Vágólapra másolva!
Fabio Capellóval együtt Christian Karembeu is eljött Budapestre, hogy az Ötvenhatosok terén megnézhető Bajnokok Ligája-trófeát népszerűsítse. A Real Madriddal két BL-t nyert középpályás az Origónak elmondta, miért hívják őrült lónak, miért nem vette a szájára a francia himnuszt, és miért nem érdekelte, hogy a nézők kifütyülik. Az egykori világ- és Európa-bajnok klasszis meglepően sokat tud a magyar fociról, és a főpolgármestert is megóvta egy komoly sérüléstől.

Capello: A magyarok megverhetik a hollandokat, ha

Úgy látom, még jók a reflexei, az előbb megmentette a budapesti főpolgármestert egy vélhetően komoly sérüléstől, amikor Tarlós István leesett volna a pulpitusról, ha ön nem kapja el.

Ez normális, mindig így szoktam (nevet).

Honnan kapta a becenevét?

A hajamról. Egy focistatársam mindig csak azt látta, hogy utolérhetetlenül futok előtte nagy hajjal, és ő mondta, hogy olyan vagyok, mint egy őrült ló. Ezek után rám ragadt ez a név.

Így kapta el Tarlós István budapesti főpolgármestert Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az Óceániában fekvő szigeten, Új-Kaledóniában született, 19 évig ott játszott. Mit jelent a szülőhelye az ön számára? Lát új Karembeu-ket?

Sok tehetséget kinevel az ország, egyikőjük a Swansea-ben szerepel, többen pedig Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon futballoznak. Nagyon sokat jelent számomra Új-Kaledónia, ott élnek a családtagjaim, ezért gyakran hazalátogatok.

Azt írják önről, hogy a francia válogatottban hiába szerepelt 53-szor, nem énekelte a himnuszt azért, amit a rokonaival tettek (a franciák 1931-ben két nagybátyját ketrecben, állat módjára mutogatták a párizsi Gyarmati Kiállításon).

Sohasem titkoltam, hogy számomra nagyon fontos a francia válogatott, úgy érzem, hogy hozzá tartozom. De soha nem felejtem el, hogy honnan jöttem. Elsősorban az új-kaledóniai emberek miatt döntöttem úgy, hogy nem éneklem a himnuszt. Egy nagyon bonyolult politikai esemény miatt eshetett meg az, ami miatt tiltakozom, s én a hallgatásommal szerettem volna kifejezni az érzéseimet.

Hogyan tudott úgy játszani, hogy többször is kifütyülték a francia nézők, mint például 2002-ben a skótok elleni 5-0-ra megnyert meccs során?

Csak a munkámat végeztem, igyekeztem kizárni mindazt, ami a gyepen kívül történik. Csak a csapattársaimért és magamért játszottam, nem érdekelt, hogy az emberek mit gondolnak.

2004-ben a Servette játékosaként futballozott az Újpest ellen az UEFA-kupában, és a magyar csapat nyert. Mire emlékszik a párharcból?

Három nappal az első meccs előtt írtam alá a svájciakhoz, és talán még nem voltam játékra készen, de mindenképp be akartak tenni a csapatba, így pályára léptem. Nem készültünk fel kellőképpen, nem is játszottunk jól, és nem tudom, hogy utána meddig jutott az Újpest, de ellenünk megérdemelte a győzelmet (az Újpest 5-1-gyel búcsúztatta Karembeu-éket, de a következő körben a Stuttgart 7-1-gyel kiejtette a magyarokat – a szerk.).

Capellóval népszerűsítik a BL-trófeát - a fővárosi Ötvenhatosok terén bárki megnézheti Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Négy éve is itt volt a BL-trófeával, most ismét, kedveli Magyarországot?

Imádom a várost és az országot, és örülök, hogy a Debrecen négy éve bejutott a BL-csoportkörbe, később pedig a Videoton az Európa Ligában lett főtáblás. Büszke vagyok, hogy itt lehetek, és szeretném ismét megkóstolni a nagyon finom itteni ételeket. Először egyébként azt hittem, hogy a Duna két felén külön város fekszik, csak később tudatosult bennem, hogy Buda és Pest egyaránt a fővároshoz tartozik.

Ismer magyar labdarúgókat?

Tudom, hogy Détári Lajos nagy kedvenc volt az Olimpiakosznál, tisztában vagyok vele, hogy két másik exklubomnak, a Sampdoriának és a Middlesbrough-nak is volt (Koman Vladimir – Samp), illetve van (Varga József – Boro) magyar játékosa.

Az említetteknél nagyobb csapatokban is megfordult, például a Real Madridban, amellyel 1998-ban és 2000-ben is BL-t nyert. Ez volt a csúcs?

Egy beteljesült álom volt, amikor a Real Madridhoz csatlakoztam. Tudtam, egy új csapat van épülőben, és óriási kihívásnak tartottam, hogy egy ekkora klub játékosa lehetek. A célom az volt, hogy a BL-t megnyerjem a csapattal, így nem véletlenül voltam hallatlanul boldog, amikor sikerült. Az első döntő idején a Juventus Európa legjobb csapata, nehéz volt a nyomukba érni, mert nagyon kiforrott klub volt sok olasz kiválósággal és persze Zinedine Zidane-nal. Óriási kihívás volt a barátaim ellen játszani! Aztán amikor 1-0-ra nyertünk a döntőben, Madridban olyan volt a hangulat, mintha kitört volna a forradalom. Kivételes pillanata volt ez az életemnek.

2014-ben ki lehet a befutó?

A Real Madrid most is nagy esélyes, csakúgy, mint a legutóbbi győztes Bayern München, amelyben Guardiola számára nagy kihívás a címvédés. Remélem, a Barca ismét felfut, de akár a Manchester United is kész lehet a végső sikerre. Mindenesetre én a Madridért szorítok.

Ki lehet a BL idei felfedezettje a játékosok közül?

Paul Pogba. Ha ő jól játszik, akkor bármit elérhet a Juventus.

A közvetlen világsztár angolul, olaszul és persze franciául is nyilatkozott Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Soha nem tervezte, hogy a világ- és Európa-bajnok kortársaihoz hasonlóan edzőnek álljon?

Én Görögországban már segédkezem egy csapatnál, az Olimpiakosznál, de nem hiszem, hogy a pálya környékére vissza kellene térnem. Imádom a futballt, de az edzői pálya nagyon messze áll tőlem, sokkal inkább el tudom magam képzelni menedzserként, konzulensként vagy tanácsadóként, akiknek nem kell minden nap a pályán lenniük.

Ki a legjobb játékos, akivel együtt futballozott?

A francia csapatból mondhatnám Zidane-t, Papint vagy Cantonát, a Realból Raúlt, Redondót, Seedorfot, a Sampdoriából Mancinit, Chiesát vagy Verónt. De hogy ki volt a legjobb, azt nem tudom megmondani, mert más posztokon játszottak.

Mit gondol, ki nyeri jövőre a vb-t?

A holland, spanyol, olasz, brazil és az argentin csapat is nagyon esélyes. Nagyon sok múlik a válogatottak szakmai stábján, hogy ki nyer majd.

Miért nem említette a franciákat?

Mert először – önökhöz hasonlóan - ki kell jutnunk. Addig nem lehet komolyan gondolkodni a vb-győzelemről.

Plusz tartalmak Facebook-oldalunkon