Vágólapra másolva!
A vasárnap esti Internazionale-Milan derbin gyakorlatilag a Bajnokok Ligája-indulást jelentő dobogó a tét, hiszen a harmadik Milan egy ponttal előzi meg a városi riválist. Ezen felül is több pikantériája lesz a meccsnek, egyrészt Mario Balotelli először játszhat egykori csapata ellen, másrészt Antonio Cassano is a városi rivális szurkolóinak egyik kedvence volt, amíg az Interbe nem igazolt.

Ellentétes utat járt be a két milánói egyesület az idény második városi derbije előtt. Az Internazionale remekül kezdte a bajnokságot, amikor november elején idegenben 3-1-re nyert a Juventus ellen, a második helyen állt, és 13 ponttal előzte meg a Milant. Városi riválisa viszont a pocsék szezonkezdet óta remekel, és most már jobban áll, egy ponttal előzi meg az Intert.

Miért nyerhet a Milan?

Az olasz csapatok közül jelenleg egyértelműen Massimiliano Allegri legénysége van a legjobb formában. A szakembernek kellett egy kis idő, hogy a nyári változásokat követően ismét ütőképe együttest rakjon össze, azonban mostanra szinte tökéletesen összeállt a csapat. Október vége óta, vagyis a legutóbbi 16 fordulóban a Milan szerezte a legtöbb pontot a Serie A-ban, és nyolc mérkőzés óta veretlen a bajnokságban.

A remek formát az FC Barcelona elleni BL-győzelem is bizonyítja, amikor mind egyéni, mind csapatszinten szinte hibátlan teljesítményt nyújtott a Milan. A Messiék ellen aratott diadal hatalmas lökést adhat a játékosoknak, amint az Mattia de Sciglio nyilatkozatából is kiderült. "Tudjuk, hogy nem lesz könnyű az Inter elleni találkozó, de ha úgy játszunk, mint szerdán, akkor biztosan jó eredményt érünk el. A Barca elleni győzelem nagy önbizalmat adott, és megmutatta, hogy a szezon eleji gyengélkedés csak átmeneti volt" - fejtette ki a fiatal hátvéd.

Allegri biztosan nem fogja betartani a "győztes csapaton ne változtass" elvet, hiszen a bajnokságban Mario Balotelli is a rendelkezésére áll. A januárban a Manchester Citytől leigazolt csatár remek formában van, első három bajnokiján négy gólt szerzett, és az egykori klubja elleni összecsapás alighanem a szokásosnál is jobban motiválja. Az Inter ultrái közleményt adtak ki, amelyben arra kérték szurkolótársaikat, hogy nyugodtan gyalázzák Balotellit, de kerüljék a rasszista megnyilvánulásokat.

Forrás: AFP/Alberto Pizzoli
Balotelli az Interben robbant be az elitbe AFP/Alberto Pizzoli

Ritka a döntetlen

A két csapat legutóbbi 20 találkozójából egy sem végződött döntetlenre, utoljára a 2004. októberi bajnokin játszottak ikszet, akkor 0-0 lett a végeredmény.

Mind a két együttes pályára lépett a hét közben az európai kupasorozatokban. A Milannak ugyan egy nappal több pihenője volt, hiszen szerdán játszott, viszont ellenfele a jelenkor egyik legjobb csapata, a Barcelona volt, és a katalánok elleni meccs alighanem nagyon sokat kivett a focistákból. Az Inter csütörtökön Kolozsvárott lépett pályára az Európa-ligában, és 3-0-ra nyerni tudott, a játékosoknak így nem sok pihenőjük maradt. Lehet, hogy az egy ponttal mindkét csapat elégedett lenne?

Miért nyerhet az Inter?

Lehet, hogy a csapat nincsen csúcsformában, de hazai pályán tíz mérkőzés óta nem kapott ki a bajnokságban. Ráadásul Andrea Stramaccioni eddig mind a két derbijét megnyerte: az ősszel az Inter 1-0-ra, tavasszal pedig 4-2-re győzött. A fiatal szakember a jelek szerint nagyon ráérzett arra, hogy mi a nyerő taktika a Milan ellen.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi
A fiatal Stramaccioni eddig hibátlan a Milan ellen AFP/Tiziana Fabi

Nemcsak a Milan erősített januárban, hanem az Inter is, és az új szerzemények közül a két délszláv középpályás egyaránt bevált, vasárnap is szinte biztosan ott lesznek a kezdő tizenegyben. A szerb Zdravko Kuzmanovics és a horvát Mateo Kovacic is először szerepelhet derbin, mindkettejükben hatalmas lesz a bizonyítási vágy, de ugyanez elmondható Antonio Cassanóról is, aki éppen a Milantól érkezett tavaly nyáron. A Kolozsvárott két gólt szerző kolumbiai középpályás, Fredy Guarín pedig kijelentette: "Nem félek a Milantól, és senki se felejtse el, hogy a derbi más, mint a Bajnokok Ligája".

A legtöbb előjel azért nem az Inter mellett szól. A csapat védelme kifejezetten tartalékos: az ősszel a Milan ellen győztes gólt fejelő Walter Samuel régóta hiányzik, a balhátvédként bevethető Álvaro Pereira eltiltás miatt nem játszhat, és a Kolozsvár ellen a talán legjobb formában lévő középhátvéd, Andrea Ranocchia is kidőlt a sorból, így alighanem Cristian Chivu is kezdeni fog a védelem tengelyében. Viszont a milánói derbiken az utóbbi években rendre az a csapat nyert, amelyik esélytelenebb volt.

www.globalsoccerapp.com