Vágólapra másolva!
A női focisták új szövetségi kapitánya, Vágó Attila egyetért azzal, hogy a lánya, Fanny volt 2012 legjobb magyar játékosa, de a többi kerettaggal ellentétben neki nem lehetnek rossz meccsei sem, mert akkor kimarad a válogatottból. Az 53 éves edzőnek sikerült visszahívnia a korábban lehazaárulózott Bundesliga-sztárt, egyúttal úgy véli, a magyar női labdarúgásban nagyon sok kiaknázatlan érték van még, és kemény munkával a magyar csapat ott lehet a 2019-es világbajnokságon.

A Magyar Labdarúgó Szövetségben úgy döntöttek, fontos a magyar női foci jövője. A vezetés elkészített egy stratégiai tervet, amely hosszú távon meghozhatja a felzárkózást az európai élmezőnyhöz - szól az ígéret, amelynek a betartásáért Vágó Attila szövetségi kapitányként felel.

A Bundesliga legjobbja túltette magát a hazaárulózáson

Az 53 éves tréner rögtön egy jó húzással nyitott, sikerült visszahívnia az őszi Bundesliga-szezon legjobbjának választott Jakabfi Zsanettet: "Márciusban Portugáliában egy tornán veszünk majd részt, ahol már ott lesz, illetve minden tétmérkőzésünkön is szerepelni fog, ezt már a klubjával is egyeztettük" - mondta Vágó, majd arra is rátért, hogy milyen érvekkel sikerült rábírnia a 22 éves játékost a visszatérésre. "Már három és fél éve Németországban légióskodik, a tanulmányaival előbbre tart, a munkahelye ugyanott van, ahol focizik. Nem véletlenül választották meg a legjobb játékosnak, a díjjal és a góljaival kivívott egy rangot, így könyebben elengedik a válogatotthoz."

Jakabfinak meg kellett küzdenie a magyar szurkolókkal is, volt, aki a Facebookon lehazaárulózta, amikor az elfoglaltságai miatt nem tudta bevállalni a válogatottságot. Vágó szerint nagy kárt tud okozni egy-egy olyan mondat, amelyet olyan emberek írnak le, akik nem is ismerik a körülményeket, és a tényekkel sincsenek tisztában. "Meg kellett küzdenie ezzel a problémával, de hál' istennek már túlvan rajta" - sóhajtott fel az edző.

Forrás: Wikimedia
Jakabfi visszatérése pluszpontokat jelenthet

Vágó elődje, Kiss László a sikertelen Eb-selejtezők után azt mondta, hogy Jakabfi klasszisa plusz hat pontot ért volna a válogatottnak, és ezzel egyetért Vágó is, aki párhuzamot vont a magyar lány és Messi között. "A legjobb játékosok hiányát minden csapat megérzi, bár nehéz pontokban megmondani, hogy pontosan mennyit ért volna Jakabfi jelenléte. Olyan ez, mintha a Barcából kivennénk Messit."

A női fociba még sok kislányt be tudunk hozni

Vágó egyszer már ült a női kispadon, 2007 őszétől közel három éven át vezette a csapatot, amely az akkori vb-selejtezőn mindössze egy pontra volt attól, hogy pótselejtezőt játsszon (akkor a csoportelsőség sem ért közvetlen kijutást). A cél most a tényleges világbajnoki részvétel, amit ezentúl könnyebb lesz elérni: a 2015-ös, kanadai vb-re az eddigi 16 helyett 24, négy évvel később pedig már 32 csapat juthat ki (a lehetséges helyszínek: Dél-Afrika, Ausztrália, Japán vagy Lengyelország). Kanadába nehéz lesz a kvalifikáció, mert - mint eddig - az első helyezettnek is pótselejtezőt kell játszania, a magyarok pedig a harmadik kalapból várják az áprilisi sorsolást, így papíron két erősebb ellenféllel is összekerülnek. De 2019-re Európa több helyet kaphat, így akár a második hely is elég lehet a továbbjutáshoz. "Viszont hiába indulhat majd a 2019-es vébére 32 csapat, a sikerért becsületesen meg kell dolgozni. A játékosaink hat év múlva a legjobb korban lesznek, és a terveinket velük megvalósíthatjuk" - mondta Vágó.

A tréner nyárig még az NB II-es Veszprém férficsapatát is irányítja, de már nem volt miért várni a kinevezésével, mivel szeptember-októberben négy vb-selejtezőn szerepel a női válogatott. (Az eddigi kapitány, Kiss László várakozáson alul szerepelve csak negyedik lett az Eb-selejtezőkön az együttessel, ő ezentúl a Budapesti Igazgatóság utánpótlásáért felel.)

Forrás: MT/Bugány János
Vágó hisz a magyar női foci felemelkedésében

A Videotonnál és a Diósgyőrben is megfordult Vágó szerint óriási potenciál van a magyar női fociban, de a jó eredményekhez összefogásra van szükség. "Nem mindegy, hogy a szülők hogyan közelítik meg a témát. Ha valaki focizott, akkor biztosan elengedi a kislányát az edzésre. Míg a fiúknál már majdnem kimerítettük, hogy kikből lehetnek futballisták, a női fociba még sok kislányt be tudunk hozni, mert van honnan meríteni" - nyilatkozta a kapitány, aki az U17-es és az U19-es női csapat szakmai eredményeiért is felel, a leendő szövetségi edzőket is ő fogja hamarosan megnevezni.

