Vágólapra másolva!
Adamo Coulibaly 2006-ban még francia hetedosztályú focista és targoncavezető volt, két éve egy magyar szakértő a legügyetlenebb NB I-es légiósnak nevezte, de a francia csatár egy évre rá gólkirály lett, ma pedig a Debrecennek a Győrrel és a Videotonnal is meg kell küzdenie a 31 éves focistáért. Pedig korábban hajlamos volt önkényesen kihagyni az edzéseket, márciusban elmérgesedett a viszonya a klubbal, de azóta a kupagyőzelemre vezette a csapatot, érik az újabb gólkirályi címe, és ismét a szurkolók kedvence lett.

"Nála ügyetlenebb külföldit én még Magyarországon nem láttam. Valószínűleg azért nem megy edzésre, mert nem is kérik rá" - hangzott 2011. márciusában Bognár György éles kritikája Adamo Coulibalyról, aki előtte egy héten belül két edzést is indoklás nélkül hagyott ki Debrecenben.

Ha játszik, gólokat lő

Az egykori ötvenszeres válogatott Bognárt két év elteltével szembesítettük a nagy vihart kavaró nyilatkozatával, és főleg azért voltunk kíváncsiak a véleményére, mert a bíráló szavak után egy évvel NB I-es gólkirály lett a francia játékos, és idén is hasonló mennyiségben termelte a gólokat. "Azt, hogy ügyetlen, természetesen a technikai adottságaira értettem, és csak az érthetett félre, aki nem igazán ért a focihoz. Az hozta ki a dühöt belőlem, hogy bírálta a Debrecent, és azt mondta, hogy külföldre kell mennie, mert már kinőtte az NB I-et. Amikor idejött, akkor valóban harapta a labdát, de a kollégák is mondják, hogy azóta sokat fejlődött" - mondta Bognár, és azt állítja, hogy soha nem nevezte használhatatlan játékosnak a franciát, ráadásul a kritikus szavak után két héttel az egyik DVSC-meccs legjobbjának választotta.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
Három góllal vezeti a góllövőlistát

A 31 éves elefántcsontparti származású, párizsi születésű csatár külföldön soha nem szerepelt még első osztályú bajnokságban, mielőtt a 2009-ben a Lokihoz igazolt, a csúcsot a belga St. Trond és az RDC Antwerpen jelentette - előbbiben 28 meccsen nyolc, utóbbiban 33 találkozón három gólig jutott. Az NB I-ben aztán megtáltosodott, 2012-ben 20 góllal lett gólkirály, idén pedig egy körrel a vége előtt 18 góllal jó esélye van az újabb sikerre (a fradista Böde Dániel 15 találattal második).

Az idei sztorijai alapján akár az NB I Balotellijének is nevezhetnénk Coulibalyt, hiszen annak ellenére remekel a pályán, hogy a pályán kívüli viselkedésével nem igazán zárta magát a debreceni vezetők szívébe. Az évet azzal kezdte, hogy a január 7-ei debreceni felkészüléshez jókora késéssel csatlakozott, és csak 19-én jelentkezett edzésre. Március 13-án a klub honlapja arról számolt be, hogy a csatár az elmúlt két hónapban szerződésének szinte minden pontját megszegte. Coulibaly azon a héten megint nem ment edzésre, majd miután Frida Ferenc technikai vezető többször kereste őt telelefonon, SMS-ben közölte, hogy külföldön van.

Most akkor erős vagy nem?

Addigra már komoly szócsata alakult ki a sajtóban Coulibaly és Kondás Elemér vezetőedző között. Az edző a játékos teljesítményét és hozzáállását kritizálta, Coulibaly viszont hazugsággal vádolta Kondást, azt állította, hogy tulajdonos utasítására nem kerülhet be a kezdőcsapatba, a klub pedig tartozik neki és szórakozik vele. Egyúttal viccesnek nevezte, hogy "még így is" vezeti a góllövőlistát, és reményét fejezte ki, hogy a nyáron talál magának új csapatot.

A klub erre egy közleményben megismételte, hogy nagy gond van a csatár hozzáállásával, és kijelentette, hogy a mérések alapján a többiketől messze lemaradva a legrosszabb mutatókat produkálja csapatban.

Forrás: AFP/Bruno Fahy
Korábban nem mindig jelent meg az edzéseken

Bognár György szerint mellébeszélés, hogy a csatár erőnlétével lehetett a gond, "még egy kamiont is el bírna húzni a gyepen" - mondta. Akárhogy is volt, a támadó összekapta magát, és az akkori 11 góljához azóta hozzátett hetet.

