Vágólapra másolva!
Tizennégy évesen már vitte volna a Real Madrid, 19 évesen apa lett, 21 éves korára Peléhez hasonló ikonná vált Neymar, a Santos csatára, akit egy angol sportmagazin az elmúlt két évben a legeladhatóbb sportolónak választott. A 8 millió dollárt érő jachtján bulizó, az apját feldühítő frizurájával divatot teremtő Neymart saját szurkolói imádják, az ellenfél védői faragják pofátlan cselei miatt, és felkészülhet arra, hogy Európában is állandóan provokálni fogják.

Az ember leélheti az életet elegáns bársonynadrágban, de a gatyából kilógó fenékkel is - ez a brazil mondás Neymar da Silva Santos Júnior családjának mottója. Neymar apja, aki maga is futballozott, fia születésekor, 1992-ben a Sao Paulótól 40 kilométerre fekvő gyárvárosban, Mogi das Cruzesben játszott, de a család pár hónappal később elköltözött a tengerparton fekvő Sao Vicentébe, a nagyszülők házába.

Neymar így ugyanott nőtt fel, mint az apja, aki a hazaköltözés után a futball helyett a munkára koncentrált, egyszerre három helyen dolgozott, hogy a családja ne szenvedjen hiányt semmiben. Nem a nulláról, hanem bőven mínuszról kezdtünk - mondta arról az időszakról Neymar apja, aki autószerelőként, kőművesként és közszolgaként dolgozott, miközben felesége, Nadine egy gyermekotthonban volt szakács.

A kis Neymar már ötévesen kijárt az utcára a nagyobbakkal focizni, akik eleinte elutasítók voltak vele. "Mindig azt kérdezték, 'ki ez a kiskölyök'? Sokkal nagyobbak voltak, mint én, nagyjából háromszor akkorák, de meggyőztem őket, hogy játszhassak velük. És amikor sikerült egy gólt lőnöm, az megváltoztatta a hozzáállásukat, az megváltoztatott mindent" - mesélte már felnőttként a kezdetekről, amikor gyakran a szandálokból csináltak kaput, és egy nagyobb kavics szolgált labdaként.

A Real már 14 évesen vitte volna

A család 2003-ban megint továbbállt, Latin-Amerika legnagyobb tengeri kikötője, Santos lett az új állomás, Neymar pedig 11 évesen a város világhírű klubjának a játékosa lett, így elmondhatta magáról, hogy kedvencéhez, Robinhóhoz hasonlóan Sao Vicentéből indulva eljutott a Santosig. A klub akadémiáján pallérozódó Neymarra 14 éves korában a Real Madrid is felfigyelt, és már úgy tűnt, minden adott ahhoz, hogy Európába költözzön, amikor a Santos közbeszólt: 1 millió reált (105 millió forintot) fizetve meggyőzte a családot, hogy maradjanak Brazíliában.

Mindegy volt neki, hogy futsal vagy foci, szórta a gólokat:


"Szerény család vagyunk, amely számára fontosak a kulturális értékek. Úgy gondoltuk, az a legjobb számára, ha Brazíliában nő fel, ez volt az első komoly döntés, amelyet meg kellett hoznunk vele kapcsolatban" - emlékezett vissza Neymar apja. A családfő azóta is szívén viseli fia sorsát, Neymar szerint ő a főnök, aki a pénzügyeit is kezeli. "Ha nem a futballról van szó, akkor nem is kérdés, hogy apám a példaképem. Tudja, hogy mit kell mondani a nehéz helyzetekben, és hegyeket is képes megmozgatni, hogy hozzájáruljon a sikereimhez" - mondta Neymar.

Az utánpótláscsapatokban játszó Neymar 15 évesen már havi 10 ezer reált (1,05 millió forint), egy évvel később 25 ezret (2,6 millió forint) keresett, 17 évesen pedig, amikor felkerült a felnőtt csapathoz, megkötötte első profi szerződését. A Santosban 2009 márciusban mutatkozott be, második meccsén pedig már gólt szerzett, első idényében összesen tizenötször volt eredményes.

Az első gólját tánccal ünnepelte (2.26-nál látható a gól):


Kirúgták az edzőt a hisztije után

Bár ekkor már híres volt Brazíliában, ő továbbra is a gyerekkori haverokkal lógott, és sokszor a gólörömök során is nekik üzent, amikor épp nem Istent éltette a vallásos csatár, aki baptista templomba jár. 2010-ben jött a nagy áttörés, a Santosszal megnyerte a Sao Pauló-i állami bajnokságot, ahol a legjobb játékosnak választották, és ismét megpróbálták Európából elcsábítani: klubja előbb a West Ham 12 millió fontos (4 milliárd forint), majd a Chelsea 20 millió fontos (6,76 milliárd forint) ajánlatát dobta vissza.

