Vágólapra másolva!
A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fogadási csalásokkal kapcsolatban őrizetbe vette és gyanúsítottként kihallgatta az első ügyben megvádolt K. Zoltánt és L. Mátyást.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) ezúttal "kilenc rendbeli részben folytatólagosan elkövetett gazdálkodó szervezet dolgozója kötelezettségének megszegésére irányuló vesztegetés" bűntettével gyanúsította meg K. Zoltánt és L. Mátyást.

A gyanú lényege, hogy a bundaügyben 2011. június 30-ától 2013. április 9-éig előzetes letartóztatásban és azóta házi őrizetben lévő K. Zoltán és L. Mátyás gyanúsítottak "a házi őrizet alatt is kapcsolatot tartottak fenn a mérkőzések manipulációjára szakosodott elkövetői körrel, akik a két gyanúsított tudtával és beleegyezésével játékosokat vesztegettek meg. Az ehhez szükséges vesztegetési pénzt K. Zoltán és L. Mátyás biztosította, illetve biztosította volna. A gyanúsítás szerint a manipuláció hat tavaszi NB I-es meccset érintett."

K. Zoltán gyanúsított a KNYF szerint a gyanúsítással szemben panasszal élt, vallomást nem tett, de tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. L. Mátyás szintén panaszt jelentett be, és vallomást tett. Utóbbi lakásán tartott házkutatás során a KNYF adathordozókat, számos okiratot, illetve 3,7 millió forint és 4000 euró készpénzt foglalt le.

Június elején hét embert, köztük korábbi élvonalbeli futballistákat fogott el a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyanú szerint egy bűnözői csoport anyagi ellenszolgáltatás fejében játékosokat, játékvezetőket vesztegetett meg, hogy élvonalbeli és utánpótlás-mérkőzéseket a számukra megfelelő módon alakítson, azokon a kért események, illetve a megfelelő eredmények szülessenek.

Június 12-én a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság által indított, fogadási csalásokkal összefüggő nyomozást, és a további eljárást a KNYF hatáskörébe utalta. Az úgynevezett második futballbundaügy nyomozása során a mostani két gyanúsítással 18-ra nőtt a gyanúsítottak száma. A manipulációval érintett futballmérkőzések száma továbbra is 14.

Az első, már lezárult nyomozás után 45 gyanúsított ellen emeltek vádat tavasszal.