Vágólapra másolva!
A kiváló rúgótechnikával rendelkező Ronaldinho nem tudta értékesíteni a brazilok javára megítélt tizenegyest Anglia ellen, Joe Hart védte lövését. Az angol kapus szerint viszont korábbi klubtársa, Mario Balotelli sosem fog büntetőt rontani, ami még a legnagyobbaknak sem jött össze. Cristiano Ronaldo ebben a mutatóban jobb Lionel Messinél, de ő is gyengébb Balotellinél.

Rosszul sikerült Luiz Felipe Scolari visszatérése, a brazil válogatott a Wembleyben 2-1-es vereséget szenvedett Angliától. Pedig a brazilok az első félidőben megszerezhették volna a vezetést, azonban Ronaldinho tizenegyest rontott. A válogatottba visszatért klasszis kiváló rúgótechnikával rendelkezik, rengeteg látványos szabadrúgásgólt szerzett karrierje során, azonban a büntetőket sohasem rúgta magabiztosan: a Barcelonában és a Milanban bajnokin 36 próbálkozásból nyolcat rontott, ami csupán 77 százalékos értékesítési arányt jelent.

Rooneytól és Batistutától is elvették a büntetőrúgás jogát

Ez a statisztika is mutatja, hogy lehet bármilyen klasszis valaki, a tizenegyesek biztos értékesítéséhez több kell, mint kiváló rúgótechnika. Remek példa erre Wayne Rooney, aki szintén nem tartozik a biztos lábú ítéletvégrehajtók közé: a Manchester Unitedben 30 kísérletből kilencszer hibázott, azaz a büntetőknek csak a 70 százalékát rúgta be. Legutóbb a West Ham United elleni FA-kupa-mérkőzésen rontott, és pár nappal később maga kérte Sir Alex Fergusont, hogy ne ő, hanem inkább Robin van Persie legyen a kijelölt rúgó.

Rooney legutóbbi rontása:


Más klasszisoknak is meggyűlt a bajuk a tizenegyesekkel. A legendás argentin támadó, Gabriel Batistuta például éveken keresztül volt az első számú büntetőrúgó a Fiorentinánál, ami érthető, hiszen egészen kivételes rúgótechnikával rendelkezett, nemcsak pontosan, hanem rendkívül erősen lőtt, ám az 1996-97-es szezonban négy tizenegyest is kihagyott, firenzei pályafutása alatt összesen kilencszer rontott. Ennek ellenére sokáig ő végezte el a büntetőket, az 1998-99-es bajnokságban azonban Giovanni Trapattoni elvette tőle ezt a feladatot, és Ruí Costát jelölte ki. Batigol abban a szezonban így is gólkirály volt 21 találattal, holtversenyben Márcio Amorosóval.

Cristiano Ronaldo csak a fontos tizenegyeset hagyta ki

Egy időben Lionel Messinek sem mentek a 11-esek. Amikor 2011 októberében a Sevilla elleni bajnoki utolsó percében 0-0-s állásnál Javi Varas kivédte a büntetőjét, akkor mindössze 72 százalékon állt a mutatója (a Barcelonában 22 alkalomból hatszor hibázott). Azóta viszont 11 lövésből egyszer sem hibázott a bajnokságban, de még így is csak 81 százalékos a mutatója, míg Cristiano Ronaldo esetében a teljes klubkarriert nézve ugyanez az arány 87 százalék. Ugyanakkor a Real Madrid portugál klasszisa kifejezetten sorsdöntő pillanatokban rontott: a Manchester United színeiben 2008-ban a Barca ellen BL-elődöntőn, majd a Chelsea elleni BL-döntő tizenegyespárbajában, a Realban pedig tavaly a BL-elődöntő büntetőrúgásai során.

Forrás: AFP/Cristina Quicler
Ronaldónak meg tud remegni a lába

A Chelsea játékosát, Frank Lampardot is a biztos lábú ítéletvégrehajtók közé sorolják, nem véletlenül. Karrierje során 78 tizenegyest végezhetett el, és csak egyszer nem találta el a kaput, további 11 alkalommal pedig a kapus védett. Mindez 84 százalékos hatékonyság, ami kifejezetten jó, de akadtak ennél is jobbak. Például a Southampton legendás támadója, Matt le Tissier, aki a Szentek színeiben 50-ből 49-et lőtt be. Csak 1993-ban a Nottingham Forest ellen hibázott, de mentségére szolgált, hogy az a Mark Crossley védett, aki élvonalbeli karrierje során 14 büntetőből nyolcat hárított. Le Tissiernek egyébként utódja is akadt a Southamptonnál, hiszen amióta Rickie Lambert 2009-ben a klubhoz szerződött, egyetlen büntetőt sem rontott (31/31).

Balotelli sosem hibázik

Hasonlóan tökéletes mutatóval rendelkezik Mario Balotelli is, aki első meccsén az AC Milanban szintén belőtt egy tizenegyest. Pedig az utolsó percben, 1-1-es állásnál állt oda a labda mögé az Udinese ellen, de nem hibázott.

Forrás: AFP/Alberto Lingria
Balotelli az első Milan-meccsén sorsdöntő pillanatban is magabiztos volt

Ő aztán nem számít hidegfejűnek és higgadtnak, viszont akad egy tulajdonsága, ami a büntetőknél az egyik legfontosabb: a mérhetetlen önbizalom. Balotelli így fogalmazott a Daily Mirrornak: "Szellemi küzdelem zajlik köztem és a kapus között. Én tudom, miként irányítsam a gondolataimat, és ha a kapus előbb elmozdul, akkor veszített".

Balotelli eddig 17 tizenegyest végzett el, és egyszer sem hibázott, de még az edzéseken is kiválóan teljesített - a Manchester Citynél évek alatt Joe Hart csak egyszer védte a büntetőjét, amit aztán úgy ünnepelt, mintha az eset a BL-döntőn történt volna. "Mario sohasem fog tizenegyest kihagyni, mindegyiket belövi, az életemet is rátenném" - mondta Hart.

A videő elején az egyetlen Hart-védés:

www.globalsoccerapp.com