Vágólapra másolva!
Külföldi szövetségi kapitánya lesz a magyar fociválogatottnak, jelentette be Csányi Sándor MLSZ-elnök a szerda reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelyen több fideszes politikusnak is keményen odaszólt. A válogatott katasztrofálisan zárta a vb-selejtezőket, pénteken, a hollandiai 8-1-es vereség után Egervári Sándor szövetségi kapitány lemondott, kedden este siralmas meccsen győztük le Andorrát. Szerdán reggel mégis az derült ki: jó úton járunk.

"Valószínűleg kiürült a város, minden újságíró az MLSZ Kánai úti székházában zsúfolódott össze. Hely nincs, az operatőrök egymás sarkát tiporják. Balhészag a levegőben. Állítólag többen látták Henk ten Cate-et a városban" - írta helyszíni tudósítónk pár perccel a kezdés előtt.

Kisvártatva megérkezett maga Csányi Sándor, a tömeg láttán megjegyezve: "érdemes késni". Vági Márton főtitkár és Nyilasi Tibor a díszhelyen, Csányi mellett foglalt helyet.

Lekonyult a válogatott

Az elnök a válogatott vb-selejtezős szereplésének értékelésével nyitott: "Hogy milyen hibák történtek ezeken a meccseken, azt az október 29-i ülésünkön fogjuk kiértékelni. Amit határozottan tudunk mondani: a válogatottnak volt egy felívelő szakasza Egervári Sándor alatt, ami sajnos a végére lekonyult. Elemezni kell, miért van az, hogy a kapitány kevesebb európai topligában focizó játékos közül tudott válogatni, mint 2011-ben."

Csányi Sándor érkezik Forrás: MTI/Illyés Tibor

A holland meccsnek egyébként - mint mondta - ő az egyetlen és legnagyobb nyertese, mert egymillió eurót ajánlott fel a magánvagyonából a játékosoknak, ha nyernek. "Rengeteget spóroltam, de szívesen felajánlom ezt az összeget legközelebb is."

Csányi hangsúlyozta, a szövetség eleve 2016-os kijutást ígért. Bár ő is bízott abban, hogy ez már jövőre így lesz. A románok ellen utolsó pillanatban kapott gólt hibáztatja. "Pechünk volt."

Az elnök ugyanakkor elismerte az MLSZ felelősségét a kialakult helyzetért: "Felelősségünk van, hiszen Egervári Sándort mi választottuk ki. A bukaresti meccs után és előtte is gondolkodtam azon, hogy váltani kellene, de nem váltottunk. Ebben én is felelős vagyok, de valószínűleg akkor is kikaptunk volna Hollandiától, ha előbb lépünk."

A magyar foci legnagyobb problémája az edzőképzés hiánya volt, amikor átvették az MLSZ irányítását. "Utánpótlásedző-képzés szinte nem is volt. Szalai László munkába állásával jelentős változás állt be ebben. Csak olyan utánpótlásképző műhelyek kaphatnak jelentős pénzt, ahol jól képzett utánpótlásedző dolgozik. Egy belga céggel méretjük fel az utánpótlási műhelyek szakmai munkáját, és ezt a felmérést évről évre megismételjük."

"Sajnos nem sikerült a topligákban játszó játékosokat magyarokkal helyettesíteni. Szükség van jól képzett magyar játékosokra, az MLSZ ezért támogatja pénzzel azokat a klubokat, amelyek magyar utánpótlás játékosokat foglalkoztatnak. Szeretném elérni, hogy csak az olyan csapatok kaphassanak állami támogatást, amelyek magyar utánpótláskorú játékosokat is foglalkoztatnak nagy számban."

Visszautasítunk minden korrupciós vádat

"Amit mi vállaltunk, hogy 10 év alatt javítjuk az infrastruktúrát, és tömegesítünk. Ezt megtettük. Meg kell nézni, 2009 és 2010 között összesen 7300 csapat versenyzett az MLSZ versenyrendszerében, most 9700. 403 településen építettünk öltözőt és egyebeket. 131 pályát építettünk különböző kluboknál. És mindezt átlátható, központosított módon."

