Vágólapra másolva!
Buffon a gólvonal mögül védte ki a Milan bajnoki címét, Del Piero hangja kómából hozott vissza egy kislányt, Giovonco a számmisztikusok megrendelésére lőtt gólt - csodákat idéző sztorikkal van tele a Serie A 2012-es leggyűjteménye.

Az év meccse: Internazionale - AC Milan 4-2

Az Inter drukkereinek nem sok sikerélményben volt részük 2012-ben, de az mindenképpen vigasztalhatja őket, hogy kedvenceik mindkét milánói derbit megnyerték. A májusi összecsapáson aratott győzelmük ráadásul azt jelentette, hogy a Milan biztosan lecsúszik a bajnoki címről, ami tovább növelte a diadal értékét, és a mérkőzés kifejezetten szórakoztató volt.

Az év gólja: Panajotisz Kone, Napoli - Bologna 2-3

A szokásosnál is több ollózásos gól született a Serie A-ban 2012-ben: Pablo Osvaldo, Fabio Quagliarella, Kwadwo Asamoah és Enzo Maresca is betalált ilyen módon, de egyik sem volt olyan látványos, mint Kone gólja. A görög középpályás mindössze háromszor volt eredményes az év során, de a Napoli elleni találata alighanem élete legszebb gólja volt.

Az év védése: Gianluigi Buffon, AC Milan - Juventus 1-1

A milánóiak többsége még mindig nem tudta túltenni magát Buffon megmozdulásán, már csak azért sem, mert bármilyen parádés is volt a kapus megmozdulása, csak a gólvonalon túlról ütötte ki Sulley Muntari fejesét. A bíró azonban nem adta meg a találatot, pedig a Milan-hívek szerint 2-0 után megnyerték volna a meccset, és a bajnoki címet is begyűjtötték volna.

Az év öngólja: Matteo Rubin, Lazio - Bologna 1-3

A bundabotrány kirobbanása óta minden egyes öngól nagyon gyanús, hiszen anno Andrea Masiello is ilyen módon alakította ki a megfelelő eredményt. Rubin mindenesetre megúszta a vádaskodást, pedig megmozdulása teljesen érthetetlen volt (0:33-nál). Szerencséjére a Bologna így is nyerni tudott Rómában a Lazio ellen.

Az év boszorkánysága: Sebastian Giovonco, Juventus - Cagliari 1-0

Az olasz kupa nyolcaddöntőjében a Juventus emlékezetessé tette a számmisztikusok által kiemelten kezelt háromszoros tizenkettes dátumot. A 12-es mezben játszó Sebastian Giovonco 2012. 12. hó 12-én a második félidő 12. percében talált be, igaz 12 méternél jóval közelebbről. Ami ennél is fontosabb, a gólja nyolc közé jutást jelentett a Juvénak, mely 1-0-ra verte a vendég Cagliarit.

Az év kihagyott helyzete: Marko Livaja, Internazionale - Genoa 1-1

Az Inter nagy nyári átalakítása többé-kevésbé sikeres volt, hiszen a fiatal edzővel, Andrea Stramaccionival a csapat nem szerepel rosszul, és akár a második helyen zárhatta volna az évet. Ehhez csupán annyi hiányzott, hogy az utolsó mérkőzésen, a Genoa ellen Marko Livaja az utolsó percben közvetlen közelről betaláljon az üres kapuba.

Az év gólöröme: Edinson Cavani, Napoli - Parma 3-1

A 2012-es esztendő egyik nagy őrülete, a Gangnam Style a Serie A-t sem kerülte el. A dél-koreai PSY dala, illetve az ahhoz kapcsolódó tánc bejárta az egész világot, és a Napoli uruguayi csatára, Edinson Cavani is megmutatta, hogy mennyire trendi.

Az év átigazolása: Lúcio

A brazil középhátvéd kétszer is klubot váltott az év során, és a két transzfer tökéletesen leírja a Serie A jelenlegi helyzetét. Az Inter a nyáron inkább felbontotta a szerződését, mint hogy tovább állja nagyon magas fizetését, a Juventus pedig rögtön lecsapott az ingyen leigazolható bekkre, aki azonban nem vált be Torinóban, és az év végén a Juve is megszabadult tőle.

Az év botránya: a fogadási csalások

Az olasz labdarúgásnak szinte alig van olyan szereplője, akit valamilyen módon ne érintett volna a még 2011-ben kirobbant bundabotrány. A 2012 - 2013-es szezont négy klub (Atalanta, Siena, Sampdoria és Torino) is pontlevonással kezdte, decemberben pedig a Napolit is hasonló módon büntették, miközben a Juventus trénere, Antonio Conte hónapokon keresztül nem ülhetett le a kispadra.

Az év csodája: Del Piero, a gyógyító

A Juventus legendás futballistája, Alessandro del Piero a nyáron Ausztráliába szerződött, de előtte még megmutatta, hogy a labdarúgás csodákra képes - és nem csak a pályán. Januárban egy 12 éves kislány, Giada Scalise éppen egy Juve-meccs nézése közben kapott agyvérzést, és kómába esett. Kedvenc játékosa Del Piero volt, ezért édesapja megkérte a támadót, hogy próbáljon meg segíteni, Alex pedig egy audio- és egy videóüzenetet küldött, amelyben arra kérte Giadát: "ébredj fel minél hamarabb, hogy megint nézhesd a meccseinket, és hogy személyesen találkozhassunk". A felvételt folyamatosan ismételve játszották le a kómában lévő lány ágya mellett, aki nem sokkal később fel is ébredt.

Az év csapata

S. Handanovic (Udinese/Internazionale) - Campagnaro (Napoli), Chiellini (Juventus), Barzagli (Juventus) - Maggio (Napoli), Pirlo (Juventus), Vidal (Juventus), Marchisio (Juventus), Asamoah (Udinese/Juventus) - Cavani (Napoli), Di Natale (Udinese)

A 2012-es esztendő a Juventusról szólt a Serie A-ban, hiszen veretlenül nyerte meg a bajnokságot, és jelenleg is nagy fölénnyel vezet. Ennek megfelelően az év csapatának magját is torinóiak alkotják, kiegészülve néhány Napoli-focistával, illetve két ex-udineivel. A Milanban nem volt olyan játékos, aki egész évben egyenletesen jó teljesítményt nyújtott volna.

www.globalsoccerapp.com