Vágólapra másolva!
Csábítsuk vissza a kispadra a múlt csütörtökön Magyarországon járt Alex Fergusont? Adjunk munkát a BL-győztes Jupp Heynckesnek? Legyünk mi Guus Hiddink következő kalandja, netán próbáljunk ki egy másik Koemant is? Vagy higgyünk az izraeli sajtónak, amely szerint Paulo Sousa lesz az új szövetségi kapitány? Miután kiderült, hogy az MLSZ alighanem külföldről hoz kapitányt, álmaink, vágyaink és a realitás között lavírozva összeszedtünk egy listát azokról, akik szóba kerülhetnek.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerdán annyit elárult, a távozó Egervári Sándor szövetségi kapitány utódja valószínűleg külföldi lesz. Később annyit pontosított, hogy esetleg mégsem. De a jelek mégis a külföldi kapitány irányába mutatnak.

"Olyan edzőt keresünk, aki kellő tapasztalattal és tudással rendelkezik nemzetközi szinten is. Nem akarunk kapkodni. Hét-nyolc jelölt van, köztük hárman európai topligákban dolgoznak vagy dolgoztak, de még nézelődünk a piacon" - fogalmazott Csányi.

A megadott paraméterek alapján nem könnyű szűkíteni a lehetséges jelöltek listáját, így aztán számba vettük a vágyálmainkat és a realitásokat is.

Akikben leginkább bíznánk

Alex Ferguson ugyan nyáron visszavonult, és átadta a Manchester United kispadját David Moyesnak, lehet, nem bírna ellenállni a kísértésnek. A hírek szerint az ausztrálok is arról szeretnék meggyőzni, hogy segítse ki a csapatot a jövő évi világbajnokságon, azaz ősztől szabaddá válna. A közelmúltban egy napot Magyarországon töltött, de az edzőkonferencia során akár meg is győzhették arról, hogy érdemes belevágnia a feladatba. Legalább Csank János is többször láthatná élőben "az öreg borvirágos fejét".

Jupp Heynckes is szabad préda, tavalyi teljesítménye ráadásul bizakodással tölthetné el a teljes MLSZ-vezérkart. A Bayern Münchennel elért triplázás (BL, Bundesliga, német kupa), illetve a Real Madriddal megszerzett 1998-as Bajnokok Ligája-trófea nem rossz teljesítmény, hátránya, hogy válogatottnál még sohasem dolgozott. Ráadásul lengyel lapok szerint felmerült a neve a menesztett Waldemar Fornalik utódjaként is.

Jupp Heynckes Forrás: AFP/Christof Stache

Az MLSZ-nek a spanyol, a portugál, a holland és a belga szövetség is a stratégiai partnere, most már csak abban kellene bízni, hogy az utóbbi években szisztematikusan felépített belga válogatott leszerepeljen a világbajnokságon. Akkor lehet, hogy szabaddá válna Marc Wilmots, aki fantasztikusan összerakta a csapatot, és talán képes lenne erre Magyarországon is, ha találna hozzá megfelelő emberanyagot. Kérdés, hogy a korábban liberális politikusként is dolgozó sportembert hogyan fogadnák Magyarországon.

Nincs munkája Giovanni Trapattoninak sem, aki hat év után intett búcsút az ír válogatottnak, és az elmúlt öt évben kiváló eredményeket ért el. A 2010-es vb-kvalifikációt a franciák elleni pótselejtezőn bukta el csapata, a 2012-es Eb-pótselejtezőn azonban legyőzték az észteket.

Akiknek a legtöbb az esélye

Ha fogadóirodában tenni lehetne némi pénzt a legesélyesebb külföldi kapitányjelöltre, akkor Paulo Sousa és Henk ten Cate oddsai elég alacsonyak lennének. A portugál Paulo Sousát már kétszer is összeboronálták a magyar válogatottal. Az észtek elleni hazai meccsen való megjelenését még kimagyarázta Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa, aki azt mondta, a Maccabi Tel-Aviv edzője a magyar klub meghívására érkezett Budapestre.

Paulo Sousa Forrás: MTI/Beliczay László

Azt viszont senki sem cáfolta, hogy Sousa beszélt (tárgyalt?) Orbán Viktor miniszterelnökkel, így a múlt pénteki, amszterdami 8-1-es vereség után már hihetőbb volt a Sport2.co.il izraeli portál állítása, miszerint ugyan az edzőt érvényes szerződés köti a Maccabihoz, de miután az Eb-selejtezők csak egy év múlva kezdődnek, ez nem okozna gondot, így Sousa befejezhetné a szezont klubjánál.

Henk ten Cate ugyan nem ismeri mélyen a magyar viszonyokat, de az 1998-as, jugoszlávok elleni 1-12 utáni hangulatba már beleszagolhatott, amikor 1999 és 2000 között az MTK-t irányította. Azóta volt az Ajax és a Panathinaikosz vezető-, illetve a Barcelona és a Chelsea másodedzője, most jó válságmenedzser lehetne az 1-8 után is.

Henk ten Cate Forrás: AFP/Marco De Swart

A Sydney Morning Herald úgy tudja, hogy Guus Hiddink is ajánlatot kapott, és nemcsak a vb-re készülő ausztrál, de a dán, a lengyel és a magyar szövetség is megkereste. A Real Madrid és a Chelsea korábbi edzője szereti a kihívásokat, korábban dolgozott a holland, a dél-koreai, az ausztrál, az orosz és a török válogatott élén is.

