Vágólapra másolva!
Egy átlag Premier League-focista egy hét alatt többet keres az angliai éves átlagfizetésnél, a visszavonulása után azonban jó eséllyel csődbe megy, még fényűzés sem kell hozzá. Akad, aki tudatosan tervezi a jövőjét, de rosszul fektet be, más egyszerűen csak költekezik, sokat.

Csatárból pizzafutár - miért csúszik le sok magyar focista?

Az Aston Villa egykori középpályása, Lee Hendrie az 1990-es évek végén az egyik legtehetségesebb fiatal angol játékosnak számított. Még csak 21 éves volt, amikor bemutatkozott a válogatottban, és bár többször nem lépett pályára a nemzeti csapatban, 2007-ig több mint 250 mérkőzést játszott a Premier League-ben. Heti fizetése abban az időben meghaladta a 30 ezer fontot, amiből elméletileg megalapozhatta volna a futball utáni életét, ehelyett tavaly januárban hivatalosan is csődbe ment.

Egy hét alatt egyéves kereset

A profi focisták mindenhol kiválóan keresnek, de a Premier League még a többi európai bajnokság közül is kiemelkedik. Egy friss kimutatás szerint jelenleg az angol élvonalban az átlagfizetés eléri a heti 30 ezer fontot, miközben az Egyesült Királyságban az éves átlagbér mindössze 26 500 font. A sportolók magas fizetésével kapcsolatban gyakran felmerül, hogy karrierjük a harmincas éveik végén befejeződik, addig kell megalapozniuk jövőjüket, hiszen nem mindenki tud elhelyezkedni a sportágban, vagy annak közelében. A fiatalon keresett sok pénz azonban egyáltalán nem garancia a későbbi gondtalan életre.

Forrás: AFP/Belga
Babayaro sem úszta meg a csődöt

Hendrie példája egyáltalán nem egyedi. Az RSM Tenon nevű, adósságkezeléssel foglalkozó cég kuncsaftjai közé tartozik például a Chelsea és a Newcastle United egykori védője, Celestine Babayaro, aki 2010-ben vonult vissza, és 2011 februárjában indítottak csődeljárást ellene; a Manchester United egykori középpályása, Eric Djemba-Djemba, aki becslések szerint négymillió fontot keresett azalatt a négy év alatt, amíg Angliában futballozott; illetve a volt jamaicai válogatott csatár, Jason Euell, aki mintegy hatmillió fontot focizott össze. A norvég balhátvédnek, John Arne Riisének még 2007-ben sikerült az a bravúr, hogy miközben a Liverpoolban állítólag heti 50 ezer font volt a fizetése, egy helyi bíróság fizetésképtelenné nyilvánította tartozásai miatt. A jelenleg is a Tottenham keretéhez tartozó Brad Friedel pedig hivatalosan 2011-ben ment csődbe, miközben az Aston Villánál heti 40 ezer font volt a fizetése.

A jóhoz könnyű hozzászokni

Fentiek esetében közös, hogy nem feltétlenül az adott játékos fényűző életmódja vitte el a sok pénzt, nem arról volt szó, hogy Hendrie vagy Friedel szerencsejátékra és luxuskocsikra költötte volna el vagyonát. Ilyenre is akad példa, a volt angol válogatott csatár, Paul Merson például szerencsejáték-függő volt, bevallása szerint is mintegy hétmillió fontot vert el az évek során fogadásokra.

Forrás: AFP/Andrew Yates
Friedel rosszul fektetett be

Nagyon sok futballista azonban igyekszik a jövőre is gondolni, megpróbálja befektetni pénzét, de rossz tanácsadókra hallgat. Friedel például otthon, Ohióban egy futballakadémiát nyitott, ami nem jött be, és nem tudta visszafizetni az erre felvett ötmillió fontos hitelt, ráadásul az adóhatóságnak is tartozott 25 ezer fonttal. Hendrie ingatlanokba fektetett be, ami szintén rossz húzásnak bizonyult, és a gazdasági válságban szinte a teljes vagyona elfogyott.

A milliomosok üzleti tanácsadására szakosodott Peter Kelsey elmondása szerint igyekszik felhívni kliensei figyelmét arra, hogy a hírnév és a gazdagság csak ideiglenes. "Próbálom hangsúlyozni, hogy a karrierjük előbb-utóbb véget ér, és kiemelem a pénzügyi tervezés fontosságát, de ezt nem mindenkinek könnyű elfogadni. Ráadásul a focisták nem feltétlenül tartoznak a tanult emberek közé, mint más gazdagok, és sokszor hallgatnak rossz tanácsadókra" - magyarázta Kelsey.

Forrás: AFP/Martyn Hayhow
Hendrie (balra) az átlagfizetés több mint ötvenszeresét kereste, hiába

A fényűzéshez pedig könnyű hozzászokni, amint azt maga Hendrie is elismerte. "A focisták a drága kocsikról, óriási házakról, szép ruhákról is híresek, és amíg az embernek van pénze, nem foglalkozik azzal, hogy ez mibe is kerül" - mondta a középpályás. Mindezek alapján nem is tűnik túlzásnak az XPro nevű, visszavonult focistákkal foglalkozó alapítvány kijelentése, miszerint a Premier League-játékosok hatvan százaléka a visszavonulása után öt éven belül csődbe megy.

Alig marad gazdag NFL-játékos

A fenti probléma nem csak a brit futballban létezik, az amerikai profi sportolók is hasonló gondokkal küzdenek. Egy 2009-es tanulmány szerint az NFL-játékosok 78 százaléka visszavonulás után két éven belül csődbe megy, vagy legalábbis rossz anyagi helyzetbe kerül, míg az NBA-ben öt éven belül a visszavonult játékosok hatvan százaléka jár így.
Az elszegényedő magyar focistákkal korábban külön cikkben foglalkoztunk.



www.globalsoccerapp.com