Vágólapra másolva!
Millió darázs és piros-kék füst a stadionban. Megye egyben ilyet még nem láttak. A városban egykor bajnokcsapatot építő Csank János visszatért Vácra. Nem volt teljesen elégedett a 6-0-s győzelemmel.

Na, megjött a Barcelona - bökött a nagydarab váci szekjuriti a vecsésiek buszára. Kétségtelen, megye egyes meccsekre ritkán érkeznek ilyen impozáns járművekkel a felek. De úgy tűnik, a káposztában még van perspektíva, tény, ami tény: a vendégcsapat busza nagy és fehér.

Meccs mínusz két óra, esélylatolgatás a pálya mögötti vendéglátó egységben. Helyi bennfentes, kezében két feles: "A Vác az esélyes, de a Vecsésben is van egy-két játékos, aki képes eldönteni a meccset". (Lehet, hogy titokban Esterházyt olvas?) "Uram, itt bármi megtörténhet, a labda gömbölyű" - teszi hozzá, jelezve, hogy egy szakértőt akkor sem lehet zavarba hozni, ha ne adj isten, nem úgy alakulnak a dolgok.

Kattintson a képre a galériáért! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Meccs mínusz másfél óra, stadionszemle. "Ilyen stadionja nincs más megye egyes csapatnak. Ez kérem, egy egykor szebb napokat látott csapat pályája" - mondja Béla bácsi, aki saját bevallása szerint mindig elsőnek érkezik, és utolsónak megy el, bármi legyen is az eredmény. Na ja, a helyiek néhány éve még az NB II-t koptatták, és az idősebbek (köztük e sorok szerzője) még arra is emlékeznek, amikor magyar bajnok lett a Vác. De erre ma már csak a lelátó műanyag székein alig olvasható főszponzor neve utal.

Meccs mínusz egy óra. A béközép nagy durranásra készül. Konkrétan. Miközben vagy öten egy focipályát formázó bazi nagy molinót próbálnak kiegyenesíteni a hátsó karéjban, néhányan kék és piros füstgránátokat szerelnek a kerítés póznáira. "Hát valahogy csak meg kell ünnepelni, hogy a Jani visszajött" - magyarázza a felhajtást egy fehér pólós férfi, kezében vagy ötven méter gyújtózsinórral.

Kattintson a képre a galériáért! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Fiatalabb olvasóink kedvéért: Csank János, "a Jani" volt az edző Vácon, amikor tizenkilenc évvel ezelőtt megnyerték az NB I-et. Aztán volt ő szövetségi kapitány is, és bajnok lett a Fradival. Most pedig újra itt van, szóval van mit ünnepelni.

Meccs mínusz fél óra. Csank mester nyugodt (ha először látnám, azt mondanám: blazírt). A megye egyet magyarázza. "Ez egy olyan meló, amit Vácon elvállaltam, de máshol biztosan nem tettem volna. Hívtak, jöttem. Olyan a szerződésem, hogy ha kapok egy jobb ajánlatot, bármikor felállhatok. A csapat nem rossz. Még nem is jó, de lesz jobb is. Van néhány fiú, akik simán megütik az NB III-as mércét. Ez nem egy megyei bajnokság. Hülye az elnevezés, de hát tudjuk, mi történt: mi nem estünk ki, csak lefelezték a létszámot. De vissza szeretnénk jutni. A Vecsés? Nehéz ellenfél, pech, hogy pont egy rangadóval kezdünk. Kevesen vagyunk, a kispadon csak két komoly srác van, a többiek sérültek. Egy gyerek meg valami esküvőre ment. Hát ez van."

Meccs mínusz tíz perc. "Maguk a sajtó? Akkor menjenek az Erzsi nénihez a fotós mellényért, mert csak abban lehet a pályára kimenni. A meccs végén hozzák vissza, mert volt már, hogy eltűnt. A B lelátóra meg ne menjenek, mert tele van darázzsal!"

Kattintson a képre a galériáért! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A B lelátó tényleg zárva, ennek ellenére sokan bemerészkednek. A váciak szeretnek veszélyesen élni. Millió darázs, plusz gyom derékmagasságig. És harmincöt fok árnyékban. Van ásványvíz és kóla, de valami egészen rejtélyes okból csak a szembe lévő lelátón, mert a büfés ott vert sátrat. Ott viszont egy lélek sincs. Fájdalmas kompromisszum lehetett: nincs vevő, de konkurencia se!

