Vágólapra másolva!
Nem maradt visszhang nélkül az angol fociválogatott csúfos szereplése az U21-es Európa bajnokságon. Az izraeli tornáról három vereséggel kieső csapat leginkább Harry Redknappnél verte ki a biztosítékot, aki szerint a szisztematikus képzés hiánya vezetett az elképzelés nélküli angol focihoz.

"Fogalmunk sincs arról, hogyan kell játszani a futballt" - idézte a Sky a Queens Park Rangers edzőjét. "Csak felrúgjuk a labdát a pályára, ami aztán nem vezet sehova."

Redknapp úgy véli, az angol focisták lemaradása akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a pálya utolsó harmadában a labda megtartására és kreativitásra lenne szükség. "Ha már a hírnév megőrzéséről beszélünk, akkor legelőször is ezekkel a problémákat kellene kezelni."

Az angol U21-es csapat az olaszoktól, a norvégoktól és a házigazda Izraeltől is kikapott az Eb-n, ám Redknapp szerint nem a focisták egyéni képessége okozta a kudarcot. "Szörnyen csalódott vagyok, amikor azt látom, ha Anglia egyik korosztályos csapata ilyen szánalmasan teljesít, miközben annyi nagy egyéniségünk van."

A szakember abban látja a legnagyobb bajt, hogy az angol gyerekeket nem egységes szisztéma szerint edzik a különböző korosztályokban. "Ennek köszönhetően aztán van egy teljesen alulteljesítő nagyválogatottunk. Nézzék meg az úgynevezett aranygenerációt, Gerrardot, Lampardot, Terryt, Rooneyt és Ashley Cole-t. Ha egy az egybe vetettük össze az ellenfelekkel, nem volt olyan ország a Földön, amely versenyezni tudott volna vele. De együtt soha nem tudtak teljesíteni, mert csak előrebikázták a labdát, és remélték a legjobbakat."

Redknapp azt hangsúlyozta, hogy az egész angol focinak váltania kell, és a változást felülről kell elindítani. "Ez azt jelenti, hogy Roy Hodgson szövetségi kapitány és a különböző szinteken dolgozó összes edző ugyanabban a koncepcióban kezd el dolgozni. A nemzetközi fociban nem lehet esetleges játékra építeni. Itt minden a labdabirtoklásról és a meccs kontroll alatt tartásáról szól. Olyan edzőkre van szükségünk, akik osztják ezt a nézetet."