Vágólapra másolva!
Lionel Messi, a világ legjobb focistája 75 milliárd forintot ér. Ennyi pénzből három rezsicsökkentés is lehetséges volna, vagy tíz százalékkal növelhetnénk az éves hazai agrártámogatást, nagyberuházásként pedig a második jelentősebb volna itthon, csak az Audi-gyár bővítése előzné meg. Megvásárolni mindössze kilenc magyar tudná a héten a születésnapját ünneplő barcelonást, akinek azonban egyelőre nincs sok szép élménye Magyarországról.

Lionel Messi februárban írt alá új szerződést a Barcelonával. A papír 2018. június 30-ig köti a klubhoz a héten a 26. születésnapját ünneplő zsenit, aki évi bruttó 11 milliárd forintnak megfelelő fizetést kap, a vételárát pedig több mint 75 milliárd forintban határozza meg a kivásárlási záradék. Ennyit kell tehát kifizetine annak, aki el akarja csábítani Katalóniából.

Messi aláírja az új szerződését Forrás: AFP

75 milliárd forint a magyar gazdaság számára sem volna elhanyagolható tétel. Messit jelenleg csupán kilenc magyar tudná megvenni, igaz, a kilencediknek, az elsősorban a médiapiacon érdekelt Rákosi Tamásnak Messin kívül nem sok mindene lenne a vásárlás után, talán még egy szögletzászlóra sem telne.

Ha Messit a kormány akarná megvenni, megszorításokra lenne szükség, miután a vételára nagyjából az éves magyar GDP 0,25 százaléka. Ha az argentin focista fizetését is az állam állná, akkor már 86 milliárdba kerülne egy évre. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legutóbb 110-120 milliárdos megszorító csomagot jelentett be, ebből meg is lehetni venni Messit, még akkor is, ha a Barcelona többet kérne a szerződésében szereplő összegnél. Johann Cruyff, a Barca legendája kedden közölte: el kellene adni Messit. (Lehet, hogy a két hír összefügg?)

Kár, hogy a négyszeres aranylabdás argentin nem szerepelhet a magyar válogatottban: hazája felnőtt csapatában éppen a Budapesten mutatkozott be, ahol mindössze 44 másodperc után kiállították, mivel lekönyökölte Vanczák Vilmost.

A rossz emlékek miatt Messi megszerzése kevésbé kampányfogás, inkább csak sima befektetés lehetne Magyarország számára. Annak viszont kitűnő: az Audi-gyár 300 milliárd forintos bővítésével ugyan nem vetekedhet a 67 kiós, 170 centis labdazsonglőr vételára, ám így is az év második legjelentősebb beruházása volna, kétszer akkora volumenű, mint az Opel szentgotthárdi üzemének bővítése, amely pedig önmagában is száznál több munkahelyet teremt.

Forrás: Origo

Ha viszont lenne egy Messije a magyar államnak, a privatizálásval érdemben enyhíthetne a költségvetés terhein, tehát az adóterheken is. Idén a csekkadóból (banki tranzakciós adó) 150 milliárdos bevételt tervezett a kormány, míg az adó emelésétől 50 milliárd pluszbevételt vár, azaz Messi eladásával már nem is volna szükség emelésre. Ha mégis ragaszkodna a csekkadó emeléséhez a kormány, nem kellene bevezetnie az e-útdíjat, amelytől éppen 75 milliárdos bevételt vár. Egy messinyi bevétel pedig szükségtelenné tehetné a munkanélküli segély csökkentését (50 milliárd), vagy a közműadót (50 milliárd), a gépjárműadót (45 milliárd) nem is beszélve a telefonadóról (20 milliárd).

Forrás: Origo

Messit adócsökkentésre használni ezzel együtt mégsem volna okos politikai húzás, miután a napokban a spanyol ügyészség adócsalás gyanúja miatt nyomozást indított ellene. Igaz, az argentin azóta gyorsan befizetett tízmillió eurót, ennek ellenére szeptember 17-ére beidézte a bíróság. Ha bűnösnek találják, akár hatéves börtönbüntetést is kaphat. Talán jobb is lenne neki, ha magyar lenne, ahol ha adócsökkentéshez nem is, osztogatásokhoz kiválóan lehetne használni.

Tavaly például semmilyen kedélyjavító-intézkedést nem hozott a magyar kormány, Messi eladása viszont enyhíthetett volna a sanyarú helyzeten. Ha mégis 2013-ra csúszott volna a játékos privatizációja, a rezsicsökkentésnek (20-40 milliárd) akár a háromszorosát is érhetné, esetleg másfélszeresére nőhetne a családi adókedvezmény, amely jelenleg évi 150 milliárdjába kerül az államnak.

Forrás: Origo

Messi eladása sokat segíthetne a magyar agráriumon is. Tízmilliós nagyságrenddel számolva 7500 traktort lehetne vásárolni az argentin árából, míg a magyar gazdálkodóknak juttatott összes idei agrártámogatást - 691 milliárd forint - több mint tíz százalékkal lehetne növelni belőle.

A Barca költségvetését a felével növelhetné

Az argentin támadó, akit közel 47 millióan lájkolnak a Facebookon, zsinórban négyszer lett aranylabdás, a Barcelonával mindent megnyert a klubvébétől a spanyol kupáig. Nem is könnyű pontosan felmérni, mennyit jelent a katalán csapatnak.

Pillanatnyilag mintegy 400 millió dolláros adóssága van a klubnak, amely a 2011/12-es idényben 602 milliós rekordbevételt produkált, ugyanakkor a jelentős kiadásai miatt csupán 59 milliós nyeresége maradt.

A kulcsember Forrás: AFP

Messi kivásárlási záradékban szereplő ára önmagában fedezné a Barca éves költségvetésének felét, ezzel együtt a rendkívül magas eladási árat reálisnak tartja a Football-observatory.com elemzése, amely többek közt a játékosok teljesítményével, a góljaik, helyzeteik számával, a passzaik pontosságával, a sérüléseik gyakoriságával és a szerződésükből hátralévő idővel is számol egy tanulmányában, ezen kívül figyelembe vesz mintegy ezer, 2009 óta megvalósult szerződést is.

Messi esetében csipetnyi gúny sincs az élő legenda jelző használatában: a 2012-es naptári évben 91 gólt lőtt, amivel megdöntötte Gerd Müller 1972 óta érvényes rekordját, már saját alapítványa is van, a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Fundación LeoMessi.

Legyen azonban bármilyen zseni is, mégis csak egyetlen játékos, ha viszont a jelenlegi átigazolási szezon hatvan legértékesebb focistáját vesszük figyelembe, az összesített áruk meghaladja kétmilliárd fontot, avagy hétszáz milliárd forintot. Ez már valóban súlyos tétel volna a magyar államkincstárnak: jóval több, mint amennyit egy-egy komolyabb adóátrendezés jelent éves szinten. A bankokra és más pénzes szektorokra kiszabott összes válságadó is csak mintegy a felét teszi ki egy évben, de a magánnyugdíjpénzek bekebelezéséből is alig több mint a négyszerese (2900 milliárd) folyt be.

Mindez persze merő fikció, Lionel Messi épp egy jachton piheni ki a születésnapi bulijának fáradalmait, talán néha eltöpreng, hogyan játszik majd együtt a Barca új szupersztárjával, Neymarral, a legközvetlenebb magyarországi élménye pedig továbbra is Vanczák Vilmos könyöke marad egyelőre.