Vágólapra másolva!
Pokolgépes merényletek sorozatát hajtották végre ismeretlen tettesek csütörtök éjszaka focidrukkerek ellen Bagdadban és környékbeli településeken.

A hatóságok tájékoztatása szerint olyan kávézókban robbantottak, ahol focirajongók gyűltek össze, hogy a tévében végignézzenek egy labdarúgó-mérkőzést.

A legfrissebb közlések szerint a robbantásokban 22-en haltak meg, és többtucatnyian megsebesültek. Egyelőre senki sem vállalta magára a merényletek elkövetését.

A rendőrség szerint öt ember halt meg a főváros jobbára szunniták lakta Azamíja városrészben, és három a Bagdad délnyugati peremén található, síita többségű Um al-Malif városnegyedben.

Ugyancsak focidrukkerek ellen irányultak a főváróstól 35 kilométerre fekvő Dzsbelában és 50 kilométerre található Baakúbában elkövetett merényletek, amelyek összesen 13 emberéletet követeltek. El-Iszkanderíjában autóhoz rögzített robbanószerkezet végzett egy civillel.

Irakban az év eleje óta ismét elharapódzott az erőszak, csak májusban ezernél többen haltak meg merényletekben. Ez volt a legvéresebb hónap az országban a 2006-2007-es, vallási alapú vérontás óta.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez is kötődő lázadók a szunnita kisebbség soraiból toboroznak, kihasználva azt, hogy ez a kisebbség úgy érzi, partvonalra szorították, amióta külföldi csapatok - az Egyesült Államok vezetésével - megdöntötték Szaddám Huszein diktatúráját, és a síita többség került hatalomra.