Vágólapra másolva!
Dzsudzsák Balázsért 12 millió fontot ajánlott a Liverpool - adta hírül számos magyar weboldal, ám nagyon úgy tűnik, hogy a hír csupán egy el sem hangzott nyilatkozat és egy félrefordítás eredménye.

Az alaphír Olaszországból indult útra.

Az Fcinter1908.it Dzsudzsák Balázs ügynökét, Vörösbaranyi Józsefet idézte, aki az olaszok
szerint többek között így nyilatkozott a Dinamo Moszkvában szereplő játékosáról. "Több klub részéről is érkezett megkeresés, ezek között van az Internazionale és a Liverpool is, de konkrétumokat még nem mondhatok. Balázs nem kérte, hogy távozzon, jól érzi magát Moszkvában, és jó a kapcsolata edzőjével, Dan Petrescuval is, de bármi előfordulhat."

Az olasz portál cikkét átvette más magyar lapok és portálok mellett a Blikk is, amely annyit fűzött csak hozzá, hogy a német Transfermarkt.de oldalon 12 millió euróra taksálják a 26 éves magyar szélsőt.

Dzsudzsák ügynöke állítja, nem is nyilatkozott senkinek Fotó: Magócsi Márton - Origo

A következő célállomás Anglia volt, a Skysports.com cikkében a Vörösbaranyi-nyilatkozat ugyanúgy hangzik, mint a magyar vagy az olasz forrásoldalakon, azaz a Liverpool és az Inter újbóli megkereséséről ír az angol sportportál. Dzsudzsák 12 millió euró körüli értékét itt is megemlítik, de a brit olvasók miatt az összeget fontban (10,18 millió) is megadja a Sky Sports. Arról azonban egyáltalán nincsen szó sem ebben, sem a korábbi írásokban, hogy a Liverpool (vagy az Inter) esetleg ennyit ajánlott volna Dzsudzsákért.

Az orosz sajtó csak az angol cikk megjelenése után írt először a témáról, és a Sport-Expresszben a lényeg még mindig ugyanaz volt, mint az olasz cikkben: Dzsudzsák Balázs iránt - a Sky Sports által idézett ügynök szerint - ismét érdeklődik az Inter és a Liverpool, a magyar szélső értéke pedig körülbelül 12 millió euró lehet.

Ezek után kedd reggel itthon is kiszúrták az orosz hírt, amelyet már több helyen is úgy fordítottak le a Sport-Expresszre hivatkozva, hogy "Dzsudzsák Balázsért 12 millió fontot fizetne a Liverpool". Kedden - eddig - hét magyar portál közölte a félrefordított hírt (ráadásul fontot írnak euró helyett, 12 millió fontról ugyanis sehol nem volt szó), van, ahol egy játékosügynök már azt elemzi, hogy miért eshetett 1,4 milliárdot Dzsudzsák ára.

Megkérdeztük Vörösbaranyi Józsefet, hogy mit gondol a 12 millió fontos Liverpool-ajánlatról. A játékosügynök meglepetten kommentálta a hírt. "Nem értem, hogy honnan vették ezt, nem igaz belőle semmi. Azt is olvastam, hogy valami külföldi portálnak nyilatkoztam, hogy a Liverpool és az Inter érdeklődik Balázs iránt, de én nem beszéltem senkivel" - mondta a játékosügynök, hozzátéve, hogy vannak érdeklődők, de nem szeretne nevekkel dobálózni.

Így lesz egy ezek szerint nem is létező nyilatkozatból egy 12 millió fontos címlapsztori.