Vágólapra másolva!
A Bayern München előételnek megette a legjobb olasz csapatot, majd könyörtelenül átgázolt a foci világát fél évtizede meghatározó Barcelonán, közben pedig szőröstül-bőröstül felfalta a Bundesliga komplett mezőnyét is. Az egykori sikeredző, Csernai Pál szerint korai még új korszakról beszélni, ám amíg a Barcelona kiöregedett popbandára hasonlít, a bajorok tudatosan tovább fiatalítják a csapatukat, többek közt éppen a leendő BL-döntős ellenfél, a Dortmund egyik alapemberét, Mario Götzét átcsábítva. És persze a nyáron érkezik a Barca aranykorát megalapozó Josep Guardiola is.

Habár a döntő még hátravan a Bajnokok Ligájából, az utolsó megméretés előtt úgy tűnik, 2013-ban a Bayern München ugyanúgy leigázza a világ labdarúgását, mint azt évekig a Barcelona tette.

Miközben a BL-döntő másik szereplőjének, a Dortmundnak az idén tavasszal a Málaga és a Real Madrid elleni párbajban is izgulnia kellett az utolsó másodpercig, a Bayern porba sújtotta a katalánok korszakos csapatát, előtte pedig két sima meccsen (4-0-s összesítéssel) elintézte az olasz foci zászlóshajóját, a bajnoki címét alighanem könnyedén megvédő Juventust is a negyeddöntőben. A Bundesligában is hasonló volt a kép, még soha senki nem nyerte meg ilyen gyorsan (már a 28. fordulóban) a német bajnokságot. A Bayern már három ponttal megdöntötte a Dortmund tavaly felállított pontrekordját, pedig még hátravan három forduló, húsz meccsen pedig még gólt sem kapott, ami szintén német rekord. A csapat akkor sem kezdett tartalékolni, amikor már semmi sem fenyegette a bajnoki címét: márciusban 9-2-re verte a Hamburgot, áprilisban 4-0-ra a Nürnberget, 6-1-re a Hannovert. Ez a mentalitás is kellett a Barca elleni csúcsformához, és a katalánok kettős győzelemmel, 7-0-s különbséggel való kiejtéséhez.

Hogy történhetett ez?

A kérdést már csak azért is érdemes megvizsgálni, mert a Bayern München egy évvel ezelőtt még 5-2-re kikapott a német kupa döntőjében a Borussia Dortmundtól, ez volt zsinórban az ötödik meccs, amelyen a Dortmund elverte a Bayernt, előtte négy bajnokin is - tehát kétszer Münchenben - Jürgen Klopp csapata nyert. Azóta nagyot fordult a világ, egy-egy szuperkupa-, bajnoki és kupameccsen találkozott a két csapat, kétszer a Bayern győzött, egyszer döntetlen lett a végeredmény.

Pedig a müncheniek keretét nem forgatták fel egyik átigazolási időszakban sem: a Bayern a tavaly májusi vesztes kupadöntőn Neuer - Lahm, Badstuber, J. Boateng, Alaba - Robben, Schweinsteiger, Luiz Gustavo, Ribéry - Kroos, Gómez összeállításban lépett pályára, ez a kezdőcsapat pedig egy az egyben kiállhatna most is (ahogy a két csere, Müller és Contento is beszállhatna), míg a Borussia meghatározó játékosai közül egyedül Kagava Sindzsi távozott.

Forrás: AFP/Johannes Eisele
A Wolfsburgtól érkezett Mandzukic hamar alapember lett

"Csak látszat, hogy nem történtek komoly változások" - közölte az [origo]-val Csernai Pál, aki a nyolcvanas évek elején kétszer bajnoki címig, egyszer BEK-döntőig vezette a bajorokat. "Érkezett Javi Martínez, Mario Mandzukic és Dante, akik mind alapemberek lettek. Ez harminc százalék változást jelent a csapatban, ha a tíz mezőnyjátékossal számolunk. A Barcelonából kikerül egy ember, és máris mennyire más lesz a csapat. A bajorok belátták, hogy ha eredményt akarnak elérni, bővíteni kell a keretet, a fordulópontot az jelentette, hogy akik érkeztek, be is váltak, ami nem mindig jön össze. Ma nem egy csapatról beszélnek a Bayernnél, hanem egy keretről, ez egy nagyon fontos különbség."

"Az utóbbi négy-öt hétben a Bayern meccsről meccsre ragyogó játékot nyújtott, ami nem volt mindig jellemző, hajlamosak voltak visszakapcsolni, amikor nem volt szükség a maximumra" - fejtegette Csernai. "A Barcelonánál viszont problémák voltak, Messi nem volt kezdő, de jobbára csak vele győzött a csapat, a BL-ben 2-0-ra kikaptak Milánóban, és a visszavágón megint csak Messi klasszisa döntött. Szerda este mégis meglepett, hogy a Barca kilencven percen át nagyon gyengén játszott ennyi hazai szurkoló előtt. Nem lehetett a tüzet látni ebben a Barcelonában, a Real Madridnál legalább ez megvolt, mikor kedden legyőzték a Dortmundot."

Csütörtök reggel már egyaránt "álomdöntőről" cikkeztek a mértékadó német lapok és a bulvársajtó egyaránt, míg a Die Welt találóan megjegyezte: a 2013-as Bajnokok Ligáját Németország nyerte.

Robben is jobban csipkedi magát

A katalánok leigázása után keveseknek jutott eszébe, de a Bayern egy ponton hibázott a BL-ben: kis híján kiengedte a keze közül az Arsenal elleni nyolcaddöntőt, melyet 3-1-re megnyert idegenben, úgy, hogy már a 21. percben 2-0-ra vezetett. A visszavágón viszont 2-0-ra kikaptak a túlságosan is nyugodt bajorok, ami megmutatta, mekkorát lehet zuhanni ezen a szinten egy pillanatnyi figyelemzavartól is.

