Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó-szövetséget irányító Csányi Sándor a Pepsifoci.hu-nak adott évértékelő interjúban több kritikát is megfogalmazott a hazai klubokkal kapcsolatban, a fiatal játékosok szerepeltetését és a megfelelő stratégiát is hiányolta.

Tejfelesszájúak terepe lett az olasz foci

"Megmondom őszintén, néha sajnálom, néha dühít egyes klubok stratégiája, ahogy menedzselnek egyes klubokat, amikor azt látom, hogy szerintem olcsóbban és többet ki lehetne hozni belőle" - mondta a szövetség elnöke.

Az OTP elnök-vezérigazgatója szívesen mintát adna a klubvezetésből. "Jó lenne megcsinálni egy klubot, egyfajta mintát adni, hogy így nézne ki nálam az utánpótlás, így meg egy felnőtt csapat. Az biztos, hogyha én tulajdonos lennék, abból presztízskérdést csinálnék, hogy az első csapatomban maximum három külföldi játsszon, de lehet, egy sem. Ez idehaza még nem érzem a tulajdonosok általi belső igénynek, márpedig szerintem a nézők is arra lennének inkább vevők, ha több magyar játékos egyéniség lenne ott a pályán."

A vezető ezzel együtt nem lát esélyt rá, hogy valaha is klubot irányítson. "Nyilván, amíg elnök vagyok, nem gondolom, hogy klubot vásárolnék, ha meg már nem leszek, mert lemondok, mert elegem van, vagy leváltanak, mert öreg leszek, akkor szintén kevés az esélye mindennek."

Csányi arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben egy U19-es selejtezőn a magyar csapatból átlagban egy játékos játszik felnőtt szinten, és az is az NB II-ben, addig az osztrákoknál vagy a bolgároknál hat-hét élvonalbeli focista van a korosztályos válogatottban. "Vagy rossz a képzésünk színvonala, vagy a profi csapatok kiválogatási szisztémájával van gond. Azt például biztosan helytelen, hogy sok tulajdonos azt várja el, hogy az U15-ös, 16-os, 17-es csapata bajnok legyen, az eredményesség mindent felülír, még azt is, hogy végeredményben mi lesz 19 évesen egy játékossal."

Nem hisz abban a szerinte idehaza divattá vált szemléletben, hogy 23 év alatt nincs készen egy játékos. "Azt gondolom, ha 20 évesen egy tehetség nem tud ott lenni stabilan egy NB I-es csapatban, vagy legalább a keretben, az valószínűleg nem olyan nagy tehetség. De meglátásom szerint nálunk nem azért nincs ott, mert nem olyan nagy tehetség, hanem mert azt gondolják róla, hogy még fiatal, és várnia kell."