Tizedik perc. Tetszetős tili-toli végén a cséká, bizonyos Rusvay Gergely laposan a bal alsóba lő. A vecsésiek szerint les volt, de nem. Öröm a köbön és a lelátón. Hátlapogatás, óvatos optimizmus.

Huszonkettedik perc. A vecsésiek esmeg lest reklamálnak, de pedig most sem, sőt. 2-0. A vecsésiek láthatóan nem bírják a tempót. Próbálkoznak, erőlködnek, de ez ma nem az ő napjuk.

Kattintson a képre a galériáért! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az egykori váci legenda, Koszta János, kezében miniszterelnöki mennyiségű szotyival egykedvűen nézelődik. Lehetne lelkesebb is, hiszen nyerésre állnak.

A második félidő elején egy Zsolnai nevű fiatalember lő szép gólt, úgy tűnik, ez már eldőlt. Csank mester viszont végig morog. "Az istenit magának - mondja a balbekknek, aki teljesen fölöslegesen felöklelte a vecsési centert - csak mögé áll, és nem hagyja elmenni. Látja, most meg ők jönnek szabaddal!" A labdáért erősen jelentkező jobbszélsőnek meg imígyen: "Ne kiabáljon! Fusson, majd észreveszik!"

A király visszatért Fotó: Hajdú D. András - Origo

Aztán Zsolnai (a meccs hőse) rúg egyet húszról, a közönség pedig már a Népstadionban látja a fiúkat. "Na, ki a király??? Jani a király! Janikám, isten vagy, irány az enbéegy!" - üvölti egy atyafi, akinek úgy tűnik, sikerült átjutnia a túlsó lelátóra sörért.

A hatvanhetedikben Palásthy, a kilencvenedikben pedig egy Tányéros nevű fiatalember is betalál, így alakítva ki a 6-0-s végeredményt.

Aztán a végén, hogy szegény vecsésieknek még rosszabb legyen, a cseréjük, bizonyos Abdelatty Khamis Youssef Mohamed csúnyán összefejelt egy vácival. Agyrázkódás, a mentő vitte el. Öt percet játszott.

Kattintsonj a képre a galériáért! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Egy sokat látott szalmakalapos úr szerint "újra van foci Vácon". Csank mester azért óvatosabb. Örül az eredménynek, de "azért ennél jobbat is tudunk". A százötvennégy fizető és kábé ugyanennyi potyázó néző tulajdonképpen boldog lehet. A jelek szerint az a Vác simán megnyeri ezt a bajnokságot.
Meccs vége, plusz fél óra. Béla bácsi - ígéretéhez híven - utoljára marad a stadionban. Még megvárja, amíg a mentő elviszi szegény Mohamedet, lejattol Janival, aztán megfellebbezhetetlenül mondja: "Ennek a csapatnak simán fel kell jutnia. Ha Janival nem megy, akkor senkivel sem megy. Csak hagyják dolgozni. Meg ez a Marshall gyerek adja a pénzt. És őt is hagyják békiben. És akkor lesz itt megint foci!"

A Vác az 1986/87-es szezonban került fel először az élvonalba. Tizenhárom év alatt egy negyedik, két második és egy első helyezést ért el. Az utóbbi években a másod-, majd harmadosztályú csapat helyzete egyre bizonytalanabb lett. 2012-ben egy brit üzletember, John Marshall vásárolta meg a Dunakanyar-Vác FC-t, de mint kiderült, nem ő volt az egyetlen tulajdonos a váci csapatnál. Az előző tulajdonos, Héger József szerint ugyanis csak befektetést vásárolt az angol üzletember. Emiatt nem ismerte el az angol tulajdonrészét, valamint az általa továbbított fizetéseket is visszatartotta. A játékosok nem kaptak fizetést, így nem voltak hajlandók pályára lépni. Az MLSZ végül a szabályok szerint járt el, és kizárta a csapatot a bajnokságból. Marshallnak, aki közben az Eger FC-t is megvásárolta, végül sikerült megegyeznie Hégerrel, és most már valóban ő a klub tulajdonosa. Idén júliusban visszacsábította Vácra az egykori sikeredzőt, mert - mint mondta - szeretné, ha Vácon ismét érdemes volna meccsre járni.

Kövesdi Péter