Vágólapra másolva!
Jelenleg is mélyaltatásban tartják Akeem Adamset, a Fradi 22 éves focistáját, aki egy hete kapott infarktust, és három életmentő műtétet is végrehajtottak rajta a városmajori klinikán.

Adamsen elsősorban a szervátültetés segíthetne, ám kérdéses, találnak-e megfelelő donort a számára. Rajta kívül jelenleg negyvenkilenc beteg neve szerepel Magyarországon a transzplantációs listán, ezért más megoldással is számolni kell.

A súlyos állapotban lévő focistának egy speciális, beépített eszköz is segíthet, amelyet nálunk is sikerrel alkalmaztak már - írta a Blikk. A városmajori klinikán egy 51 éves férfi mellkasába ültették be az első hazai végleges műszívet.

Az akkumulátorokon és a mindössze 7,5 milliméter átmérőjű kábelen kívül minden a testen belül helyezkedik el. Ez kevésbé fertőzésveszélyes, mindössze a szerkezetet működtető elemeket hordja az övén, így nincs is ágyhoz kötve a beteg.

Az aprócska, alig tíz centiméteres, közel félkilós szerkezet áram segítségével úgy keringeti folyamatosan a páciens vérét - percenként 5-8 litert - hogy, ha csak az dolgozik a mellkasában, sem pulzusa, sem pedig szívverése nincs.

Az eszköz 7-8 évig is képes ellátni a feladatát, ám 7-8 hónapon belül ajánlott elvégezni a transzplantációt, ha erre van lehetőség.