Vágólapra másolva!
A korábban elterjedt hírekkel ellentétben nem a magyar szurkolók okozták a milliós nagyságrendű kárt a román-magyar vb-selejtezőre indított különvonatban.

A MÁV-Start Zrt. vasárnap közölte, hogy az előzetes felmérések alapján több millió forintos kár keletkezett abban a különvonatban, amely a magyar labdarúgó-válogatott szurkolóit szállította a 3-0-s román győzelemmel végződő bukaresti világbajnoki selejtező mérkőzésre és vissza.

A szerelvény mind a 13 kocsijában kár keletkezett. Bukarest környékén menet közben kívülről kövekkel megdobálták a vonatot, ablakai betörtek, és az oldalfalakon is sérülés látható. A MÁV-Start Zrt. Origóhoz eljuttatott levelében az szerepel, hogy a kárérték legnagyobb részét a külső károk teszik ki, melyek a kődobálás okozott.

A vonat belsejében kisebb-nagyobb rongálások történtek (letört mosdókagyló, leszakított fülkeajtó, megbontott belső burkolatok, letépett függönyök), ezeket a vonaton utazó magyar szurkolók okozták, a kár összege az elterjedt információkkal ellentétben nem milliós nagyságrendű, de a vonat szervezője elismerte ezeket, a tettesek egy része jelentkezett. A Máv-Start Zrt. azt írta, a 13 kocsi közül volt olyan, amelyben egyáltalán nem keletkezett belső kár.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

A különvonatos utazást szervező Carpathians Brigade vezetője, Somogyi József Ádám az MTI-nek azt mondta, csak azután kívánnak reagálni, ha megkapták a vasúttársaság tételekre lebontott kárigényét. A kődobálás okozta külső károkkal kapcsolatban a vasúttársaság megteszi a szükséges intézkedéseket a román hatóságok irányába.

Korábban azt lehetett olvasni, hogy a vonatokat le kell selejtezni, de a Magyarországon közlekedő vonatakkal foglalkozó MÁV-Vonatösszeállítás Facebook-oldalán kiadott közleményben ezt cáfolták.

"Az elterjedt hírekkel ellentétben a B 20-80 kocsikat nem kell selejtezni, honállomásukon, Békéscsabán hamarosan helyre lesznek állítva. A két WRm étkezőkocsi fővizsgája idén jár le, újat már valószínűleg nem kapnak (de nem a rongálás miatt). Kérünk mindenkit, hogy tartózkodjon a bántó hangvételű megjegyzésektől, és senki ne általánosítson, a vonaton utazó szurkolók és a románok között is volt sok tisztességes, becsületes ember!" - áll a közleményben

Bukarestbe összesen 2800 magyar szurkoló utazott, közülük nagyjából ezeregyszázan mentek a különvonattal.