Balról Vági Márton főtitkár. Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nincs átláthatóbb, korrupciót elkerülőbb szervezet, mint az MLSZ. Itt minden pénzzel el tudunk számolni. Döntéseink nyilvánosak, minden fent van a honlapon. Minden olyan vádat visszautasítunk, ami arról szól, hogy itt mi elherdálnánk a pénzt!" Csányi nem árulta el pontosan, milyen vádak ellen védekezik, de hamarosan fény derült erre is.

Deutsch, a Twitter-huszár

Csányi nekiment két fideszes politikusnak, Deutsch Tamásnak és Kocsis Máténak. Előbbit csak "Twitter-huszárnak" nevezte, a neve vagy nem jutott eszébe, vagy nem akarta kimondani. Azt tanácsolta neki, hogy ha annyira aggódik az MLSZ-ben elköltött pénzek miatt, akkor próbálja meg eladni az általa a minisztersége idején vásárolt beléptető kapunak álcázott ócskavasat. "Egyébként megfogadtam, amit az imént nevezett úr írogatott, ezért levelet írtunk Simicskó Istvánnak, hogy a parlament még az eddiginél is szigorúbban ellenőrizze ezeket a pénzeket."

Deutsch máris visszaszólt

"A győztesek vicceket mesélnek, a vesztesek sajtótájékoztatót tartanak" - tisztelettel ajánlom Laczkó Mihály dr., ohh, bocsánat, Csányi Sándor dr. (annyira kísérteties a hasonlóság a hozzá nem értésüket illetően, ezért kevertem őket össze) vesztes MLSZ elnöknek" - írta Deutsch Tamás a Facebookon két perccel 11 óra előtt, mikor még javában tartott a sajtótájékoztató.

Még vasárnap kemény szavakkal bírálta Csányit és az MLSZ-t a közösségi portálon, többek közt azt írva, hogy "módszeresen elhardálják a magyar labdarúgás fejlesztésére rendelkezésre álló lehetőségeket." A sajtótájékoztatón Deutsch mint MTK-elnök is Csányi radarjára került: "Az utánpótláspénzek elherdálásáról szerzett rossz tapasztalatait a twitter-huszár nyilván egy klubnál szerezthette, aminek ő az elnöke."

"A másik ilyen politikus barátom, akiről beszélnem kell, Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere. Ez az a kerület, ahol a rendszerváltás előtt hat pálya volt, és azóta ebből lett négy. Ez az a kerület, amelyik sose adott be pályázatot pályaépítésre vagy felújításra. Egy ilyen ember nekem ne beszéljen a fociról. Mint a Fidesz szóvivője annyi más területen tud hazudni."

Ezen a ponton felhördültek az MLSZ-székházban tolongó újságírók.

Kocsis Máté komoly embernek tartja Csányit

Kocsis Máté szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Csányi Sándornak közszereplőként kötelező elviselnie a kritikákat és bár megérti, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökeként "rossz állapotban van" a 8-1-re elvesztett holland-magyar világbajnoki selejtező után, de akkor sem mondhat olyat, hogy valaki fogja be a száját. Kocsis Máté nem tervez jogi lépéseket Csányi Sándor ellen, akit egyébként "komoly embernek tart", tiszteli az életkorát és a munkásságát, de aki szerinte beírta magát a magyar futballtörténelembe, mert a 8-1-es vereségre ötven év múlva is emlékezni fognak. Kocsis értetlenül áll az ügy fejleményei előtt, amelyet egyébként személyes vitának tart. Hangsúlyozta: a Csányi Sándor által is említett bejegyzését nem mint a Fidesz kommunikációs igazgatója, vagy mint polgármester, hanem mint magyar szurkoló tette, ha ezt az MLSZ elnöke magára értette és így reagált, akkor azt "sajnálja", de a Fidesznek és a politikának ehhez semmi köze. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy magyar szurkolóként nem érzi magát felhatalmazva, hogy kimondja: Csányi Sándornak le kell-e mondania, ugyanakkor a véleményét fenntartja. Szerinte Csányi Sándor állításával ellentétben a VIII. kerület az elmúlt 5 évben 800 millió forintot fordított 18 focipálya építésére. Elismerte: valóban nem működött együtt a kerület az MLSZ-szel a pályák építésében, de ennek az oka, hogy egy konkrét esetben az MLSZ elképzeléseiben 14 milliós kivitelezési költség szerepelt, ugyanezt az önkormányzat saját erőből 4 millió forintból megépítette. Hozzátette: a kerületben sosem volt hat nagyméretű futballpálya, ahogyan évek óta, úgy jelenleg is csak három van.

