Vágólapra másolva!
Először fordult elő a mostani Bundesliga-szezonban, hogy az egyik klub két magyarral kezdett. A Greuther Fürth Varga Józseffel és Stieber Zoltánnal hatalmas meglepetésre idegenben verte a Schalkét. A csapat 17 nyeretlen mérkőzés után tudott győzni, és már nem reménytelen a helyzete, valószínűleg annak is köszönhetően, hogy a télen nem a játékospiacon dilettáns klubelnök intézte az átigazolásokat.

Jobban nem is sikerülhetett volna Varga József bemutatkozása a Bundesligában. Az eredmény több mint váratlan, hiszen klubja, a Greuther Fürth az előző 19 fordulóban mindössze egyszer tudott győzni, azonban a Schalke elleni idegenbeli három ponttal ismét felcsillant a bennmaradás reménye.

Forrás: MTI/AP/Frank Augstein
Varga József odatette magát az első Bundesliga-meccsén

Három bajnoki cím

Ez a remény persze még mindig nagyon halovány, hiszen a Fürth továbbra is az utolsó helyen áll, de az osztályozós pozíciót elfoglaló Hoffenheim mindössze négy ponttal előzi meg. A klubnál alighanem a szezon előtt is sejtették, hogy rendkívül nehéz küzdelem vár rájuk, de ennél valószínűleg jobb eredményekre számítottak, hiszen az előző szezonban a másodosztályban remek teljesítményt nyújtottak. A Fürth a 2011-2012-es idényben a legkevesebb gólt kapta a Bundesliga 2-ben, és a második legtöbbet szerezte. a csapat két ponttal előzte meg a Eintracht Frankfurtot, amely azonban az első osztályban sokkal jobban megállja a helyét, a negyedik helyen áll.

A frankfurtiak persze jelentős Bundesliga-rutinnal felvértezve jutottak vissza az élvonalba egy évvel a kiesésüket követően, míg a Fürth története során először került fel. Pedig kifejezetten patinás klubról van szó: ugyan ezen a néven csak 1996 óta létezik, de jogelődje, az SpVgg Fürth 1903-ban alakult, és a Bundesliga előtti időkben háromszor (1914, 1926 és 1929) is német bajnok lett. A Fürth még az 1950-es években is élcsapatnak számított, és az 1954-es, világbajnok nyugatnémet keretben két fürthi játékos is volt: Karl Mai és Herbert Ebhardt. Utóbbi ugyan egyetlen mérkőzésen sem játszott, de később szerepelt az 1958-as és az 1962-es vébén is, összesen 50 alkalommal játszott a válogatottban, sőt a csapatkapitányi karszalagot is viselhette, 1962-től azonban már a Bayern München játékosa volt.

Az elnök nem volt jó sportigazgató

A Bundesliga 1963-as létrehozása idején a Fürthöt már csak a harmadosztályba osztották be, ahonnan csak tíz évvel később került fel a második vonalba, de az 1980-as évek közepére egészen a negyedosztályig süllyedt a klub. A jelenlegi elnevezés 1996-ban alakult ki, amikor az SpVgg Fürth fuzionált a szomszédos TSV Vestenbergsgreuth együttesével, és így jött létre a Greuther Fürth, amely 1997 óta folyamatosan a Bundesliga 2-ben szerepelt, és többször is közel került a feljutáshoz: hétszer végzett az ötödik helyen, 2011-ben pedig negyedik lett, hogy tavaly végre megnyerje a másodosztály küzdelmeit.

A siker receptje viszonylag egyszerű volt: végy egy fiatal, ambiciózus trénert (Mike Büskens korábban a Schalke tartalékcsapatát irányította, majd pályaedző volt, és Fürthben kapott először vezetőedzői feladatot), és igyekezz hasonlóan feltörekvő, fiatal, lehetőleg német játékosokat igazolni, kiegészítve néhány rutinosabb futballistával. A keret kialakításában nagy szerepe volt a sportigazgatónak, a marokkói Rasid Azzuzinak, aki játékosként 1997 és 2004 között közel 200 alkalommal játszott a csapatban. Azzuzi azonban a nyáron, a feljutás után távozott, és a klub senkit sem nevezett ki a helyére. Feladatait az elnök, Helmut Hack vette át, ő azonban sokkal kevésbé tájékozott a játékospiacon. Ez alighanem jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi átigazolási politikával szakítva több mint 2,5 millió eurót adtak ki új focistákra, akiknek a többsége egyáltalán nem vált be.

Kell egy csatár

A tavaly nyáron igazoltak közül gyakorlatilag csak a 900 ezer euróért megvett Stieber Zoltán alapember, 14 -szer volt kezdő, de például a nála csak százezer euróval olcsóbb csatár, Djiby Fall mindössze két meccsen szerepelt, a dán Nordsjaellandtól félmillióért megvett dán Tobias Mikkelsen egyszer sem volt kezdő, volt leverkuseni Tanosz Petszosz is csak elvétve lépett pályára, a Schalkétől kölcsönvett brazil csatárt, Edút pedig a télen vissza is küldték Gelsenkirchenbe.

A fürthiek számára így a holtszezon egyik legfontosabb feladata az volt, hogy egy új sportigazgatót szerződtessenek, és meg is szerezték Rouven Schrödert, aki az elmúlt két évben a Nürnbergnél volt fő megfigyelő és elemző.

A január átigazolásokat már ő intézte, és egyelőre úgy tűnik, hogy sokkal jobb szeme van, mint az elnöknek. A Schalke elleni meccsen az öt téli igazolás közül három is a kezdő tizenegyben szerepelt, és egyikük sem okozott csalódást: a jobbhátvéd Matthias Zimmermann és a védekező középpályás Varga József is remekül futballozott, a középcsatár Nikola Djurdjic pedig góllal és gólpasszal vette ki a részét a győzelemből. Az ő leigazolása egyébként kulcsfontosságúnak tűnik, hiszen a Fürth legnagyobb problémája az ősszel a gólszerzés volt: az első 19 fordulóban mindössze 11 találatot ért el, a házi gólkirály pedig a mindössze háromgólos Stieber volt. Hiába szerepelt a keretben hat középcsatár, közülük egyedül Edú talált be, ő is csak egyszer, így aztán Djurdjic egyetlen meccsen máris felülmúlta a Fürth összes csatárának eddigi teljesítményét.

Fürth városának leghíresebb szülöttje az egykori amerikai külügyminiszter, Nobel békedíjas Henry Kissinger, aki alighanem egyben a város futballcsapatának legnevesebb szurkolója is. Heinz Alfred Kissinger az SpVgg Fürth ifjúsági csapatában futballozott 15 éves koráig, amikor a családdal együtt az Egyesült Államokba menekült, de sohasem felejtette el a klubot. Még külügyminiszterként is külön utasítást adott arra, hogy minden hétfőn reggel ott legyen a csapat eredménye az íróasztalán, 1998 óta pedig tiszteletbeli tagja az egyesületnek, és életre szóló szezonbérlete van.



www.globalsoccerapp.com