Coulibaly legközelebb akkor került a címlapokra, amikor április 27-én a Siófok ellen mesterhármast szerzett. Kondás Elemér szerint a csatár utóbbi időben mutatott játéka a bizonyíték arra, hogy sikerült megoldani a gondokat. "Látszik, hogy Adamo teljes mértékben a csapat rendelkezésére állt, voltak problémák, de ez már a múlté."

Miután múlt héten a Magyar Kupa-döntőben Coulibaly duplájával a Loki legyőzte a bajnok Győrt, egy nyugdíjas szurkoló csak annyit mondott: "a legnagyobb erősítés az lenne a Debrecen számára, ha megtartaná Coulibalyt." Kondás Elemér egyetért a drukkerrel: "Erre a Coulibalyra, aki így játszik, nagy szüksége van a csapatnak, mert egy nagyon értékes játékos. A legnagyobb erénye, hogy erős, gyors, gólérzékeny, és főleg az utóbbit nem lehet tanítani. "

Coulibaly remek MK-gólja 1:47:30-tól látható


A Győr és a Videoton is vinné

A Debrecennek nem lesz könnyű dolga, hiszen a Győr és a Videoton is szívesen látná a keretében a szabadon igazolható játékost, így nagy harc indulhat az aláírásáért. Az utóbbi két évben még Bognár György is megszerette a játékost. "A Magyar Kupa-döntőben volt egy olyan cselsorozata, ami engem is meglepett. Amikor megcsinálja azt az egy-két cselt, amit tud, nagyon hatékony tud lenni, mert olyan robbanékony és olyan erős, hogy ha tíz centi előnyt szerez, nem tudják utolérni."

Bognár hozzátette, azt sem bánná, ha a Győrnek és a Lokinak is lenne egy Coulibalyja, pedig lehet, hogy a 31 éves játékos elhagyja Magyarországot. A mercato365.com-on megjelent nyilatkozata szerint legalábbis szeretne visszatérni Franciországba, igaz, később cáfolta, hogy egyáltalán nyilatkozott volna a francia oldalnak.

Forrás: AFP/Bruno Fahy
Amikor idejött, harapta a labdát

Ma már a debreceni szurkolók is kiállnak mellette, a csapat meccseire gyerekkora óta kijáró Dávid szerint Coulibaly az egyetlen ember az NB I-ben is, aki bármilyen helyzetben a kapu felé játszik. "Ez talán még a góljainál is nagyobb érték az álmatag magyar fociban. Pénzügyileg nagy bukta lenne, ha ingyen kellene most elengedni, de ennél is nagyobb baj, hogy jelenleg nincs, aki pótolja a Lokiban."

Egy másik fanatikus, Dénes azt mondja, hogy korábban nem szerette Coulibalyt, mert nagyon gyenge volt technikailag, de rengeteget fejlődött, és ezzel a csapat is sokat nyert. "Régebben is eljutott ennyi gólig, de ez egészen más, most nem csak befejezi a támadásokat, hanem sokszor ő dolgozza ki a helyzeteket. Amikor idejött, egy cselt sem mert megcsinálni, most viszont szembetűnő, hogy félnek tőle, behátrálnak előtte a védők. Egyértelműen az idei a legjobb idénye, kár lenne a csúcson elengedni, de ha még kaphatnánk érte pénzt, akkor sem érné meg eladni."

Poénfaktor a targoncás sztorija miatt

Egy közel 40 ezer követővel rendelkező Facebook-oldal, a Trollfoci gyakran gyárt poént abból, hogy a 2006-ban a francia hetedosztályban focizó Coulibaly kereset-kiegészítésként targoncavezetőként dolgozott. A Magyar Kupában elért duplája után például az alábbi képet tették ki az oldalra:

Forrás: Trollfoci

"Különösebben nem szeretjük, de mindenképp egy egyénisége a magyar futballnak. Mutass még egy embert, aki a debreceni Tescóban 3 műszakban targoncázik, aztán hétvégenként meg gólkirályi babérokra tör... Amúgy az egyik úgynevezett celebje az oldalunknak, nem a játéktudása miatt - holott elismerjük, hogy rendkívül jó képességekkel rendelkezik -, hanem mert ő egy poénfaktor a targoncás sztorija miatt" - írta az [origo]-nak az oldal egyik szerkesztője.