Vágólapra másolva!
Spanyolország játssza a döntőt Brazíliával a Konföderációs Kupán, miután a világ- és Európa-bajnok tizenegyesekkel győzött Olaszország ellen. A tavalyi Eb-döntőben 4-0-s vereséget szenvedő olaszok az első félidőben jobbak voltak, igaz, a hosszabbításban a spanyolok is eldönthették volna a meccset. Végül ugyanúgy a büntetők hozták meg a döntést, mint a 2008-as Eb negyeddöntőjében, és ahogy akkor, úgy most is a spanyolok örülhettek.

Konföderációs Kupa, elődöntő:
Spanyolország - Olaszország 0-0 - tizenegyesekkel: 7-6 - az élő közvetítés
Fortaleza, Estadio Castelao
v.: Webb (angol)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Iniesta, David Silva (Jesús Navas, 53.) - Fernando Torres (Javi Martinez, 94.), Pedro (Mata, 79.).
Olaszország: Buffon - Bonucci, Barzagli (Montolivo, 46.), Chiellini - Maggio, De Rossi, Pirlo, Marchisio (Aquilani, 79.), Candreva - Gilardino (Giovinco, 91.), Giaccherini.
sárga lap: Piqué (105.), illetve De Rossi (65.)

Az Eb-döntő visszavágójának harangozták be az elődöntőt, amelyet az olaszok Balotelli nélkül kezdtek, a spanyoloknál viszont Casillas visszakerült a kapuba, és a kezdőben a tavalyi négy spanyol gólszerzőből hárman - Fernado Torres, Jordi Alba, David Silva - ott voltak.

A spanyolok szokás szerint sokat birtokolták a labdát, de az eldő félidőben egyértelműen az olaszok voltak veszélyesebbek, Gilardino perdítése nyitotta a helyzetek sorát, a 19. percben pedig pillanatok alatt két lehetőség is kimaradt, előbb De Rossi fejelte el a labdát a mögötte jobb helyzetben érkező Bonucci elől, majd Marchisio bólintott a bal sarok mellé.

A 35.percben Giaccherini tett mesés labdát Maggio fejére, de a Napoli védőjének közeli fejesét Casillas bravúrral fogta. Egy perccel később végre a spanyolok is mutattak valamit, Torres fordult le pazarul Barzagliról, de ballal mellépüfölte a labdát. Az első félidőben a spanyolok 62 százalékban birtokolták a labdát, de a kaput egyszer sem találták ki, míg az olaszok négyszer is.

Részletes összefoglaló a tizenegyesekkel:


Jesús Navas beállítása jót tett a spanyol csapatnak, a Sevillából a Manchester Citybe igazoló szélső okozott pár meleg pillanatot az olasz védelemnek, egy lövéssel Buffont is megdolgoztatta, majd a hajrában a támadáshoz felzárkozó Piquét ajándékozta meg egy jó labdával, de Shakira párja magasan a kapu fölé tüzelt.

A kiegyenlített második félidő sem hozott gólt, így jöhetett a hosszabbítás, amelyet Giaccherini zúgó kapufája vezetett be. Innentől viszont szinte csak a spanyolok voltak a pályán, Jordi Alba ziccerben lőtt fölé, majd Buffon védett kétszer is nagyot, előbb Xavi bombáját tolta a kapufára, aztán Jesús Navas lapos lövésére ért le.

Hiába nyomtak a spanyolok, a döntés a büntetőkre maradt. Az első öt párban mindenki belőtte - Candreva például pofátlanul Panenka-módra -, így folyatódott az idegőrlő párbaj, és végül a hetedik sorozatban ért véget: az idegesnek tűnő Bonucci kibikázta a labdát a pályáról, Jesús Navas viszont a jobb alsóba gurította, így Spanyolország játssza a döntőt Brazíliával.

További program, vasárnap:
bronzmérkőzés: Uruguay - Olaszország, Salvador 18.00
döntő: Brazília - Spanyolország, Rio de Janeiro 24.00