Vágólapra másolva!
A román focibajnokság fegyelmi ügyeiben eljáró Román Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) egy meccsre kitiltotta a nézőket a Rapid Bucuresti stadionjából annak büntetéseként, hogy a csapat ultrái Kolozsváron a CFR elleni bajnokin elégettek egy magyar és egy CFR-zászlót.

Magyar zászlót égettek egy kolozsvári meccsen

A liga honlapjának közleménye szerint az LPF fegyelmi bizottsága keddi ülésén hozta meg a döntést, miután megvizsgálta a kolozsvári CFR és a Rapid Bucuresti hétfő esti kolozsvári bajnokijáról készült bírói és megfigyelői jelentéseket.

A Rapid emellett 30 ezer lejt (mintegy 2 millió forintot) is köteles befizetni a szervezetnek.

A kolozsvári Krónika internetes oldala szerint az LPF hangsúlyozta, ez a legsúlyosabb büntetés amivel egy csapatot sújthat. Emellett felszólították a zászlóégetést tétlenül végignéző csendőrséget, hogy azonosítsa a magyar nemzeti lobogó felgyújtásának elkövetőit.

A Rapid a következő, 24. fordulóban a Pandurii Targu Jiut fogadja nézők nélkül. A bukaresti csapat nyolcadik a 18 csapatos román bajnokságban, 23 meccsen 31 pontot szerzett.

A fegyelmi bizottság szervezői hiányosság miatt a kolozsvári CFR-re is tízezer lejes bírságot rótt ki.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az incidens miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen és a román futballszövetségénél. Az RMDSZ szerdai közleményében a román büntető törvénykönyvre hivatkozva hangsúlyozta, az elkövetőknek börtönben a helye.

A magyar és a román válogatott pénteken világbajnoki selejtezőt vív a Puskás Stadionban, az UEFA büntetése miatt zárt kapuk mögött.