Vágólapra másolva!
Az angol napilap, a Sun, miután kiderítette, hogy az új Manchester City-edző Manuel Pellegrini egykor olyan zseniális építész volt, hogy egy barátjának felépített egy házat, összegyűjtötte a tíz legokosabb egykori futballistát.

A brazil focilegenda, Socrates a híres görög filozófus után kapta a nevét, és a nevéhez méltóan nem csak a pályán, hanem azon kívül is sokra vitte. Orvosi diplomát szerzett, és politikai aktivistaként is próbálta Brazília javát szolgálni.

A marokkói Marouane Samak csatár létére viszonylag ritkán talál be az ellenfelek kapujába (az Arsenalban a mérlege: 40 meccsen 8 gól), de az adóbevallásával biztosan nincsenek gondjai, hiszen könyvelő a végzettsége. Egyszer elismerte: "Nagyon jó vagyok táblázatkezelésben."

Samak itt már elkönyvelheti, hogy övé a labda Forrás: AFP

A nigériai születésű QPR-bekk Nedum Onuoha nagy zseni volt matematikából, üzleti tudományokból és a számítógépekhez is nagyon értett. Elismeri viszont, hogy még ennél is több minden érdekelte, de egyszerűen nem volt ideje a még több tanulásra.

A Newcastle-ben és a West Hamben is megfordult trinidadi kapus Shaka Hislopnak gépészmérnöki diplomája van, sőt egy nyáron át a NASA-nál is dolgozott Washingtonban. Ezen kívül egy színvonalas mérnöki képzésen is részt vett a Karib-térségben.

Hislop a NASA-nál is dolgozott Forrás: AFP

Az északír tréner, Iain Dowie korábban Torghelle Sándor és Király Gábor edzője is volt a Crystal Palace-nál, a karriere előtt pedig egy menő repülőgépgyártó vállalatnál dolgozott. Mérnöki diplomája van, és megfordult a brit Aerospace-nél is.

A Sun szerint a brazil Ronaldo manapság egy londoni marketingügynökségnél egy tízhetes gyakorlaton vesz részt, ahol az a célja, hogy minél többet tanuljon. Hogy mit, azt nem részletezi a lap, idézi viszont Ronaldo főnökét: "Nagyon intelligens hozzáállása van az itteni munkához, könnyedén ráérez a feladatok fontosságára."

Ronaldo hozzáállása intelligens Forrás: Origo

A liverpooli Glen Johnson a matematikára volt rákattanva az egyetemen. Mint elmondta, imádja az egyenleteket, és kedveli az olyan feladatokat, minthogy mennyit fogyaszt egy repülőgép.

Juan Mata két diploma megszerzésére is hajt: az egyik a marketingről, a másik a sporttudományról szól. "A nagybátyám egy bank marketingrészlegénél dolgozik, én pedig, ha az élet úgy hozza, szeretnék majd sportmarketinggel foglalkozni" - mondja a Chelsea spanyol sztárja.

Matát a sportmarketing érdekli Forrás: AFP

A Tottenhamben is megfordult Ramon Vega a pénzügyekben merült el. Cége, a Swiss Asset Management az ügyfelek 650 millió fontjának a biztonságáról gondoskodik. Vega nemrég 13 millió fonttal segítette az olaszokat, nehogy úgy járjanak, mint a görögök.

Az Everton és a walesiek legendája, Barry Horne kémia tanár lett egy chesteri iskolában.

Még több olvasnivaló nagyon okos focistákról