Vágólapra másolva!
A magyar fociválogatott szerdai ellenfele, Fehéroroszország sokkal hátrébb áll a FIFA-világranglistán, kerete kevésbé értékes, viszont nagyobb és frissebb BL-tapasztalattal rendelkezik. A beleki felkészülési meccs mellett számos nagy presztízsű barátságos találkozót játszanak szerdán.

A magyar válogatottal ellentétben a fehérorosz együttes pocsékul kezdte a 2014-es világbajnokság selejtezőit, gyakorlatilag már most kijelenthető, hogy biztosan nem lesz ott Brazíliában. Ez már a sorsoláskor elég valószínűnek tűnt, ugyanis egy csoportba kerültek a világ- és Európa-bajnok Spanyolországgal, illetve a szintén az európai élmezőnybe tartozó Franciaországgal. Az ősszel mind a két sztárcsapattól ki is kaptak, ám az igazán kellemetlen meglepetés a Grúziában elszenvedett 1-0-s vereség volt, amit aligha kompenzált, hogy otthon 2-0-ra megverték a grúzokat.

Nekik volt egy Hlebjük

Fehéroroszország még sosem jutott ki egyetlen nagy tornára sem, rendszerint esélye sem volt erre. A legközelebb a 2002-es vébé előtt állt hozzá, amikor úgy lett harmadik, hogy az utolsó meccsén kikapott Walestől, ha azt a találkozót megnyeri, akkor Ukrajnát megelőzve második, és pótselejtezőt játszik Németországgal. A magyar csapathoz hasonlóan tehát nem sok sikerélményben volt része tétmeccseken, viszont egy szempontból az elmúlt években sikerült felülmúlnia a magyar futballt: akadt olyan játékosa, aki igazi sztárklubban szerepelt.

Vitalij Kutuzov Milan-karrierje ugyan nem volt túl hosszú, mindössze két bajnokin lépett pályára, de a nevét a magyar drukkerek is megjegyezhették, mert a két válogatott eddigi egyetlen találkozóján két góllal járult hozzá az 5-2-es vendégsikerhez - a fehéroroszok 2002-ben, egy debreceni barátságos meccsen lépték le a magyarokat. Fehéroroszország labdarúgásáról elsőre általában mindenkinek Alekszandr Hleb jut az eszébe: a középpályás éveken keresztül alapember volt az Arsenalban, ahonnan az FC Barcelonába igazolt. A katalánoknál ugyan nem vált be, de a nevét valószínűleg minden európai futballszurkoló megismerte, ami az elmúlt évtizedben egyetlen magyar játékosról sem mondható el.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Hleb alapember volt az Arsenalban

Rutinosabbak, de fiatalabbak vagyunk

A szerdai találkozón azonban Hleb nem lesz ott, a jelek szerint ugyanis a szövetségi kapitány, Georgi Kondratyev inkább a kísérletezésre használja a barátságos meccset. Ennek megfelelően a mindössze 18 fős keretben csak egyetlen több mint 30-szoros játékos szerepel: a 29 éves támadónak, Vitalij Rogyionovnak ez lesz a 32. mérkőzése. A magyar keretben ugyanakkor négy, 30-nál több válogatottsággal rendelkező van, még a sérült Gera Zoltán nélkül is. Ugyanakkor Egervári Sándor akár négy újoncot is avathat Megyeri Balázs, Gulácsi Péter, Böde Dániel és Szolnoki Roland személyében, valamint a magyar csapat átlagéletkora is alacsonyabb az ellenfélénél.

Fehéroroszország labdarúgásának az elmúlt években a BATE Boriszov a zászlóshajója, amely az elmúlt két idényben egyaránt csoportkörös volt a Bajnokok Ligájában, a mostani szezonban pedig a harmadik helyen végzett a csoportban, így az Európa Ligában folytatja. A keretből tehát többeknek is friss BL-élményük van, ez tőlünk egyedül Megyerire igaz, bár korábban többen is játszottak már a Bajnokok Ligájában. Az ősszel az Európa Ligában vitézkedő Videotonból is csak két játékos kapott meghívót, igaz, a fehérváriak keretében rengeteg a légiós.

A fehérorosz keret:
Szjarhej Vjeramko (kapus) - született: 1982. október 16., klubja: Krilja Szovjetov Szamara, 17 válogatott meccs/0 gól
Aljakszandr Hutar (kapus) - 1989. április 18., klub nélküli, 0/0
Dmitrij Verhovcov (hátvéd) - 1982. október 10., Krilja Szovjetov Szamara, 30/2
Aljakszandr Martinovics (hátvéd) - 1987. augusztus 26., FK Krasznodar, 27/2
Jegor Filipenko (hátvéd) - 1988. április 10., BATE Boriszov, 22/0
Makszim Bardacsov (hátvéd) - 1986. június 18., BATE Boriszov, 21/2
Vitalij Trubila (hátvéd) - 1985. január 7., Dinamo Minszk, 9/0
Makszim Zsavnercsik (hátvéd) - 1985. február 9., Kubany Krasznodar, 6/0
Anton Pucila (középpályás) - 1987. június 23., SC Freiburg, 30/5
Szjarhej Kiszljak (középpályás) - 1987. augusztus 6., FK Krasznodar, 30/4
Jan Ciharov (középpályás) - 1984. március 10., Lokomotiv Moszkva, 27/0
Sztaniszlav Drahun (középpályás) - 1988. június 4., Krilja Szovjetov Szamara, 11/3
Renan Bressan (középpályás) - 1988. november 3., Alanyija Vlagyikavkaz, 8/3
Szjarhej Balanovics (középpályás) - 1987. augusztus 29., Sahtar Szoligorszk, 5/1
Aljakszandr Valadzko (középpályás) - 1986. június 8., BATE Boriszov, 3/0
Andrej Hacsaturjan (középpályás) - 1987. szeptember 2., Sahtar Szoligorszk, 1/0
Vitalij Rogyionov (csatár) - 1983. december 11., BATE Boriszov, 31/6
Vladzimir Hvascsinszkij (csatár) - 1990. május 10., Dinamo Minszk, 1/0

