Vágólapra másolva!
Joan Laporta, a Barcelona labdarúgócsapatának korábbi elnöke védelmébe vette az adócsalással megvádolt Lionel Messit. Szerinte a négyszeres aranylabdás nem tudna kiépíteni egy offshore-hálózatot. 

Katalónia adócsalásokkal foglalkozó ügyészi hivatalának szóvivője szerdán jelentette be, hogy eljárást kezdeményeznek az argentin labdarúgó és édesapja ellen, mivel a gyanú szerint 2006 és 2009 között mintegy négymillió eurót nem fizettek be a spanyol államkasszába.

Az érintett időszakban Laporta volt a Barcelona elnöke, aki a Cope rádiónak nyilatkozva leszögezte, meggyőződése, hogy Messiék nem követtek el semmilyen szabálytalanságot.

"Ismerem őket, ők mindig a törvényes úton jártak, miként a klub is, legalábbis, amikor én voltam az elnök. Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben egyiküket sem terhelheti felelősség. Az ügyeiket intéző harmadik fél dolga, hogy tisztázza a helyzetet" - nyilatkozta a korábbi klubvezető.

Messi tagadta, hogy bármiféle törvénysértést követett volna el, ügyvédei pedig csütörtökön közleményben tudatták, hogy "mindig pontosan teljesítette adófizetési kötelezettségeit".

Az ügyész szerint ugyanakkor Messiék a futballista személyéhez kötődő jogok értékesítéséből befolyó összegek után nem adóztak, mivel azokat Spanyolországon kívül - Uruguayban, Belizében, Svájcban és az Egyesült Királyságban - bejegyzett cégek kezelték.

Laporta a játékost védve azt is mondta, a kellő tudás sem állhatott Messiék rendelkezésére ahhoz, hogy az ügyészi beadványban említett offshore-hálózatot létrehozzák.

Sandalio Gomez, az IESE Business School professzora szerint ha a két argentint bűnösnek találják, akár kettőtől hat évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.