Vágólapra másolva!
Német sajtóértesülés szerint a felmerült korrupciógyanú miatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) újraszavaz a 2022-es világbajnokság korábban Katarnak ítélt rendezési jogáról.

A Sport Bild című lap szerdai számában a FIFA végrehajtó bizottságából származó információkra hivatkozva arról ír, hogy májusban a Mauritiuson rendezendő FIFA-kongresszuson kerül sor a megismételt voksolásra. A várakozások szerint az etikai bizottság javaslatára immár nemcsak a 24 végrehajtó bizottsági tag, hanem mind a 209 kongresszusi delegált hozza meg a döntést.

Katar a 2010 decemberében tartott szavazás utolsó körében 14-8-ra legyőzte a favoritnak tartott Egyesült Államokat, az ázsiai tagszervezetet akkor vezető, katari Mohamed Bin Hammam állítólag öt voksot is megvásárolt.

Legutóbb Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) elnöke ellen merültek fel korrupciós vádak. A France Football című magazin januárban azzal gyanúsította meg, hogy Nicolas Sarkozy akkori francia államfő utasítására szavazott Katarra a 2022-es világbajnokság házigazdájának kiválasztásakor.

A France Football húszoldalas anyagban részletezte, hogyan vásárolták meg a katariak a végrehajtó bizottság további tagjait: az afrikai szövetség elnöke, a kameruni Issa Hayatou és az elefántcsontparti képviselő, Jacques Anouma szavazatát egyaránt másfél millió dollárért vették meg. Emellett a paraguayi Nicolas Leozt, a guetemalai Rafael Salguerót és a brazil Riciardo Texeirát is megvehették.

A francia lap úgy tudja, a katariak az argentin Julio Grondona szavazatát is megpróbálták megszerezni argentínai befektetések ígéretével. Továbbá a spanyol szövetség elnökét, Angel Maria Villart is sikerült meggyőzniük, hogy mellettük kampányoljon. Cserébe megígérték a spanyol-portugál 2018-as vb-pályázatot támogatják, és egy urugauyi-spanyol barátságos meccset is leszerveztek Katarba.