Hogy a klubnak milyen fontos volt Neymar, azt jól példázza az az eset, hogy amikor a Goianiense elleni meccsen a csatár majdnem nekiment Dorival Junior edzőnek, mert az mást jelölt ki az általa kiharcolt tizenegyes elvégzésére, a Santos vezetése Neymar mellett állt ki, és kirúgta az edzőt, aki a civakodás után játékosa kéthetes eltiltása mellett kardoskodott.

Zokon vette, hogy nem lőhette a büntetőt:


Ugyanebben az évben egy másik botrány miatt is címlapra került, a Grémio elleni meccs után ugyanis több játékossal prostituáltakkal együtt buliztak, amit a szálloda biztonsági kamerája is rögzített, de a Santos vezetése ismét nagyvonalú volt, és Neymarék megúszták a büntetést.

Apja megpofozta volna, mikor meglátta a haját

A védőket szédítő cselei mellett Neymar egyik ismertetőjele a frizurája. "2010-ben egy meccs előtt a barátommal, Andresszel elhatároztuk, hogy kitalálunk valami új stílust, és addig hülyéskedtünk a hajnyíróval, míg végül megszületett a mohikánfrizura" - mesélte Neymar.

Divatot teremtett a frizurájával Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Apja később azt mondta, amikor meglátta a meccsen a fia haját, nehezen állta meg, hogy ne menjen le a pályára és keverjen le neki egy maflást, de Neymar két gólja végül lenyugtatta. A frizura pedig villámgyorsan terjedni kezdett, nemcsak gyerekek, hanem sok felnőtt is utánozta Neymart. Nem mindenkinél aratott azonban sikert a haja, a Mundo Deportivo spanyol lap például azt írta, a játékost folyamatosan figyelő Real Madrid egy tanácsadót akart Brazíliába küldeni, hogy meggyőzzék Neymart, változtasson az imidzsén, amihez hozzátartozott volna egy visszafogottabb frizura is.

Sosem iszik, de 19 évesen már apa lett

A Realnál nem véletlenül voltak előrelátók, nem akartak úgy járni, mint Robinhóval, aki Európába átkerülve sem hanyagolta a bulizást. Márpedig ha partikról van szó, akkor Neymart sem kellett félteni, a karneválokon állandó vendég volt, és amikor nem épp valamelyik menő szórakozóhelyen mulatott, akkor a saját jachtján bulizott a barátaival.

"Ki kell használnom, hogy még fiatal vagyok, de közben be kell tartanom a játékszabályokat. Nehéz dolog ez, az ember sok mindent szívesen csinálna, de nem szabad elfelejtenie, hogy profi sportolóként vannak kötelezettségei. Sokszor ellen kell állni a csábításnak, hogy elérjük a célunkat" - nyilatkozta Neymar, aki azt állítja, sosem iszik a bulikban.

Egy túl jól sikerült kaland után már 19 évesen apa lett, Davi Lucca nevű fia 2011. augusztus 24-én született. A fiú anyjával, Carolina Dantasszal nem alakult ki komolyabb kapcsolata, de Neymar havi 15 ezer dollárnyi (3,42 millió forint) gyerektartást fizet, és egy 1 millió dollárt érő (228 millió forint) házat is vett nekik.

A fiát már edzésre is levitte:


"Nehéz őszinte lányt találni, a legtöbbjük csak azt akarja, hogy feltűnést keltsen, ha megjelenik velem valahol. Persze ez valahol érthető, erről szól a hírnév" - mondta a focista, aki februárban vallotta be, hogy a brazil színésznővel, Bruna Marquezine-nel jár.

Csak a rántotta megy

A népszerűség átka nem csak az érdekkapcsolatokban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy az olasz és japán konyháért rajongó Neymar még egy étterembe sem tud elmenni feltűnés nélkül. Attól viszont nem kell tartania, hogy a brazil főzőműsorok egymással viaskodva kapkodnak majd érte, mivel saját bevallása szerint konyhai tudománya megáll a rántotta elkészítésénél.

Szerencséjére a pályán ennél sokkal jobban feltalálja magát, és bár a 2010-es vébére annak ellenére sem vitte el Dunga, hogy 14 ezer aláírást gyűjtöttek össze az érdekében, még abban az évben bemutatkozott a válogatottban az USA elleni felkészülési meccsen, ráadásul a debütálást góllal ünnepelte meg.