A sportág idehaza még amatőr státuszban van, így sokszor nehézséget okoz, hogy vizsgák és munkahelyi kötelezettség miatt nem a legerősebb keret áll rendelkezésre. Ezen javíthat az MLSZ ösztöndíjrendszere, amelyre összesen hatvan korosztályos vagy felnőtt válogatott játékos pályázhat majd.

A lánya miatt lett női edző

A szakember a lányának, Fannynak köszönheti, hogy női edző (is) lett belőle. "Amikor NB I-es edzőként megjelentem egy Femina-FTC női meccsen, kérdezgették, hogy mit keresek ott, aztán megtudták, hogy a lányom miatt ültem ki a lelátóra. Így kerültem közel a női labdarúgáshoz, ami mára a szerelmem lett."

Vágó Fannyt 2012-ben a legjobb magyar női focistának választottak, miután három fronton is futószalagon termelte a gólokat. "Mindenféleképpen megérdemelte, és nem csak azért, mert ő vezeti 12 meccs után 31 góllal a góllövőlistát. Közben ugyanis az MTK-val továbbjutottak a BL-főtábláról, és ő lett a csoportkör gólkirálya, a magyar válogatottban pedig nyolc góljával szintén ő volt a legeredményesebb. De nemcsak a gólok száma, hanem a hozzáállása alapján is a legjobb helyre került a díj" - mondta a lányáról, aki 15 és fél évesen már válogatott volt.

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Vágó Fanny (kékben) - ahol játszott tavaly, ott gólkirály lett

A válogatottban nem először dolgoznak együtt, de Fannynak jobban meg kell felelnie, mint a többieknek. "Neki nincs sok lehetősége arra, hogy rosszul játsszon, mert akkor ki kell hagynom" - mondja Vágó Attila, hozzáfűzve, hogy teljesen más ember apaként, mint edzőként. A foci otthon is állandó téma, és már alig várják a március 3-ai El Clásicót, mert ő a Realnak, a lánya pedig a Barcának drukkol.

A nők jobban akarnak, de hamarabb bepánikolnak

Vágó keretének egy nemzetközi sztár is a tagja lehetne, de az egykori válogatott Marozsán János lánya, a Németországban élő Dzsenifer a németeket választotta. "Ő egy kivételes tudású labdarúgó, és hiába szeretnénk nagyon, hogy hozzánk jöjjön, erre csak akkor lenne esély, ha a következő két-három évben nem hívnák be a németek. De Marozsán annyira tehetséges, hogy ez nem fog megtörténni, én pedig nem is akarok azért szorítani, hogy ne hívják be. Nekünk az lenne a jó, de neki nem, hiszen a német csapat lényegesen erősebb a magyarnál" - fogalmazott a tréner.

Vágó szerint a korosztályos világversenyek német-magyar gólkirálya nagyon sokra viheti, de a nőknél nem olyan könnyen kiszámítható egy karrier íve, mint a férfiaknál. "Vannak, akik hamar szülnek, és utána már nem tudnak ugyanarra a szintre visszatérni."


A női és a férfi focisták edzés közben is máshogy viselkednek, állítja az edző. "A nők jobban meg akarják csinálni, amit kér az ember, és fegyelmezettebbek. De éppen a túlzott akarás miatt könnyebben túl is tudják lihegni a dolgokat, és hamarabb bepánikolnak."

A fizikai különbségek miatt is nagyon eltér egymástól a férfi és a női foci, akárcsak a többi csapatsportban. "Amikor egy női kézis izomból dob, az a férfiaknál csak egy könnyed mozdulat. Ugyanígy, amikor egy női focista bemutat egy nagy lövést, az a férfiaknál szinte még csak passzolgatásnak számít. De ezzel együtt nagyon sokat fejlődött az utóbbi években a női foci, a 2011-es németországi női világbajnokságon már sok látványos meccset játszottak. Igaz, olyan dinamikus játékot hiába várunk a nőktől, mint amilyenre a férfiak képesek, hiszen egyszerűen nem tudnak olyan nagyot lőni."

Az elődöt bírálta, az utódot dicsérte az MTK-támadó


Az MTK válogatott támadója, Zágor Bernadett még az edzőváltás előtt markáns véleményt mondott az előző kapitány munkájáról. "Úgy érzem, Kiss László nem volt az a karizmatikus edző. Olybá' tűnt, mintha 11 játékos csak úgy felment volna a pályára, és nem alkotott egy csapatot" - idézte a játékost a Nőilabdarúgás.hu. Zágor szerint a válogatottnál korábban hiányzott a taktika, a megbeszéléseken nem magyarázták el a játékosoknak, hogy kinek mi a dolga egy meccsen.

Forrás: MTI/Ujvári Sándor

"Az ellenfelekről soha nem tudtunk semmit. Kiss László elődjénél (és utódjánál), Vágó Attilánál szinte minden jobb volt, (...) ő rendre feltérképezte a soron következő ellenfelet. A felkészülést tekintve tehát ég és föld a különbség a két edző között."