A román Ziare.com portál bedobta Ronald Koeman nevét is, de az ő szerződtetése mellett maximum az szólhatna, hogy bátyja, Erwin Koeman már volt magyar kapitány. A Feyenoord jelenlegi edzője az Ajaxszal és a PSV-vel holland bajnok, a Valenciával Király-kupa-győztes volt, viszont ha Louis van Gaal a világbajnokság után valóban távozik, akkor számára vonzóbb lehet a hazai válogatott, mint a magyar. Ráadásul testvére, Erwin Koeman élménybeszámolóiból sem biztos, hogy kedvet kapna a feladathoz.

Ronald Koeman Forrás: AFP/Marco De Swart

Akik akár szóba is kerülhetnek

Az elmúlt két évben a spanyol és portugál edzők, illetve játékosok kedvenc célpontja lett Magyarország, így Paulo Sousa mellett több olyan szakembert is szívesen látnánk, aki letett már valamit az asztalra. A két ország futballutánpótlása kiváló, így a nem foglalkoztatott, esetleg kevésbé vonzó munkát végző szakembereket el lehetne csábítani.

Például Carlos Queirozt, aki jelenleg az iráni válogatottat irányítja, de korábban nemcsak felnőtt csapatnál, de utánpótlásszinten is sikeres volt. 1989-ben és 1991-ben ifjúsági világbajnok lett azzal a csapattal, amelyben Luís Figo, Rui Costa és Fernando Couto is futballozott, kétszer ült a portugál nagyválogatott élén, irányította dél-afrikai és az egyesült arab emírségekbeli nemzeti csapatot is, de megfordult a Real Madridnál és a Manchester Unitednél is.

Carlos Queiroz Forrás: AFP/Karim Jaafar

Emlékszik még valaki José Manuel Esnal nevére? A Mané néven jobban ismert 63 éves szakember utoljára 2009-ben ült kispadon, de ő volt az, aki az Alavést 2001-ben UEFA-kupa-döntőbe vezette, és ott csak 5-4-re kapott ki a Liverpooltól. Az ő játékrendszere az 5-3-2-es stratégiára alapult, ezzel legalább nem kaptunk volna nyolcat Amszterdamban.

Miguel Ángel Lotina is munka nélkül van, az Espanyollal 2006-ban Király-kupát nyert szakember dolgozott az Osasuna, a Celta, a Real Sociedad és a Deportivo élén, utoljára tavaly a Villarreal edzője volt.

Juande Ramos a Sevillával kétszer nyert UEFA-kupát, egyszer Király-kupát, a Tottenhammel Ligakupa-győztes lett. 2010-ben négyéves szerződést kötött az ukrán Dnyipro Dnyipropetrovszk együttesével, azaz a nyáron szabaddá válna.

Lenne reális esély Quique Flores szerződtetésére is, a spanyol szakember párja ugyanis Fehér Orsolya, a néhai Benfica-csatár, Fehér Miklós húga. A magyar vonalat akár meg is lehetne lovagolni, a Real Madrid egykori jobbhátvédje edzőként az Atlético Madriddal Európa Ligát és európai Szuperkupát is nyert 2010-ben. Jelenleg az Emirátusokban edző, és az al-Aint irányítja.

Szabad edző, aki színt hozna a magyar valóságba

Érdekes színfolt lenne Paolo Di Canio, aki játékosként azért kapott eltiltást, mert náci karlendítéssel üdvözölte a Lazio szurkolóit, majd megjegyezte: "Fasiszta vagyok, nem rasszista!" Menedzserként eddig nem sokra vitte (a Swindon Town után a Sunderlandnél dolgozott, de a közelmúltban menesztették), viszont támadt már rá edzőre, bíróra és játékosra egyaránt, egyszer kirabolta a volt klubját, és biztosan jókat nyilatkozna egy-egy mérkőzés után.

Martin O'Neill már komolyabb szereplő lehetne, összeállításunkban azért szerepel, mert komoly, de csapat nélkül álló szakember. A Leicesterrel kétszer is Ligakupát nyert (1997, 2000), a Celtickel háromszoros skót bajnok (2001, 2002, 2004) és háromszoros skót kupagyőztes (2001, 2004, 2005), legutóbb az Aston Villát, majd a Sunderlandet irányította.

Szeptember 27-én távozott a norvég válogatott éléről Egil Olsen, akinek Drillo (Cseles) beceneve már-már a régi vagány magyar futballt idézi. A helyiek a sportág professzorának tartják, aki 1994-ben és 1998-ban is kijuttatta a vébére a válogatottat, de dolgozott az U19-es, az U21-es és az U23-as korosztálynál is.

Morten Olsen Forrás: AFP/Damien Meyer

Dán névrokona, Morten Olsen is hamarosan válthat, igaz, a 2000 óta hivatalban lévő kapitányról évről évre ezt mondják, az ő utódjára majdhogynem évek óta lehet fogadni a különféle internes oldalakon. Úgy tűnt, a világbajnokságig marad, de miután Dánia a legrosszabb csoportmásodikként lemaradt a novemberi pótselejtezőről, így lehet, hogy most tényleg távozik.

És hát ne feledkezzünk meg az aktív edzők közül a szerdán távozó Waldemar Fornalikról, akit a sikertelenül megvívott selejtezők után menesztettek a lengyelek, de szabaddá vált a pótselejtezőre kényszerült horvát válogatottól kirúgott Igor Stimac is.