Vágólapra másolva!
Az észt labdarúgó-válogatott hihetetlenül jól futballozott pénteken, és csak a hollandok tekintélyének köszönhetően nem tudott nyerni a jóval esélyesebb ellenféllel szembeni vb-selejtezőn, állítják a helyi játékosok és az újságírók. A három kulcsemberét nélkülöző együttes kedden, Magyarországon lép pályára, és reménykedik a jó eredményben. A magyaroknak a három pont megszerzése mellett az lenne a legjobb, ha a törökök is győznének Bukarestben.

Egervári nem gondolt a lemondásra

Ki ne emlékezne arra az 1997. október 11-i, helsinki mérkőzésre, amelyen a magyar labdarúgó-válogatott egy komikus öngólnak köszönhetően 1-1-et játszott Finnországgal, és így csoportja második helyén végezve pótselejtezőt játszhatott - amelyen aztán Jugoszlávia összesítésben 12-1-re győzött.

Az a találat és mérkőzés tizenhat éve bebizonyította, hogy vert helyzetben is lehet reménykedni a csodában. Bár a pénteki, bukaresti 3-0-s szégyenfoltot eltüntetni nem lehet, az eredmények szerencsés alakulásában most is bízhat a válogatott. Persze ne legyünk hurráoptimisták, hiszen a sorsunk nincs a saját kezünkben, de legalább álmodjunk arról, hogy miért ne okozhatnának a törökök és az észtek meglepetést Románia ellen?

A csoport állása:

1. Hollandia 7 6 1 - 22-4 19
2. Románia 7 4 1 2 13-10 13
3. Magyarország 7 3 2 2 13-11 11
4. Törökország 7 3 1 3 12-7 10
5. Észtország 7 2 1 4 5-11 7
6. Andorra 7 - - 7 0-22 0

A további program

Szeptember 10.:
20.00: Románia - Törökország
20.30: Magyarország - Észtország
20.30: Andorra - Hollandia

Október 11.:
Észtország - Törökország
Hollandia - Magyarország
Andorra - Románia

Október 15.:
Románia - Észtország
Törökország - Hollandia
Magyarország - Andorra

A magyar válogatottnak kedden győznie kell Észtország ellen, mert úgy több esélye maradna a pótselejtezőt érő második hely megszerzésére. A magyar győzelem mellett az lenne a legjobb, ha a törökök is nyernének Bukarestben, mert így ismét a csoport második helyére lépne az együttes.
A román eufória még tart, de a Sahtar Donyeck jelenlegi edzője, Mircea Lucescu - aki a Galatasarayjal és Besiktassal is bajnok volt - óvatosságra inti Victor Piturca csapatát.

"Törökország sokkal nagyobb ellenfél lesz, mint a pénteki. Az új kapitány, Fatih Terim mindenkit mozgósított, akit csak tudott, úgyhogy hiba lenne olyan riválisra számítani, mint amilyen Magyarország volt. Fizikálisan és mentálisan is életerősebb csapatra számíthatunk" - nyilatkozta Lucescu.

A veretlenül éllovas, legutóbb vb-ezüstérmes hollandok akár kedden megszerezhetik a biztos vb-részvételt jelentő csoportgyőzelmet, amennyiben több pontot szereznek a pont nélküli Andorra vendégeként, mint amennyit a románok gyűjtenek hazai pályán Törökország ellen.

Vereségízű történelmi döntetlen

Ami az észtek magyarországi fellépését illeti, Tarmo Rüütli szövetségi kapitány helyzetét nehezíti, hogy a pénteki, Hollandia elleni bravúros 2-2-es döntetlennel zárult mérkőzésen a kiállított Raio Piiroja mellett a kétgólos Konstantin Vassiljev, illetve Aleksandr Dmitrijev is összeszedte sárga lapjait, így eltiltás miatt nem szerepelhetnek.

A kiesők pótlására a Lombard Pápa egykori játékosa, Sander Puri, illetve Alo Bärengrub került be a keretbe.