Később arról kérdezték az elnököt, kik állhatnak az ellene folyó kommunikációs kampány mögött? "Érezhetően van egy támadássorozat ellenem különböző frontokon, de ez csak azt jelenti, hogy valószínűleg fontos ember vagyok."

A szorgalom és a lelkesedés enyhén szólva hagy kívánnivalót maga után

Aztán megszólalt Nyilasi is: "A tudást mindenképpen importálni kell. Edzőket, szakembereket fogunk hozni azokból az országokból, amelyekkel együttműködési megállapodásaink vannak. A szakemberképzést is meg kell erősíteni. A kollégák szorgalma és lelkesedése enyhén szólva is hagy kívánnivalót maga után."

"Ha egy pedagógusnak 120 kreditet kell összegyűjteni egységnyi idő alatt, miért várnánk el ennél kevesebbet az edzőktől, akik szintén nevelő munkát végeznek?" - tett fel egy rávezető kérdést Szalai László, az edzőképzés vezetője. "A külföldi példák átvétele mellett vissza akarjuk csempészni a magyar stílusjegyeket a képzésbe. Egyfajta egységes játékstílust szeretnénk, hogy egy NB III-as utánpótláscsapatban is ugyanazt a játékot tudják, mint a Nemzeti Labdarúgó Akadémián."

Orbánnal nem beszéltek lemondásról

A távozását követelő kormánypárti politikusoknak Csányi annyit mondott: "Őket is sokan kérték már, hogy távozzanak." Nem távozik, mert "jó úton járnak", folytatják a munkát. "Ha két év múlva, amikor lejár a mandátumunk, akkor meghallgatjuk a futballközösség véleményét, és úgy döntünk, ahogy kívánják. Ha úgy gondoljuk, hogy hibáztunk, azonnal lemondunk."

Elérkezett a kérdések ideje. Beszélt-e Orbán Viktorral, és nem kérte-e, hogy mondjon le? "Telefonon beszéltem Orbán Viktorral, elemezgettük a meccset, meg hogy mit kéne csinálni. Lemondásról nem volt szó. Nekem régóta normális kapcsolatom van Orbán Viktorral, és ezen ezek a meccsek sem változtattak."

Végül egy konkrét bejelentés érkezett: külföldi szövetségi kapitányunk lesz. Olyan edzőt keresnek, aki kellő tapasztalattal és tudással rendelkezik nemzetközi szinten is. Időpont még nincs. "Nem akarunk kapkodni. Hét-nyolc jelölt van, köztük hárman európai topligákban dolgoznak vagy dolgoztak, de még nézelődünk a piacon."

Csányi vs Wintermantel

Kocsis és Deutsch mellett egy harmadik fideszes politikus, Wintermantel Zsolt is üzent a Facebookon október 13-án: "Csányi és az egész MLSZ vezérkar elhúzhat!" Lényegében ugyanezt megismételte az Andorra-meccs után is, mire válaszában Csányi elmondta: "A foci nem politika, komolyabb dolog."

Wintermantel viszontválasza sem késett: "A futball valóban nem politika, de nem is bank. Láthattuk, hogy a bankokban nem tisztelik az ügyfeleket, a fociban viszont tisztelni kellene a szurkolókat. Egy MLSZ-elnök nem engedheti meg magának, hogy ilyen stílusban beszéljen a szurkolókkal. Csak egy tanács: az arrogancia lehet, hogy működik bankelnökként, de MLSZ-elnökként elég visszás."