Vágólapra másolva!
Az Ötvenhatosok terén szervez egy közös meccsnézést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a románok elleni világbajnoki selejtezőre, ha a nemzetközi szövetség (FIFA) elutasítja az MLSZ fellebezését.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a Magyar Labdarúgás Fóruma rendezvényen elmondta, hogy fellebezett az MLSZ a FIFA azon döntése ellen, hogy az Izrael elleni meccsen történt antiszemita bekiabálás miatt zárt kapuk mögött kell lejátszani a magyar-román vb-selejtezőt. Csányi hozzátette: ha elutasítanák a fellebbezést, akkor az MLSZ Budapesten, a Puskás-stadiontól nem messze található Ötvenhatosok terén óriáskivetítőt állít fel, így akár 40-50 ezer szurkoló is együtt nézheti meg a találkozót.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Ötvenhatosok tere

Az elnök hozzátette: a mérkőzésre hatalmas volt az érdeklődés, ezért elkezdték megerősíteni a Puskás Ferenc Stadion középső karéját, hogy megnyithassák a románok elleni selejtezőn."Ezért is bosszantó a FIFA döntése, mert az állam így kidobta a pénzt az ablakon, ha elutasítják a fellebezést" - mondta Csányi Sándor.

Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen. Hozzátette: ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést.

Csányi négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra: az edzőképzést, a magyar játékosok szerepeltetését, a női futballt és az infrastrukturális fejlesztések folytatását. Az edzőképzésben olyan irányú változást vár, hogy minőségi utánpótlásedzők segítsék a Bozsik Program révén megnövekedett számú utánpótláskorú labdarúgót - ezzel összhangban Szalai László, a Magyar Futball Akadémia korábbi igazgatója váltja Mezey Györgyöt az edzőképzés élén.

A magyar fiatal játékosok nagyobb arányú élvonalbeli szerepeltetését többek között úgy kívánja elérni az MLSZ, hogy a televíziós pénzek és egyéb bevételek elosztásakor fontos szempont lesz, a csapatokban hány hazai nevelésű játékos futballozik. Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban azt mondta, idén 120 új pálya építése és 200 felújítása szerepel a tervek között, továbbá valamennyi élvonalbeli stadiont fűthetővé kell tenni, mert a magyar csapatok számára nagy hátrányt jelent a több mint két hónapos téli szünet, miközben máshol ennél zordabb körülmények között is folytatódik a játék. Hozzátette, a tervek között szerepel a központi jegyértékesítés, a szurkolók személyi azonosítása a belépéskor, illetve minden stadionban kamerarendszer felállítása, s ezek együttes megvalósulása azt eredményezheti, hogy a stadionokban lebonthatják a játékteret a nézőktől elválasztó kerítéseket.

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Csányi Sándor

Csányi Sándor komoly vállalást is tett: az elkövetkezendő négy évben - az utánpótlást is beleszámítva - 32 világversenyt rendeznek, s szerinte ebből legalább hatra kijut a magyar csapat. "Lehetetlen vállalkozásnak tűnt a magyar futball megújítása az elmúlt 30 év sikertelensége után, de több sikertörténet is lendületet adott a magyar futballnak az elmúlt években" - mondta az MLSZ-elnök az elmúlt éveket értékelve. Ezek közé sorolta az amatőr futball megmentését azzal, hogy a versenyeztetési költségek kilencven százalékát átvállalta az MLSZ. Kiemelte még a játékosok, a csapatok és az egyesületek számának növekedését, a Bozsik Programot és a pályalétesítési programot. A Bozsik Programra évi 2,5 milliárd forintot költ az MLSZ, míg a pályalétesítésben és az infrastrukturális fejlesztésekben a TAO-ból befolyó összegek biztosítják a fedezetet. Mint mondta, 2011-ben 16, tavaly 28 milliárd forint áramlott a labdarúgásba a TAO-pénzekből, az idei terv pedig 25 milliárd forint.