Vágólapra másolva!
A Real Madrid elleni mellőzése miatt az angol média egyöntetűen állította, hogy Wayne Rooney ideje lejárt a Manchester Unitednél. Válaszként Alex Ferguson két brit lappal szemben is nyilatkozatstopot rendelt el, és még a Rooney-ügy létezését is tagadta. Ezzel együtt a skót edző korábbi húzásai hasonló helyzetben, illetve a csatár fokozatos pozícióvesztése erősen megkérdőjelezik Rooney manchesteri jövőjét.

A Real Madrid elleni BL-kiesést követően Sir Alex Ferguson nem jelent meg a sajtótájékoztatón, és csak három nappal később szólalt meg a média képviselői előtt. A szakvezető mosolyogva érkezett a klub edzőközpontjába, és megkérdezte a jelen lévő újságíróktól, hogy előbb a komolytalan dolgokról beszéljenek-e, vagy kezdjék rögtön az értelmes témákkal. Azt nem tudni, hogy az állítólagos Rooney-ügy melyikbe tartozik, de az biztos, hogy Ferguson ennek még a létezését is tagadta.

Leighton, Beckham és Nistelrooy ugyanígy került lapátra

Az angol média mindenesetre másként gondolja, hiszen azt követően, hogy kiderült, Rooney csak kispados a Real elleni visszavágón, a lapok másról sem írnak, mint hogy ez biztos jele a távozásának. Ennek persze megvolt az alapja, hiszen korábban több példa is akadt arra, hogy egy klasszis sorsa hasonlóan alakult, Ferguson kihagyta valamelyik fontos mérkőzésről, majd a játékos záros határidőn belül elhagyta a MU-t.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

1990-ben Jim Leighton nyitotta, akit Ferguson váratlanul a kispadra ültetett az FA-kupa döntőjének újrajátszásán, és a skót kapus ezután mindössze egyetlen alkalommal lépett pályára a klubnál. David Beckham éppen a Real ellen maradt ki a kezdő tizenegyből 2003 tavaszán, és az idény végén eladták őt a madridiaknak, míg Ruud van Nistelrooy a 2006-os ligakupa-döntőn találta magát a kispadon, és a következő szezont már ő sem az Old Traffordon kezdte.

Mindezek alapján az újságírók joggal gondolhatták, hogy Ferguson már nem bízik maximálisan Rooneyban, hiszen korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy ilyen fontos találkozóról kihagyja, ha egészséges. Sőt, 2010 tavaszán a Bayern München ellen BL-elődöntőn félig sérülten is pályára küldte, mert úgy vélte, hogy a csapatnak még így is szüksége van rá.

A fizetés duplázódott, a viszony megromlott

Azóta viszont sok minden változott, és 2010 októberében Rooney valóban közel állt ahhoz, hogy távozzon. Úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint az egyesület nem jó irányba halad, a MU pedig elismerte, hogy a csatár nem akarja meghosszabbítani 2012-ben lejáró szerződését.

Pár nappal később aztán jött a váratlan fordulat, Rooney mégis hosszabbított, 2015-ig aláírt, a hírek szerint megduplázva a fizetését, és a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy maximálisan hisz a szakmai stábban és a csapatban. Ezzel együtt azóta ellentmondásos a viszonya Fergusonnal, aki az angol szakírók szerint elsősorban a csatár pályán kívüli viselkedésével, fegyelmezetlenségeivel elégedetlen.

Klasszikus őserő helyett már csak hasznos focista

Karrierje elején Rooney maga volt az őserő, és a klasszikus center erényeit csillogtatta, mára azonban ez az elem kezd kikopni a játékából. Mellette szól ugyanakkor, hogy többféle pozíciót is be tud tölteni a csapatban, ebben a szezonban játszott már a jobb és a bal oldalon is, többnyire azonban az előretolt csatár, Robin van Persie mögött, amolyan árnyékékként futballozott.

Forrás: AFP/Paul Ellis
Forrás: AFP/Paul Ellis

Teljesítményére alapvetően nem lehetett panasz, hiszen a 29 tétmérkőzésen elért 14 gól és 14 gólpassz egyáltalán nem rossz, ráadásul a pályán a hozzáállása mindig is példás volt, a taktikai fegyelmére sem lehetett panasz.

Az erőnlétével, jobban mondva a testsúlyával azonban állítólag már akadtak gondok, mint ahogyan az edzésmunkájával is: 2012 januárjában például egy heti fizetésének megfelelő büntetést kapott, és a Blackburn Rovers elleni bajnokira kitették a keretből.

Ferguson a szavát adta, hogy marad

Van Persie megvételével Rooney valóban egy szinttel lejjebb került a hierarchiában, immár nem az ő az első számú gólfelelős, a kihagyhatatlan sztár, hanem csak egyike a keret klasszisainak, akiket Ferguson az általa ideálisnak tartott taktikai elképzelés szerint tesz be a kezdők közé. A madridi találkozón Rooney például középpályásként futballozott, ám a számára kissé szokatlan poszton nem remekelt, és a visszavágón is taktikai okok miatt maradt ki, legalábbis Ferguson azt állítja.

A szakember a pénteki sajtótájékoztatón így magyarázta döntését: "Meg kellett akadályoznunk Xabi Alonsót, hogy a középpályáról diktálja a madridi játékot, és erre Danny Welbeck volt a legalkalmasabb, hiszen emellett rendszeresen fel tudott lépni a támadásainkkal is. Nem mindig sikerül eltalálnunk a megfelelő taktikát, de most sikerült, és Wayne ezt tökéletesen megértette. Szó sincsen semmiféle problémáról köztünk, ezt sugallni is teljesen nonszensz".

Forrás: AFP/Andrew Yates
Forrás: AFP/Andrew Yates

Ferguson elárulta, hogy a The Daily Mail és a The Independent munkatársainak senki sem nyilatkozhat a klubtól, amíg a két lap elnézést nem kér a Rooney-sztori tálalása miatt, a csatárral kapcsolatban pedig kijelentette: "Itt lesz a következő évben is, erre a szavamat adom. Ne legyen kétségük afelől, hogy vasárnap is a pályán lesz a Chelsea ellen".

www.globalsoccerapp.com