Szövetségi kapitány: Georgi Kondratyev



Egy brazil a legértékesebb fehérorosz

Fehéroroszország keretében nyolc játékos szerepel a hazai ligában, amelyből csak három egyesület képviselteti magát: a bajnok BATE Boriszovból négyen, a Sahtar Szoligorszkból és a Dinamo Minszkből pedig ketten-ketten kaptak meghívót. A magyar keretben ugyanakkor tíz itthon futballozó szerepel, hat klub képviseletében: a listavezető Győrből és a Videotonból ketten-ketten, a hetedik Diósgyőrből ugyanakkor hárman is élvezik Egervári bizalmát, de még a 11. helyen álló Haladásból is van játékos a meghívottak között.

Forrás: MLSZ.hu
Dzsudzsákék többet érnek

A transfermarkt.de adatai szerint a magyar keret valamivel értékesebb: az átlagérték 1,75 millió euró, míg az ellenfélnél 1,27. Nálunk van két kimagaslóan értékes focista: Dzsudzsák Balázst 12, Szalai Ádámot pedig 7 millió euróra taksálja az oldal, vagyis ők ketten többet érnek, mint a magyar keret összes többi tagja együttvéve, illetve a teljes fehérorosz keret, ha kivesszük belőle a legértékesebb játékost, a brazil születésű, honosított Renan Bressant (3,5 millió euró).

A magyar válogatott a FIFA-világranglista alapján is esélyesebbnek számít, hiszen a rangsorban jelenleg a 32. helyen áll, míg Fehéroroszország a 65. Ellenfelünk a világranglista történetében, azaz 1993 augusztusa óta csak néhányszor állt előrébb a magyarnál, a legnagyobb differencia a javukra 2005 decemberében volt, amikor 61. helyen álltak, a magyar csapat pedig 74-en.

Nagy meccsek lehetnek

A Magyarország-Fehéroroszország összecsapáson kívül még 30 barátságos mérkőzést rendeznek szerdán világszerte, közöttük igazi nagy rangadókat is. A Wembleyben például Anglia és Brazília csap össze: ezen a találkozón tér vissza Luiz Felipe Scolari, aki jobb ellenfelet nem is találhatott volna, hiszen a 2002-es és a 2006-os vébén, valamint a 2004-es Eb-n (akkor Portugália kapitányaként) is ő búcsúztatta az angol csapatot. A brazil együttes másik nagy visszatérője Ronaldinho lesz, míg az angoloknál Ashley Cole a 100. válogatottságát ünnepelheti, ő lesz a hetedik angol, aki ezt elmondhatja magáról.

Forrás: AFP/Antonio Scorza
Ronaldinho és Neymar

Az Uruguay ellen pályára lépő spanyoloknál Carles Puyol játszhat 100. alkalommal a válogatottban, az FC Barcelona középhátvédje sokkal többnél is tarthatna, de tavaly február óta egyszer sem játszott a csapatban sérülés miatt. Vicente del Bosque pedig 68. alkalommal ülhet le a kispadra, beállítva ezzel Kubala László rekordját.

A német válogatott legutóbbi 17 tétmeccséből 16-ot megnyert, és a csak az Eb-elődöntőben kapott ki, ugyanakkor utolsó öt barátságos mérkőzéséből csak egyet nyert meg. Most Franciaország ellen lép pályára, mégpedig erősen tartalékosan, hiszen sérülés miatt Bastian Schweinsteiger, Marcel Schmelzer, Marco Reus, Mario Götze és Miroslav Klose sem áll Joachim Löw rendelkezésére. A franciáknál a nagy kérdés az, hogy sikerül-e végre betalálnia Karim Benzemának, aki kilenc hónapja nem volt eredményes a válogatottban, ennek ellenére Didier Deschamps továbbra is bízik benne.

A szerdai program:
Franciaország - Németország
Hollandia - Olaszország
Belgium - Szlovákia
Wales - Ausztria
Törökország - Csehország
Görögország - Svájc
Skócia - Észtország
Anglia - Brazília
Írország - Lengyelország
Izrael - Finnország
Svédország - Argentína
Japán - Lettország
Norvégia - Ukrajna
Málta - Észak-Írország
Spanyolország - Uruguay
Azerbajdzsán - Liechtenstein
Portugália - Ecuador
Horvátország - Koreai Köztársaság
Szlovénia - Bosznia-Hercegovina
Moldova - Kazahsztán
Macedónia - Dánia
Albánia - Grúzia
Guatemala - Kolumbia
Chile - Egyiptom
Izland - Oroszország
Románia - Ausztrália
Ciprus - Szerbia
Paraguay - Salvador
Trinidad és Tobago - Peru
Bolívia - Haiti


www.globalsoccerapp.com