Forrás: AFP/Christof Stache
Az Arsenalon majdnem elcsúszott a Bayern

Csakhogy a Bayern azonnal reagált a kisiklásra, a csapat tanult a figyelmeztetésből, azóta tizenegy meccset nyert zsinórban, méghozzá félelmetes, 40-5-ös gólkülönbséggel. A hatodik müncheni évét taposó Franck Ribéry és a negyediket gyűrő Arjen Robben jobban játszik, mint például a Van Gaal-éra végén, mint Csernai mondja "éppen ez az érkező új játékosok másik nagy eredménye, hogy ki akarják szorítani a másikat a csapatból, ezzel egymást kényszerítik jobb teljesítményre. Ha Robben nem hozza a kívánt teljesítményt, Müller tudja pótolni, Ribéry helyére pedig beállhat a Baselből igazolt Xherdan Shaqiri."

Ezzel szemben a Barcelonát "kiöregedő popbandához" hasonlította Réthy Béla, a magyar származású német tv-kommentátor, olyan együtteshez, amely "halálba unja magát, ahogy újra meg újra eljátssza a legnagyobb slágereit."

És erre még jön Götze és Guardiola

Szerda este inkább a Bayern nyújtott olyan látványt, mint az elmúlt évek Barcája: nehéz elképzelni, hová fejlődhet még, mi lehet a következő lépés. "Már meg is van a következő lépés" - közli a német focit nem kedvelőkkel a rossz hírt Csernai. "Nyáron érkezik a német foci legnagyobb tehetsége, Mario Götze, 37 millió euróért. A Dortmund húszéves focistája az ékek mögött irányít, márpedig kell egy ilyen játékos Thomas Müller mellé, aki inkább befejező ember. Götze kifejezetten Josep Guardiola kérésére érkezett, aki nagyon is tudja, mit akar csinálni."

Forrás: AFP/Sergei Supinsky
Nyártól Götze Guardiola keze alatt pallérozódhat a Bayernnél

Jól mutatja a Schweinsteigerék körüli eufóriát a müncheni Abendzeitung című lap csütörtök reggeli harsány címe: "Adják ide nekünk a trófeát most!" Majd a szerkesztők a végsőkig fokozták a feszültséget, mondván "katasztrófa lenne négy éven belül harmadszor is BL-döntőt veszíteni, ráadásul egy hazai rivális ellen, amely ma már gyengébbnek tűnik."

Már szombaton Dortmund-Bayern

Csakhogy addig még hátra van három tétmeccs, az első mindjárt egy Dortmund elleni bajnoki, szombaton. Bár a Real Madrid napra pontosan két hónapja B csapattal állt ki a Bernabéuban a Barcelona ellen - szem előtt tartva a három nappal későbbi, Manchester United elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóját -, a Bayern korábbi magyar sikeredzője elképzelhetetlennek tartja ugyanezt az óvatosságot Németországban. "A taktikájukat pedig nem tudják titkolni, mert már mindent tudnak egymásról."

Miután a Dortmund távcsővel sem nagyon láthatja a Bayernt a Bundesliga élén, húsz pont a hátránya három körrel a zárás előtt, az igazi nagy összecsapás a május 25-i BL-döntő lesz, amelynek az anyagilag gyengébb, épp ezért a nyáron várhatóan Götzén kívül más játékosokat is elengedő dortmundiak most vagy soha alapon futhatnak ki a pályára. "Nem vagyunk esélyesek, de nagyon jól érezzük magunkat a nem esélyes szerepben" - fogalmazott Klopp edző.

Forrás: AFP/Tobias Hase
Münchenben máris replikaserleget emelgetnek

Mindent megvizsgálva a BL-döntő előtt "a Bayernnél van egy kis előnyöcske", mondja Csernai, megjegyezve: "ennek azonban nincs döntő jelentősége, majd meglátjuk, az adott kilencven percben melyik csapat milyen formában van, és mennyire tud élni a lehetőségeivel."

Leendő Bayern-korszakot emlegetni tehát még nagyon korai az edző szerint. "A Barcelona öt-hat évet a legmagasabb szinten focizott, mindent megnyert, meghatározta a spanyol válogatott stílusát is, amely világ- és Európa-bajnok lett. A Bayernek még éveken keresztül ilyen szinten kell játszania, hogy erről beszélhessünk. Beckenbauer idejében volt már egy hasonló korszak, most is hasonlóak a szándékai."

De mi lesz a Barcával?

Ugyanígy elhamarkodott volna máris leírni a Barcelonát, ám az egyértelmű, hogy az elmúlt évek csodacsapata átalakításra szorul. A védelem egyértelműen sebezhető, Victor Valdés kapusnak a védjegyévé váltak a potyagólok, Carles Puyol 35 éves, Xavi 33, márpedig a tiki-taka teljesen hatástalan, ha nem elég gyors. Puyol és Xavi jövőre sem lesz fiatalabb, pedig a Barca már most is láthatóan lassú volt a Bayernhez képest. A nyáron jelentős változások várhatóak a keretben, Valdés mellett távozhat David Villa és Alexis Sánchez is, de egyelőre nem tudni, kik pótolhatják őket.

És kezdeni kell valamit a mostanra már Vilanova által is nyíltan elismert Messi-függőséggel, az argentin zseni nélkül ugyanis szikrányi esélyük sem volt a katalánoknak a Bayern elleni visszavágón. Ahogy a barcelonai Sport című újság találóan megjegyezte: "Isten nélkül csoda sincs."