Társoldalunk:

Már épül a debreceni stadion

2013.01.29. 13:55

A kivitelezést végző konzorciummal megkötötték a szerződést, így kedden elkezdődhetett a debreceni Nagyerdei Stadion építése Kósa Lajos polgármester bejelentése szerint.

A politikus a sajtótájékoztatón közölte: a megállapodás alapján 2014. április 28. az átadási határidő, ekkorra minden szakhatósági és használatbavételi engedéllyel rendelkeznie kell a létesítménynek. Kósa Lajos szerint a Nagyerdei Stadion rekonstrukciója abba a sorba illik, amit a Főnix Csarnokkal nyitottak és a Kölcsey Központtal folytattak. Ezek a létesítmények voltak ugyanis az elsők Budapesten kívül, amelyek több ezer fős rendezvényeket biztonságosan és színvonalasan voltak képesek lebonyolítani.

A polgármester szerint ahhoz, hogy a magyar futball az európai elit közelébe zárkózhasson fel, elengedhetetlen az infrastruktúra javítása és szerinte a környező országok ebben megelőzik Magyarországot. Felhívta a figyelmet a leendő stadion multifunkcionális használhatóságára, az alkalmas lesz több tízezer fő befogadására egy-egy koncert vagy más nagyrendezvény alkalmával. Hozzátette, a stadiont magyarok tervezték és a kivitelezést is helyi cégek végzik, ami bizonyíték arra, hogy a magyar vállalatok versenyképesek, és megállják a helyüket nyílt, nemzetközi közbeszerzési eljáráson is.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédében elmondta: a kormány minden alkotó, értékteremtő munkát támogat és segít, így nem is volt kérdéses, hogy a sikeres debreceni labdarúgóklub és a sikeres város fejlesztését finanszírozni fogják. Megjegyezte, a futballban elért sikerek áthatják az egész társadalmat, több évtizedes adósságot törlesztenek az új stadionnal Debrecen és Magyarország felé.

A kivitelezést elnyert, két debreceni cégből álló "Hajrá, Debrecen!" konzorcium 11,45 milliárd forintért vállalta a megvalósítást. Az építkezés kedden a bontási munkálatokkal kezdődik. Szűcs Gyula, a kivitelező konzorciumot vezető Hunép Zrt. vezérigazgatója ismertette a munkálatok időrendjét. Ebből kiderült, hogy a bontási munkákkal két hét alatt végezni fognak és terveik szerint kilenc hét múlva már állni fognak az első vasbeton elemek. A stadion vasbeton szerkezete pedig hét hónap múlva készül el.