Vágólapra másolva!
Mindenki örül a Messi, Neymar párosnak Barcelonában, még ha utóbbinak egyelőre esélye sincs elhalványítani előbbi fényét. Van szurkoló, aki szerint Kubala László jobb focista volt mindkettőjüknél, de olyan is, aki szerint nem, úgyhogy vagy az egyik az igazság, vagy a másik. Akár idősebb nő az ember, akár három hónapos kisfiú, a Barca-szerelés kötelező a városban.

Bárhol járok Barcelonában, mindenhol a focicsapat mezében sétáló embereket látni, a szállodában David Villa köszön vissza rám, a buszon Andrés Iniesta mezébe bújt idős hölgynek adom át a helyem, az úszóvébé helyszínén ötéves kislány rohangál Messiben.

Az ötéves kislány is Messiért rajong Fotó: Kakas Péter - Origo

Neymarban feszítő katalánnal viszont még nem találkoztam - de állítólag van valaki, aki ismer valakit, aki látott ilyet Barcelonában -, noha az egyik fiatal srác név nélküli Barca-trikóban sétál a Plaza Espagnán, Neymar-frizurával. Meg is kérdezném tőle, mire fel ez a hajszerkezet, de nem beszél angolul, ezért a fejére mutatva csak annyit kérdezek: Neymar? "Sí,sí" - nevet, majd odalép segíteni egy angolul beszélő helyi taxis, mert látja, hogy bajban vagyunk a kommunikációval. Kihasználva a rögtönzött tolmácsomat, megkérdezem a srác véleményét a Messi, Neymar csatársorról.

"Hogy aggódom-e? Dehogy, miért kellene? Azért, mert nálunk játszik a világ legjobb focistája, és a jelenlegi legnagyobb csatártehetség? Akik azt mondják, hogy nem férnek majd el a pályán együtt, azok csak irigykednek. Nem hiszem, hogy lenne csapat a világon, amely ne fogadná el ezt a párost."

Az új edzőről, az Európában ismeretlen Gerardo Martinóról is optimistán és pozitívan vélekedik a szurkoló, akinek bérlete van az összes hazai Barca-meccsre. "Az utóbbi időben nem volt a vezetésnek rossz választása az edzői posztra, mindegyik jól sült el, nincs okunk kételkedni abban, hogy most is jól választottak."

Amikor a katalán klub magyar legendájáról, Kubala Lászlóról kérdezem, elsőre értetlenül néz, majd segítek neki: "Tudod, ő az, akit a szurkolók a valaha élt legjobb Barcelona-focistának választottak, és akinek a szobra mellett mindig elsétálsz, akikor mész a meccsre."

Kubala László szobra a Nou Campnál Forrás: MTI/EPA/Alberto Estevez

"Ja, Kubala, persze, csak nem értettem a nevét" - esik zavarba . "Apukám mesélt már róla, ő azt mondta, hogy Messi és Neymar sehol nincs hozzá képest. Persze elfogult vele, ma már nem jár meccsekre. Sajnos én nem láttam Kubalát focizni, de ígérem, este nézek róla egy összefoglalót a YouTube-on."

Ahogy sétálok fel a város tetején lévő uszodákhoz, előttem megy egy férfi, a nyakában a kisebbik fia, mellette sétál a nagyobbik, mindkettőn Messi-mez. Meg is szólítom az apát, ugyanazokkal a kérdésekkel támadok. Angolul ő sem beszél, de a felesége segít. "Hát azért Neymarnak még rengeteget kell bizonyítania, de biztosan nem kell tartanunk attól, hogy akármilyen negatív rivalizálás is lenne közöttük. Egyrészt Messinek nincs mitől tartania, ő egy Isten Barcelonában, Neymar pedig tudja, hogy itt komolyan kell teljesíteni ahhoz, hogy a kezdőbe kerüljön, és elfogadják a szurkolók. Az új edzőtől sem tartok, szerintem ezzel a kerettel még én is végigverném a világot."

A vizes vébén sem ritka a Messi-mez Fotó: Kakas Péter - Origo

A férfi Kubala Lászlóról azt mondja, az a szerencséje, hogy nem Messi után született. "Valóban fantasztikus játékos volt, de azért Messinél nem jobb. Ha Messi előbb születik, biztos, hogy őt választják meg minden idők legjobb Barca-játékosának. Bár ez még mindig előfordulhat. Persze ettől Kubala szobra nem fog ledőlni."

Megköszönöm a véleményt, de gyorsan otthagyom az idilli Barca-családot, mert olyat látok, ami a napi cuki rovatban vezető hír, pontosabban kép lenne. Egy Barcelona-mezben sétálgató apa kezében egy tetőtől talpig Barca-szerelésbe öltöztetett baba pihen, három hónapos a pici, és Lionelnek hívják.

Lionel, a három hónapos Barca-szurkoló Fotó: Kakas Péter - Origo

"Nem lehet elég korán kezdeni. De nem hiszem, hogy ez olyan nagy dolog lenne, mégis, mibe öltöztessem a katalán fiamat? Espanyol-mezbe? Vagy Real Madridba?" - kezdi az apa, akinek ugyanazokat a kérdéseket szegezem.

"Kubala László legenda volt, az is marad, de azért a maiak jobb focisták nála. Neymar és Messi? A minap a Ronaldinho, Eto'o párost választották a valaha élt legjobb barcelonai csatárpárosnak, én is rájuk szavaztam volna, de ha összeszoknak, akkor Neymar és Messi náluk is jobb lehet. Gondolj csak bele, hogy te vagy a világ legjobb védője, mondjuk Thiago Silva, és egyszer csak megjelenik előtted ez a két ember, hát mit csinálsz? Fogalmad nincs, mire számíts ellenük. Az új edzőnek sem lesz sok gondja szerintem, néha el kell velük egy kicsit beszélgetnie, ápolni a lelküket, de a taktika körülbelül annyi lesz, hogy menjetek, focizzatok egyet, érezzétek jól magatokat. Ez pedig ennél a két embernél életveszélyes."