourinho cáfolta, hogy elmenne, de nem lepődnénk meg, ha nyáron visszatérne Angliába

A portugál szakember májusban hosszabbított szerződést 2016-ig, ám ennek ellenére folyamatosan tartják magukat a pletykák, hogy az idény végén távozik, mivel megromlott a viszonya a játékosok egy részével, főleg a spanyolokkal, valamint az elnökkel, Florentino Pérezzel is. A hírt megszellőztető, a Realnál bennfentesnek számító Marca szerint Pérez máris megkezdte az utód keresését, és négy fő szempont szerint válogat. Eszerint szükséges némi tapasztalat a sztárok kezelésében; olyasvalaki kell, aki már dolgozott topligában és a Bajnokok Ligájában is; bizonyított olyan csapatnál, ahol nagy a nyomás és az eredménykényszer; és a sajtót is könnyen kezeli.

Ancelotti vagy Löw jöhet a Marca szerint

Mindezeknek csak nagyon kevesen felelnek meg, a Marca mindössze két nevet említett. Az egyik az olasz Carlo Ancelotti, aki jelenleg a Paris Saint-Germainnél dolgozik, de volt már a Juventus, az AC Milan és a Chelsea mestere is, nyert olasz és angol bajnokságot, valamint kétszer Bajnokok Ligáját is. Ráadásul egyes lapértesülések szerint a PSG-s szerződésében van egy záradék, amely lehetővé teszi, hogy a Real Madrid megkeresése esetén szabadon távozzon.

A Marca szerint Pérez másik kiszemeltje a német válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Joachim Löw. Mellette elsősorban a támadófutball iránti elkötelezettsége szól, mert nem minden, Pérez által felállított kritériumnak felel meg: dolgozott ugyan a Bundesligában, de utoljára az 1999-2000-es idényben, 2004 óta nem volt klubedző, és a Bajnokok Ligájában sohasem ült a kispadon - igaz, még 1997-ben KEK-döntőig vezette a VfB Stuttgartot. Ráadásul őt nem lenne egyszerű 2013 nyarán, a vb-selejtezők közepén elcsábítani a német válogatott kispadjáról, ahová egyébként 2014-ig köti szerződés.

Forrás: AFP/Patrick Stollarz
Löw irányításával a német válogatott évek óta gyűjti az érmeket a nagy tornákon

Ha a megoldás belülről érkezik

A Real elnöke számára ugyanakkor vonzó lehet egy olyan lehetőség is, amit a Marca nem említett. Aligha kerülte el figyelmét, hogy a klub legutolsó, igazán sikeres korszaka akkor volt, amikor a kispadon a klub egykori játékosa, az egyesülethez ezer szállal kötődő, korábban a Real utánpótlásánál dolgozó Vicente del Bosque ült. Arról nem is beszélve, hogy az FC Barcelona is valami hasonló módszerrel jutott a csúcsra: a klub saját nevelésű futballistája, az egyesület futballfilozófiáját valósággal megtestesítő Josep Guardiola irányításával nyert meg szinte mindent az elmúlt időszakban, jelenleg pedig az ő korábbi asszisztensével, Tito Vilanovával remekel.

Ha a Realnál egyszer hasonlóan gondolkodnának, akkor Mourinho jelenlegi asszisztensének, Aitor Karankának a kinevezése is jó megoldásnak tűnik. Ő 1997 és 2002 között futballozott a madridiaknál, 2010 óta a csapat pályaedzője, ráadásul gyakran a sajtótájékoztatókon is helyettesíti főnökét. A keret tagjait tehát jól ismeri, más kérdés, hogy vezetőedzőként korábban még sohasem dolgozott.

Forrás: AFP/Javier Soriano
Karanka (balra) lehetne a Real Vilanovája

Egy másik lehetőség pedig azért lehet vonzó Pérez számára, mert az elnök mindig is vonzódott a szupersztárokhoz, márpedig Zinedine Zidane-nál nagyobb sztárt nehéz elképzelni. A francia klasszis a Realban fejezte be karrierjét 2006-ban, 2010 novemberében pedig Pérez személyes tanácsadója, majd nem sokkal később a klub sportigazgatója lett. Ráadásul Zizou sohasem tagadta, hogy előbb-utóbb szeretne edzőként dolgozni, jelenleg éppen a megfelelő végzettség megszerzése érdekében tanul, miközben a klub a nyáron bejelentette, hogy a Real utánpótlásánál fog dolgozni.

www.globalsoccerapp.com