Sneijder és Dmitrijev harca a labdáért az észt-holland vb-selejtezőn Forrás: AFP/Raigo Pajula

"Amikor láttam, hogy Piiroja pirosat kapott, felkészültem arra, hogy behívnak a keretbe, vártam is reggel a kapitány hívását" - nyilatkozta a Delfi.ee portálnak Bärengrub, a Nomme Kalju védője. "A mérkőzés olyan érzelmeket szabadított fel bennünk, amiről nem is álmodtunk. Az viszont szomorú, hogy nem nyertünk."

A játékos szerint a hollandok 94. percben, büntetőből esett egyenlítő gólja előtt nem történt szabálytalanság. "Ha a holland kapunál történt volna ez, sohasem kapunk tizenegyest" - mondta.

A 2-2-nek a Postimees.ee portál sem tudott felhőtlenül örülni, tudósításában azt írta, ez egy vereségízű történelmi döntetlen volt. Louis van Gaal, a hollandok edzője tizenkét évvel korábban hasonló helyzetben volt, a 2001. június 2-i világbajnoki selejtezőn csapata úgy nyert 4-2-re Tallinnban, hogy a 78. percben még 2-0-s vesztésre állt, és csak a csereként beállt Ruud van Nistelrooy két góljának volt köszönhető a fordítás.

"Persze, mondhatjuk, hogy ez a mi szerencsestadionunk. De azt is mondhatnánk, hogy a csapataim mindig az utolsó pillanatig küzdenek" - jegyezte meg a szerénységéről cseppet sem híres holland szakember.

Hihetetlen, ahogy a csapat játszott

Az Eesti Päevaleht spotújságírója, Aet Süvari szerint a pénteki mérkőzés egyértelműen az észt labdarúgás egyik legcsodálatosabb 90 perce volt. "Hihetetlen nagy az eufória az országban, az észtek álmodni se mertek ilyen sikerről. De az még hihetetlenebb volt, ahogy a csapat játszott" - mesélte az Origónak.

"Egy ilyen kis országnak nagyon nehéz folyamatosan jó szinten teljesítenie, de legutóbb az írek ellen Európa-bajnoki pótselejtezőt is játszhattunk, így a mostani kvalifikáció előtt magasak voltak az elvárások. Most úgy tűnik, ismét jó formában vagyunk" - mondta, hozzátéve, hogy nehéz lesz pótolni a három hiányzó kulcsembert.

Az észtek gólöröme Forrás: AFP/Raigo Pajula

"Az a nagy kérdés, hogy a hollandok ellen két gólt szerző Vassiljev helyett ki lesz az irányító, de Tarmo Rüütli van olyan jó szakember, hogy erre a kérdésre már tudja a választ."

Elmondása szerint az észt sajtóban nagyon az elvárások, a tavaly októberi, 1-0-ra elveszített hazai mérkőzésen is jól játszott az együttes, de nem sikerült egyetlen helyzetet sem kihasználni.

"Reménykedünk a jó eredményben, de tudjuk, hogy a magyarok a romániai vereség után mindenképpen nyerni akarnak ellenünk."

Két győzelem, egy vereség

A magyar válogatott története során eddig három alkalommal találkozott az észt csapattal, kétszer győzött, egyszer pedig vereséget szenvedett. Az észtek 2003 novemberében, az akkori szövetségi kapitány Gellei Imre utolsó mérkőzésén mindössze 457 (!) néző előtt győztek az Üllői úton szintén barátságos találkozón, a jelenlegi keretből Király Gábor és Szabics Imre is ott volt a pályán.

Az első sikert Lothar Matthäus irányításával érte el a magyar együttes egy 2004-es, bangkoki felkészülési tornán (5-0), az akkori csapatból Vanczák Vilmos tagja a mostani keretnek.

A legutóbbi összecsapáson, a tavaly őszi vb-selejtezőn Hajnal Tamás góljával győzött az Egervári-együttes Tallinnban.

A két válogatott eddigi mérkőzései

2003.11.19., Budapest:
Magyarország - Észtország 0-1 (0-0)


2004.12.02., Bangkok:

Magyarország - Észtország 5-0 (4-0)
a magyar gólszerzők: Rósa H., Ott (öngól), Kerekes, Rajczi, Pollák


2012.10.12., Tallinn:

Észtország - Magyarország 0-1 (0-0)
a magyar gólszerző: Hajnal