Vágólapra másolva!
Troy Deeney a börtönből visszatérve vált a Watford meghatározó focistájává, és élete legjobb szezonjával segítette a Premier League küszöbére csapatát. A 24 éves csatár rettegve vonult rács mögé, ahol kőműves létére a folyamatos írás, majd az egész napos takarítás és a csapata góljai tartották egyben, szabadulása után pedig Gianfranco Zola tüntette el a félelmeit. A Leicester elleni drámát a 97. percben eldöntő Deeney az apja sírjánál a börtönlevelek felolvasásával tartja fent a lelki békéjét, és állítja, nem történhetett volna vele jobb annál, hogy börtönbe került.

A Crystal Palace-t veterán csatára lőtte az élvonalba

Deeney kálváriája akkor kezdődött amikor tavaly előbb 47 éves édesapját, pár nappal később pedig nagymamáját is elveszítette. Ettől is nagyobb bajba keveredett júniusban, amikor Birminghamben négy diákkal összeverekedett, és végül tíz hónapos börtönbüntetést kapott.

A támadó elmondása szerint rettegésben töltötte ez első napját a B kategóriás birminghami börtönben, ahol korábban olyan sorozatgyilkosok ültek, mint a börtönben is embert ölő Fred West. "Amikor besétáltam, az egyik őr odaszólt hozzám: csak hogy tudd, minden rab tudja, ki vagy, olvasták az újságokat" - mondta a Sky Sportsnak adott interjúban.

A korábban kőművesként dolgozó Deeney egy 2-szer 2,5 méteres cellába került, ahol alig kommunikált a cellatársával, akinek a nevét se tudta. "Az ágy az első éjszaka beomlott alattam, takarót pedig nem lehetett takarónak nevezni." Két napig kegyetlenül szenvedett, aztán szüntelen írásba kezdett, leveleit a családjának, a barátainak és sokszor saját magának írta, végül teleírt egy spirálfüzetet.

Forrás: AFP/Paul Ellis
Troy Deeneynek (sárgában) a pálya helyett a rácsok mögött kellett helyt állnia

Egy idő után javult a hangulata és a körülményei is, és átkerült egy D kategóriás börtönbe Warringtonba, ahol egész nap takarítania kellett. "Inkább ezt választottam, mint a 23 órán keresztüli bezártságot. A másik lehetőség ugyanis az egész napos tévénézés lett volna, de az senkire sincs jó hatással."

Deeneyt a klubja nem engedte játszani a börtöncsapatban, de így is a focitól kapta az egyik legnagyobb segítséget. "Este fél 8-kor bezártak minket, és nem volt könnyű ébren megvárni az éjszakai összefoglalót, de amikor láthattam a csapatomat győzni, az felért egy kúrával. Ez felgyorsította a napokat, és arra fókuszált engem, amit tennem kell. Látva a srácokat ugyanis csak az járt a fejemben, hogy formában maradjak."

A focista hiába maradt egyensúlyban a börtönben, a szabadulása után elég borúsan látta a helyzetét a Watfordnál, ahová időközben új menedzser és új tulajdonos érkezett. "Be voltam pánikolva, és folyton idegeskedtem, hogyan kezel majd az edző, egy ilyen helyzetben könnyen megbélyegezhetnek. Gianfranco Zola azonban leült velem beszélgetni, és azt mondta, a korábbi csatárára, Carlton Cole-ra emlékeztetem, ami nagyon jól esett. Amikor aztán látta, hogy belevetem magam a munkába, és jól teljesítek a teszteken, érzékeltette, hogy számol velem. Óriási szerencsém volt."

http://www.youtube.com/embed/FGlWo7pr1JI

Deeney egy kimaradt Leicester-büntető után a 97. percben lőtte a Watfordot a play off-döntőbe


Deeney alaposan meghálálta Zolának a bizalmat, a mostani idényben 20 gólt szerzett a Championshipben, és a Leicester elleni drámai play off-elődöntőt ő nyerte meg a csapatának. Az idegenbeli 0-1 után a Watford csak 2-1-re vezetett, ráadásul a 96. percben a vendégek büntetőt lőhettek, a hazai kapus azonban megfogta a tizenegyest, a kontrát pedig Deeney góllal zárta.

Deeneynek a pályán kívül is teljessé vált a rehabilitációja, abbahagyta az ivást, a lelki egyensúlyát pedig úgy tartja fent, hogy rendszeresen eljár az apja sírjához, ahol a börtönben írt leveleit olvassa fel neki. A cella mögött töltött idő teljesen új nézőpontba helyezte az életét és a futballt, ezért hálával gondol a büntetésre. "A legjobb dolog, ami valaha is történhetett velem, hogy rács mögé kerültem."