Vágólapra másolva!
Amennyiben a román bíróság korrupció vádjában bűnösnek találja, és elítéli Gigi Becalit, úgy súlyos szankció vár a Steaua futballcsapatára is. Ha kizárják a Bajnokok Ligájából, a magyar bajnok Győr egy potenciális ellenfelet veszít, a román élvonal pedig a sok csőd által fenyegetett klub mellett újabb tagot veszít.

Gigi Becali, a Steaua labdarúgócsapatának tulajdonosa jelenleg hároméves börtönbüntetését tölti, de egy másik korrupciós ügyben ezt akár újabb négy évvel megtoldhatja a román bíróság. Az üzletembert és sportvezetőt azzal vádolják, hogy a 2008-as CFR Cluj-Universitatea Cluj mérkőzés előtt 1,7 millió eurót ajánlott fel az Universitatea játékosainak, hogy ne kapjanak ki, mert akkor a Steaua lesz a bajnok

Ugyan Becalit első fokon felmentették, a másodfokú tárgyaláson egy hete az ügyész négy év letöltendő börtönbüntetést kért.

Gigi Becali, a Steaua tulajdonosa Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

A Realitatea.net azt írja, amennyiben kedden a legfelső bíróság bűnösnek találja Becalit, akkor a Steauát nemcsak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) büntetheti azzal, hogy kizárja a 2013-14-es Bajnokok Ligájából, de a helyi szövetség is visszasorolhatja a másodosztályba.

A lap szerint a Steaua arra a sorsra juthat, mint 2011-ben a Fenerbahce, akkor az UEFA azért zárta ki a török bajnokot a legrangosabb kupasorozatból, mert a törökországi bundabotrányban a klub elnöke, Aziz Yildirim is érintett volt.

Eltűnhet a Győr egyik ellenfele

Az eset érintheti a magyar bajnok Győri ETO csapatát is, a Bajnokok Ligája-selejtező második fordulójában ugyanis a Steaua potenciális ellenfél lehet, hiszen az ETO-val szemben kiemeltként várhatja a sorsolást.

Sőt, a fehérorosz BATE Boriszov, a skót Celtic, a cseh Viktoria Plzen, a horvát Dinamo Zagreb és a szerb Partizan mellett az egyik legkeményebb ellenfél lehetne.

Alig marad élvonalbeli csapat

Óriási a káosz a román élvonalban, a Manna.ro beszámolója szerint egyelőre még azt sem tudni, hogy hány csapatos lesz az élvonal a következő szezonban.

A jelenlegi állás szerint négy csapat - a Concordia Chiajna, a Turnu Severin, a CSM Iasi és a Gloria Bistrita - búcsúzott az élvonaltól, ezekhez csatlakozott az Universitatea Cluj és a Rapid, miután nem teljesítették a licenckiírást, és nem indulhatnak az első osztályban. Papíron négyen jutottak fel a másodosztályból: az FC Botosani, a Corona Brasov, a Poli Timisoara és a Sageata Navodari, de utóbbi csapat sem kapta meg a licencet.

"Úgy számolunk, hogy 16-17 klub alkotja jövőre az élvonalat, de abban az esetben, ha a kolozsváriak nem nyernek a Sportdöntőbíróságon, illetve a Sageata nem kapja meg a jogot, akkor az is meglehet, hogy csupán tizenöten lesznek" - idézte a portál Mircea Sandut, a román szövetség elnökét.

És akkor még nem számoltak a Steaua esetleges kizárásával.