Vágólapra másolva!
Hiába a fogadkozások, a magyar labdarúgó-válogatottnak momentuma sem volt a Románia elleni világbajnoki selejtezőn. A bukaresti meccsen Guzmics óriási hibája után már másfél perc után vezetett a végig sokkal jobban és elszántabban játszó ellenfél, amely végül 3-0-ra győzött.

Világbajnoki selejtező, D csoport:
Románia - Magyarország 3-0 (2-0) - élő közvetítés
Bukarest, Nemzeti stadion, 41 405 néző
v.: Undiano Mallenco (spanyol)
Románia: Tatarusanu - Matel, D. Goian, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Torje (Tanase, 57.), Maxim (Popa, 63.), B. Stancu - Marica (Hoban, 79.).
Magyarország: Bogdán - Vanczák, Guzmics, Lipták, Kádár - Koman (Szabics, 86.), Varga J. (Lovrencics, 68.), Korcsmár (Hajnal, 34.), Dzsudzsák - Böde, Szalai.
gól: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
sárga lap: Bourceanu (50.), illetve Korcsmár (14.), Lipták (47.), Vanczák (59.)

Egy román-magyar meccset mindig felfokozott várakozás előz meg, és a mostani bukaresti vb-selejtezőt a magyar médiumok elmúlt évek legfontosabb meccseként harangozták be. Ez nem is tűnt akkora túlzásnak, elvégre a magyar válogatott a második helyen állt a csoportjában, egy ponttal megelőzve a románokat, de még kedvezőbb lehetett volna a helyzetünk, ha a márciusi budapesti meccsen nem kapunk gólt a 92. percben 2-1-es vezetésnél.

A mostani meccs előtt főhetett a feje Egervári Sándornak, mivel a védelemből Juhász és Mészáros is kidőlt, úgyhogy a fél ország azt találgatta, kik lesznek a belső védők. A kapitány végül a Guzmics, Lipták duónak szavazott bizalmat, ami némileg meglepő volt, előbbi ugyanis eddig tétmeccsen csak egy félidőt játszott a válogatottban, míg utóbbi a nem túl jó formában lévő Győrből érkezett.

A meccs előtt még bizakodó volt a hangulat Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az is lázban tartotta a szurkolókat, hány támadóval áll fel a csapat, és a kapitány bevállalta a két támadót, Böde és Szalai feladata lett volna, hogy veszélyt okozzon a román kapu előtt.

Abban bíztunk, a magyar csapatot felpaprikázza majd, hogy a román nézők kifütyülték a himnuszunkat, ehhez képest 85 másodperc alatt elkaszálta magát a csapat: Guzmics adta el a labdát a félpályánál, Marica pedig előbb megkerülte a Haladás védőjét, majd lazán a bal alsóba gurított a 16-os vonaláról. Kísértett a múlt, 1999-ben ugyanígy a második percben, 2001-ben pedig az ötödikben kaptunk gólt Bukarestben, mindkét alkalommal 2-0-s vereség lett a vége, abban bíztunk, ezúttal máshogy lesz.

Sajnos a gól megbénította a fejeket és a lábakat, az első tíz percben szinte nem is volt a labda a magyar csapatnál, a románok viszont érthetően nagy kedvvel száguldoztak a pályán. Hiába volt elöl két csatár, Böde és Szalai alig találkozott a labdával, a pálya középen Korcsmár és Varga játszott, de egyiküknek sem a támadások építése az erőssége, így aztán semmilyen veszélyt nem jelentettek a magyar támadások.

A románok viszont lendületesen játszottak, és szinte minden párharcot megnyertek, hiába voltak a nagy fogadkozások, nem éreztük, hogy megszakadtak volna a magyar játékosok a győzelemért. Akik abban reménykedtek, hogy varázsütésre hirtelen megfordul a meccs képe, azok a 31. percben kaptak egy gyomrost, Pintilii ugyanis 23 méterről elképesztően nagy gólt lőtt a bal felsőbe.

Egervári cserével próbált életet lehelni a csapatba, Korcsmárt megkímélte a további szenvedéstől, és Hajnalt hozta be a középpályára. A német másodosztályú Ingolstadtban játszó Hajnalé volt magyar részről az első félidő egyetlen futballra emlékeztető momentuma, amikor 30 méterről megkínálta Tatarusanut, de a román kapus kitolta a lövést.

Vártuk, hogy a második félidőben történjen valami, helyzetbe kerüljön a magyar csapat, netán letámadja a románokat, ehelyett azt láthattuk, hogy továbbra is a kétgólos előnyben lévő ellenfél irányítja a meccset. Dzsudzsának volt egy fölé emelt labdája, amit feljegyezhettünk, de azt bajos lett volna helyzetnek nevezni, azt már annál inkább, amikor Stancu egy az egyben vezette a labdát Bogdánra, szerencsére kapusunk hatalmas védéssel tett róla, ne legyen még nagyobb a zakó.

Aztán ismét Bogdán fogott nagyot, amikor a csereként beállt Popa is a védőket méterekkel lehagyva került ziccerbe, úgyhogy sokkal közelebb voltunk a 3-0-hoz, mint a 2-1-hez. Ami késik, nem múlik: a 88. percben a szintén csereként beállt Tanase csinált bohócot Liptákból egy megkerülős csellel, majd kilőtte a jobb alsót, beverve ezzel az utolsó szöget a koporsónkba.

A magyar válogatott gyakorlatilag értékelhetetlent nyújtott az év legfontosabb meccsén, és a vereség miatt kénytelen volt átadni a második helyet a románoknak. Kedden lehet javítani, az észtek érkeznek a Puskás-stadionba.

A D csoport másik két pénteki meccsén:
Észtország-Hollandia 2-2 (1-1)
gól: Vasziljev (18.), Zenjov (57.), illetve Robben (2.), Van Persie (94.- 11-esből)
piros lap: Piiroja (93., észt)

Törökország-Andorra 5-0 (2-0)
gól: Bulut (35., 39., 68.), Yilmaz (64.), Turan (94.)

A D csoport állása:

1. 7 6 1 0 22-4 +18 19 pont
2. 7 4 1 2 13-10 +3 13
3. 7 3 2 2 13-11 +2 11
4. 7 3 1 3 12-7 +5 10
5. 7 2 1 4 5-11 -6 7
6. 7 0 0 7 0-22 -22 0

A további program:

szeptember 10.:
Románia-Törökország
Magyarország-Észtország
Andorra-Hollandia

október 11.:
Észtország-Törökország
Hollandia-Magyarország
Andorra-Románia

október 15.:
Románia-Észtország
Törökország-Hollandia
Magyarország-Andorra