Vágólapra másolva!
A tokiói rendőr-főkapitányság kitüntette egyik munkatársát, aki azzal vívta ki Japán elismerését, hogy oszlatás helyett barátságos és mókás megjegyzésekkel teremtett rendet a szurkolók között egy focimeccs után.

Az interneten azóta DJ Police-ként emlegetett rendőr a június 4-én Ausztrália ellen játszott, Japán világbajnoki részvételét biztossá tevő selejtezőmérkőzést követően vízágyúk és könnygáz bevetése helyett sárga lapot adott a magvadult tömegnek a japán főváros Sibuja nevű negyedében.

Egy rohamosztagos kisbusz tetejéről azt mondta a rendetlenkedőknek: "Tudjuk, hogy a rendőrök fenyegetőnek és ijesztőnek tűnnek számotokra, de mi is ugyanúgy érzünk a meccsel kapcsolatban, mint ti. A csapattársaitok vagyunk!"


A rendőrök arra is emlékeztették a szurkolókat, hogy ők a japán válogatott tizenkettedik tagjai, márpedig a nemzeti csapat a szabályok betartásáról és jó magaviseletéről híres.

A tömeg tapssal és ujjongással reagált a rendőrök szavaira, amire DJ Police azt válaszolta: "Kedvesek vagytok, de még jobban örülnék, ha visszamennétek a járdára". A tömeg végül komolyabb rendbontás nélkül elvonult.

Az eset után DJ Police-t méltató üzenetek és videók lepték el az internetet, és a szónokló rendőr mémmé vált Japánban.

Az Aszahi Simbun napilap korábban azt írta az esetről, a rendőrök végre emberi lényként tekintettek a szurkolókra, nem pedig megrendszabályozandó tömegként, ezt pedig láthatóan értékelték az emberek.