Vágólapra másolva!
Amíg tavaly átkozták a Bayern München szurkolói Arjen Robbent, ezúttal imába foglalhatják a nevét, miután a holland szélső góllal és gólpasszal segítette BL-győzelemhez csapatát. A Wembleyben rendezett döntőben már úgy tűnt, hosszabbításban dől el a Bayern és a Dortmund csatája, amikor Robben belőtte azt a gólt, amely után ötödször lett Európa legjobbja a korábban a Juventust és a Barcelonát is leradírozó müncheni csapat.

Bajnokok Ligája, döntő:
Borussia Dortmund (német) - Bayern München (német) 1-2 (1-1) - élő közvetítés
London, Wembley-stadion
v.: Rizzoli (olasz)
Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Bender (Sahin, 90+2.) - Blaszczykowski (Schieber, 90+2.), Reus, Grosskreutz - Lewandowski.
Bayern: Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba - Martínez, Schweinsteiger - Robben, Müller, Ribéry (Luiz Gustavo, 90+1.) - Mandzukic (Gomez, 90+4.).
gól: Gündogan (68., 11-esből), illetve Mandzukic (60.), Robben (89.)
sárga lap: Grosskreutz (73.), illetve Dante (29.), Ribéry (73.)

"Ha nyerünk a Wembleyben, nem mi leszünk a világ legjobb csapata, de elmondhatjuk magunkról, hogy legyőztük a világ legjobb csapatát" - nyilatkozta Jürgen Klopp, a Dortmund edzője a döntő előtt. A szakmai tudása mellett lazasága és magával ragadó személyisége miatt is népszerű dortmundi edző mondatai jól tükrözték az esélyeket, a sárga-feketék sikerére három-négyszeres pénzt fizettek a fogadóirodák, vagyis egyértelműen a Bayern volt a favorit.

A bajorok négy szezonon belül harmadszor jutottak el a BL legfontosabb meccséig, és amíg az Inter elleni vereséget még lehetett azzal magyarázni, hogy a Mourinho-féle Intertől ki lehetett kapni, tavaly már egyértelműen hatalmas pofonnal ért fel, amikor a Chelsea Münchenben énekelte ki a sajtot Robbenék szájából. De ez már egy másik Bayern, pedig amikor a BL csoportkörének második fordulójában a fehérorosz BATE Boriszov 3-1-es zakót osztott ki Jupp Heynckes csapatának, nem sokan tippelték volna, hogy a németek a Juventust és a Barcelonát is oda-vissza lenullázva masíroznak a Wembleybe.

Túl a barátságon dortmundi módra. További képekért kattintson! Forrás: MTI/EPA/Tal Cohen

A Dortmundot is temették, amikor a 90. percben még 1-2-re állt hazai pályán a Málaga elleni negyeddöntő visszavágóján, de szédületes hajrával - és némi bírói segítséggel - sikerült fordítani, a Real elleni elődöntőben pedig csak az utolsó percekben kellett izgulni. A bajnokságban 25 pontos hátránnyal a Bayern mögött másodikként záró Dortmund volt már esélytelennek titulált csapat egy BL-döntő előtt, 1997-ben a nagy többség a Juventusra tett volna, mégis a németek ünnepelhettek.

A BL történetének első német házidöntőjét a Dortmund kezdte jobban, amely nem hagyta kibontakozni a Bayernt, állandóan hat-hét ember zavarta a labdakihozatalt. Blaszczykowskié volt a meccs első lövése, de ez még nem találta el a kaput, nem úgy, mint Lewandowski, aki középcsatártól szokatlanul messziről, 26 méterről próbálta meglepni Neuert, akinek kapaszkodnia kellett, hogy kitolja a labdát a léc alól.

Ribéry mindkét gólban szerepet vállalhatott, mert megúszott egy kiállítást. További képekért kattintson! Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az első 25 percben Neuer volt a Bayern legjobbja, aki hatalmas bravúrral, lábbal védte Blaszczykowski közeli lövését, majd Reus és Bender löketével is megbirkózott. A Bayernnek mázlija volt, amikor Rizzoli szemet hunyt afölött, hogy Ribéry visszaütött az őt rángató Lewandowskinak, aztán a sebhelyes francia az eset után egy perccel már egy precíz beadással jelentkezett, amit Mandzukic tökéletesen fejelt kapura, de akkor mit mondjunk Weidenfeller védésére?

Pont félóra telt el a meccsből, amikor a tavalyi döntő negatív hőse, Robben indult el a leshatárról, de Weindenfellerbe püfölte a labdát, nem sokkal később Lewandowski ki is sodródott és túl közel is került Neuerhez, pedig szépen csinálta meg magának a helyzetet. Robben a félidő végén ismét lerázhatta volna magáról a lúzer jelzőt, de ezútttal izomból képen lőtte a kapust, így a BL-döntőkön huszonnegyedik lövéséből sem sikerült megszereznie első gólját.

Boateng nem volt tökéletes állapotban, de pályán maradt. További képekért kattintson!
Forrás: AFP/Adrian Dennis

Bár Boateng látványosan húzta a lábát, a belső védő kisebbb sérülése ellenére is maradt a második félidőre, amely békésebben kezdődött, talán kicsit meghosszabbították a szünetet, hogy fújjanak egyet a nagy roham előtt. A 60. percben végre összejött valami Robbennek, és egyből vezetést szerzett a Bayern: Ribéry három védő gyűrűjében játszotta meg a hollandot, aki Weidenfeller mellett még középre tudta gurítani a labdát, amit Schmelzer nem ért el, Mandzukic viszont igen, és közelről bepasszolta.


Az addig tompának tűnő Dortmundot felrázta a gól, és az egyenlítéshez segítséget kaptak a Boateng, Dante párostól: előbbi eladta a labdát, utóbbi pedig ágyékon térdelte Reust, így Rizzoli büntetőt ítélt. Meglepetésre nem Lewandowski vagy Reus vállalta magára a mázsás terhet jelentő tizenegyes elvégzését, hanem a BL-ben még gól nélkül álló Gündogan, aki Neuert becsapva vetett véget a BL-szüzességének.


A Bayern nem zuhant össze, gyorsan vissza is vehette volna a vezetést, de Müller tuti gólnak kinéző gurítását Subotic zseniális becsúszással vágta ki a gólvonalról, majd Weidenfeller ütötte ki Alaba jó kis bombáját.

Schweinsteiger lövése is jelezte, a Bayern volt a veszélyesebb az utolsó negyedórájában, de már úgy tűnt, jön a hosszabbítás, amikor a 89. percben Robben mindent eldöntött. Az egyik kulcsmozdulat Ribéryé volt, aki sarkazva játszotta meg Robbent, aki átugrott egy becsúszó lábat, majd bemutatta a másik kulcsmozdulatot, amikor finoman elgurította a labdát Weidenfeller mellett.


Pár perc még hátra volt, de a cserék miatt alig alakult már ki folyamatos játék, Rizzoli pedig a 94. percben BL-győztest csinált a Bayernből azzal, hogy lefújta a meccset. A bajorok ötödször lettek Európa legjobbjai, Jupp Heynckes pedig a negyedik edző lett, aki két klubbal nyerte meg a legrangosabb sorozatot.