Már a tizenegyeseket is elvállalja a válogatottban Forrás: AFP/Odd Andersen

2011-ben még jobb éve volt: az U20-as Copa Américát megnyerte a brazilokkal, úgy, hogy a gólkirály és a legjobb játékos is ő lett; a Santost 1963 után először Libertadores-kupa-győzelemre vezette; az állami bajnokságban ismét aranyérmet szerzett, és bár a klubvébé döntőjében a Barcelona 4-0-ra elsöpörte csapatát, őt választották Dél-Amerika legjobb játékosának.

Az év legszebb góljáról döntő FIFA-szavazázon pedig a Flamengo elleni varázslatos szólója kapta a legtöbb voksot, így Cristiano Ronaldo és Hamit Altintop után ő lett a Puskás-díj harmadik győztese.

A Puskás-díjas gól:


A gólban minden benne volt, ami miatt Neymart imádják, a gyorsaság, a technikai tudás, a szemtelenség, ahogy befűzte a védőket, és a higgadtság, ahogy befejezte az akciót. A szurkolókkal ellentétben a védők nem rajongtak érte, mivel néha már-már megalázó módon etette meg őket, amit sokszor azzal toroltak meg, hogy akkorát rúgtak bele, amekkorát csak tudtak.

A védők nem értékelik a cseleit:


Dőlt a pénz, ő meg szórta két kézzel

Kész csoda, hogy eddig megúszta komolyabb sérülés nélkül, ugyanakkor a provokáció néha hatásos, Neymar hajlamos elveszteni a fejét, eddig összesen négyszer állították ki pályafutása során. Az ellenfelek sokszor azért fújnak rá, mert szerintük túlságosan rájátszik a szabálytalanságokra, és általános vélemény, hogy Brazíliában nagyon védték őt a bírók, így hozzászokott ahhoz, hogy ha csak elesik, szabadrúgást kap.

A bírók mellett a szponzorok is odafigyeltek rá, 2011-ben tizenegy éves szerződést kötött a Nike-val, majd később olyan cégek lettek a támogatói, mint a Panasonic, a Red Bull, a Volkswagen vagy az Unilever. A Forbes számítása szerint Neymar évi 4 millió dollárt keresett a Santosnál (912 millió forint), és további 4 millió folyt be a számlájára a szponzorok révén, így volt miből nagylábon élni.

Fiatal kora ellenére ikon lett a Santosnál Forrás: AFP/Miguel Schnicariol

A csatár nem sajnálja a pénzt, ha valami megtetszik neki: 750 ezer dollárt (171 millió forint) fizetett egy nyaralóért, 2 milliót (456 millió forint) egy kastélyért - mindkettő Sao Paulo állam északi részén található -, 150 ezer dollárt (34,2 millió forint) egy Sao Pauló-i lakásért, félmilliót (114 millió forint) egy Porsche Panamera Turbo sportkocsiért és 8 milliót (1,8 milliárd forint) a korábban már említett, használtan vett jachtért - amelyet édesanyja után Nadine-nak nevezett el - fenntartása évi 120 ezer dollárba (27,3 millió forint) kerül.

Az olimpiai arany vele sem jött össze a braziloknak

A SportsPro című brit magazin 2012-ben és 2013-ban is a legeladhatóbb sportolónak választotta Neymart, akinek 2014-ig szólt a szerződése a Santosnál, és eleinte úgy tűnt, csak a hazai rendezésű vébé után költözik át Európába. "Az ember mindig tudja, mi a jó neki. Olyan ez, mint amikor a cukrászdában a fagyik között válogatsz, néha a csokit választod, de máskor a vaníliához van kedved" - magyarázta 2012-ben Neymar, amikor biztossá vált, hogy marad a Santosban.

Bár a legnagyobb kihívás, az olimpiai arany megszerzése ugyanúgy nem jött össze neki sem, mint korábban Romáriónak, Ronaldinhónak vagy a többi brazil sztárnak, azért így sem volt rossz éve, ismét paulista bajnok és Dél-Amerika legjobbja lett, miközben a bajnokságban és a Libertadores-kupában is gólkirályi címet szerzett, és a Puskás-díjról döntő szavazáson is benne volt az első háromban.

Ismét jelölték a Puskás-díjra, de ezzel a szólóval nem nyert:

Bár csodálókból nem volt hiány, nem mindenkit állított maga mellé, Pelé például amiatt kritizálta, hogy túl sokat foglalkozik a médiaszereplésekkel és a reklámokkal, és azt is nehezményezte, hogy Neymar nem igazi csapatember, mert keveset passzol. A Barcelonának és a Real Madridnak ennek ellenére is kellett, és mivel a Santos mindkét ajánlatot elfogadta, ő dönthetett, Neymar pedig természetesen a családjával egyeztetve Messiéket választotta, annak ellenére, hogy a Realnál több pénzt keresett volna.

Egy reklám, amelyen megsértődtek a brazil melegek, mert Neymart csak a nők láthatják gatyában: