Vágólapra másolva!
Már a második helyen áll az olasz labdarúgó-bajnokság góllövő-örökranglistáján Francesco Totti, aki a hét végén utolérte Gunnar Nordahlt, és már csak Silvio Piola előzi meg. Két olyan legenda, akiről manapság már kevés szó esik, pedig mind a ketten meghatározó alakjai voltak nemcsak az olasz, hanem az európai labdarúgásának.

Tottit már sokszor leírták karrierje során, az elmúlt években nem volt olyan Roma-edző, akiről nem írták azt, hogy ideje leépítenie a támadót. A 36 esztendős világklasszis azonban még mindig megkerülhetetlen tényező, a hét végén 225. gólját szerezte a Serie A-ban.

A milánói Bölény

Akad azonban egy hatalmas különbség Totti és a jelenleg vele holtversenyben álló Nordahl között: amíg neki ehhez 525 találkozóra volt szüksége, addig a svéd támadó mindössze 291 mérkőzésen szerzett ugyanennyi gólt.

Ez azt jelenti, hogy a mérkőzésenkénti gólátlaga 0,77 volt, ami szinte felfoghatatlan. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy Nordahl már 27 éves volt, amikor Olaszországba igazolt, és már mögötte volt 213 bajnoki a svéd élvonalban, amelyeken összesen 217 gólt szerzett, vagyis áltagban minden mérkőzésen legalább egy alkalommal betalált.

Pedig az AC Milan előtt csak amatőrként focizott, lévén Svédországban akkoriban nem volt professzionális labdarúgás. Miközben az IFK Norrköpingben ontotta a gólokat, hivatalosan a városi tűzoltóságon vállalt munkát, korábban pedig egy pékségben is dolgozott - annak ellenére, hogy egyértelműen az ország legjobb futballistája volt.

Forrás: AFP/Tiziana Fabi
Francesco Totti Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az 1948-as olimpián aranyéremig vezette a válogatottat, és a győzelmet két testvérével, Bertillel és Knuttal együtt ünnepelhette, hiszen ők is tagjai voltak a csapatnak - másik két testvére, Göran és Gosta is az élvonalban játszott. Ők nem szerződtek külföldre, a másik három tesó viszont igen.

Gunnarra az AC Milan csapott le 1949 januárjában, de először csak féléves szerződést kötöttek vele. Az első meccsén rögtön duplázott, és fél szezon alatt, 15 mérkőzésen 16 gólt szerzett - meg is kínálták egy hosszabb távú kontraktussal, sőt, két honfitársát, Gunnar Grent és Niels Liedholmot is megvették. Ezzel kialakult a legendás Gre-No-Li trió, amelynek köszönhetően a Milan 1951-ben és 1955-is bajnok lett, a középcsatár Nordahl pedig szinte képtelen volt hibázni.

http://www.youtube.com/embed/dv5Uv8yA8mI


Kellett ehhez persze a fantasztikus kiszolgálás, de önmagáért beszél a tény, hogy Nordahl öt alkalommal lett gólkirály Olaszországban, amit senki más nem mondhat el magáról. Klasszikus center volt, félelmetes fizikai erővel (nem véletlen volt a beceneve Il Bisonte, azaz Bölény), remek rúgótechnikával és fejelőtudással. Az 1949-50-es szezonbeli 35 gólja közül 11 kapáslövésből született, Gren pedig így jellemezte: "Olyan erővel lőtte meg a labdát, hogy még a gyengébbik, bal lábával is rengeteg gólt szerzett, olyan szögből és helyzetből is betalált, amelyekről mások nem is tudták, hogy létezik".

Akiről két stadiont neveztek el

Totti Nordahlt már utolérte, azonban az első helyhez még 49 gólra van szüksége, a Serie A örökranglistájának élén ugyanis Silvio Piola áll, 274 találattal. Az olasz labdarúgás legendás alakja az 1938-as világbajnokság döntőjében két gólt lőtt nekünk, a meccset Olaszország 4-2-re nyerte. Piola a válogatottban is kitett magáért, hiszen 34 mérkőzésen 30 gólig jutott, amivel a harmadik Gigi Riva és Giuseppe Meazza mögött, a csapat pedig ez idő alatt mindössze egyetlen vereséget szenvedett.

Ami a Serie A-t illeti, még nem volt 17 éves, amikor bemutatkozott az élvonalban a Pro Vercelli színeiben, és öt évvel később szerződött a Lazióhoz. A rómaiakkal kétszer is gólkirály volt (1937, 1943), azonban bajnoki címet egyszer sem tudott szerezni, és a scudetto egész karrierje során elkerülte, később a Juventusszal is csak két ezüstéremig jutott.

Amikor 34 évesen, 1947-ben a másodosztályú Novarához szerződött, akkor általános volt a vélekedés, hogy levezetni megy a kiscsapathoz, ám rögtön feljutottak a Serie A-ba, ahol még hat szezont húzott le. Utolsó gólját 1940. február 7-én lőtte, ekkor 40 éves, hat hónapos és kilenc napos volt - ennél idősebben az élvonalban csak több mint 50 évvel később, 2007-ben tudtak gólt szerezni, a rekordot Alessandro Costacurta döntötte meg.

http://www.youtube.com/embed/9HeHyvAR0S8


Nem véletlen, hogy karrierje ilyen hosszúra nyúlt, hiszen Piola híres volt arról, hogy nála valóban a foci a legfontosabb. A bulizás, az éjszakázás nem az ő világa volt, rendkívül egészséges életmódot élt, aminek köszönhetően kiváló erőnléttel rendelkezett.

A magyar válogatottal 1938-ban világbajnoki ezüstérmet szerzett Titkos Pál így beszélt róla: "Piolának fantasztikus volt az erőnléte, és állandóan lefutotta a védőket. Igazi félelem nélküli csatár volt, aki minden lehetőséget megragadott, hogy kapura lőjön". Utóbbi annyira igaz, hogy Piolát az ollózás egyik tökéletesítőjének tartják, és Olaszországban az ilyen típusú megmozdulást sokáig "Piola-lövésnek" nevezték.

Forrás: Wikipedia
Silvio Piola

Szinte hihetetlen belegondolni abba, hogy rekordja mekkora lenne, ha nem jön a második világháború: 43 gólját ugyanis nem számolják bele a csúcsba, mert azokat nem a Serie A-ban, hanem a háború alatt megrendezett regionális ligákban szerezte. Az utókor azonban így sem feledkezett meg róla, hiszen azon kevés játékos közé tartozik, akiről két stadiont is elneveztek: a Pro Vercelli és a Novara stadionja is az ő nevét viseli.

www.globalsoccerapp.com