Vágólapra másolva!
Bár vasárnap még úgy tűnt, Dél-Afrika sorsát megpecsételte az Etiópia elleni 2-1-es vereség, könnyen lehet, hogy Bernard Parker elképesztő öngólja ellenére is van visszaút az előző házigazda számára.

Parker a 34. percben még hős volt a dél-afrikaiak szemében, mert az ő góljával vezetett a csapata, a 70. percben azonban egy etióp szabadrúgás után 15 méterről küldött bombafejest a saját kapujába, amivel a hazaiak végül 2-1-re nyerték a meccset.

Parker öngólja:


Akkor még úgy nézett ki, hogy ezzel el is dőlt minden kérdés a csoportban, mivel egy körrel a vége előtt Etiópiának 13, Dél-Afrikának 8 pontja volt, de később kiderült, hogy vizsgálják a Botswana-Etiópia mérkőzést, mert felmerült, hogy egy etióp játékos jogosulatlanul szerepelt. Ha bebizonyosodik a gyanú, akkor három pontot levonnak az etiópoktól, és akkor az utolsó forduló előtt még Dél-Afrikának is lenne esélye, hogy továbbjusson az utolsó selejtezőkörbe.

Nem Etiópia az egyetlen csapat, amelynek kérdéses a biztosnak tűnő továbbjutása, Tunézia is arra vár, hogy kiderüljön, mi lesz az Egyenlítői Guinea - Zöld -foki-szigetek meccs sorsa. Azon a vb-selejtezőn Egyenlítői Guinea válogatottjában szerepelhetett olyan játékos, aki elvileg nem léphetett volna pályára, és ha annak a találkozónak a három pontját megkapja a Zöld-foki-szigetek, akkor úgy utazhat Tunéziába az utolsó körben, hogy egy győzelemmel továbbjuthat.

Szintén kaotikus a helyzet az I csoportban, ahol Togo bukhatja el a Kamerun elleni három pontot. Amennyiben azt a meccset Kamerunnak írják, akkor a Szelidíthetetlen Oroszlánok egy ponttal megelőznék a most csoportelső Líbiát.

A mostani selejtezősorozat korábbi szakaszában a FIFA már büntetett játékos jogosulatlan szerepeltetéséért: Szudán Zambia elleni, Gabon pedig Nigéria elleni mérkőzését veszítette el utólag 3-0-ra.

Szudán 2-0-ra verte Zambiát, ám a találkozó második gólját szerző Saif Eldin Ali Hidris jogosulatlan pályára lépése miatt a mérkőzést Zambia javára írták jóvá. Gabont a Nigéria ellen elért 0-0-s összecsapást követően büntették meg. A FIFA döntése szerint Charly Moussono nem játszhatott volna gaboni színekben, mivel a 2006-os strandlabdarúgó-világbajnokságon kameruniként szerepelt.