Vágólapra másolva!
Sporttörténeti esemény szemtanúi lesznek a Sóstói-stadionba kilátogató szurkolók. Olyan még sosem volt magyar pályán, hogy egy NB I.-es csapat saját tartalékcsapatával játsszon bajnokit. Mondhatnánk persze, hogy a Puskás Akadémia már nem a Vidi második csapata, és tulajdonképpen igazunk is lenne. Meg nem is.

2009-ben volt már példa Videoton I-Videoton II mérkőzésre a Magyar Kupában, akkor a 3. fordulóban 3-0-ra győzött az első csapat. Azon a meccsen még a Videoton II-ben játszott az a Szolnoki Roland, aki jelenleg már a Videoton védője, de jól ismerheti a felcsútiakat.

Nem ő az egyetlen a Videoton keretében, aki a tartalékcsapatból került át. Orbán Viktor kedvenc játékosa, Kleinheisler László, Zsótér Donát és a hétszeres válogatott Gyurcsó Ádám is játszott Felcsúton. A másik oldalon is vannak ismerős arcok, elég csak Polonkai Attila vagy Lencse László nevét említeni, mindketten tagjai voltak 2011-es első és eddigi egyetlen fehérvári bajnokcsapatnak.

Lencsét a nyáron kapta kölcsön a Puskás Akadémia a Videotontól, ahogyan Haraszti Zsoltot és Szekeres Adriánt is, utóbbi kettő azonban nem játszhat a meccsen, az összeesküvés-elméletek kedvelőinek azonban csalódniuk kell, mert a hiányzás oka sérülés. Szekeresnek a térde, Harasztinak a sarka bánta a Honvéd elleni Ligakupa-meccset.

Benczés Miklós, a Puskás Akadémia edzője tisztában van azzal, hogy pikáns a szituáció. "Edző és játékos is nehéz helyzetben van ilyenkor. Gondoljunk csak bele, ha a csatár kihagy egy óriási helyzetet. Kényes szituáció lenne, azonnal elindulnának a találgatások, miért puskázta el a lehetőséget. Nem egészséges helyzet. A klubvezetőkre is nagy nyomás nehezedik, hiszen ha a kölcsönadott futballista eldönti a mérkőzést, rossz fény vetülhet rájuk, mondván, miért adták kölcsön" - nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Benczés.

Orbán Viktor, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt a Sóstói-stadionban Fotó: Hajdú D. András - Origo

A Videoton 2009 nyarán vette meg az NB II-es Felcsút játékjogát, és a másodosztályban Videoton II néven indított csapatot. A helyzet tavaly nyáron változott meg, onnantól kezdve a Puskás Akadémia nem a Videoton fiókcsapataként indult, így jogilag nem volt akadálya annak, hogy feljusson, és ez tavasszal meg is történt.

Az újonc felcsútiak rosszul kezdték a bajnokságot, az elmúlt két fordulóban azonban legyőzték a Ferencvárost és a Pécset is, amivel elmozdultak a kiesőhelyről. A Videoton kiegyensúlyozottan szerepel, a tíz kör alatt mindössze kétszer hullajtott el pontokat, és ezzel vezeti a tabellát.

Orbán Viktor miniszterelnök mindkét csapathoz kötődik, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát ő alapította, a Videoton meccsein pedig rendszeres vendég Csányi Sándorral, az OTP és az MLSZ első emberével, valamint Hernádi Zsolt Mol-vezérrel. A Puskás Akadémia stratégiai partnere a Videotonnak.

A miniszterelnök valószínűleg nem lesz kint a meccsen, hacsak ezért nem jön haza hamarabb Indiából, ahol éppen hivatalos látogatáson tartózkodik. Az Origo elküldte a kérdéseit e-mailben a meccsel kapcsolatban, de válasz nem érkezett rá, így csak sejteni tudjuk, hogy Orbán szíve szerint biztosan a döntetlennek örülne, vagy legalább annak, ha a felcsúti alakulat nem égne le nagyon a nagy testvér otthonában. Ez ugyanis azt jelentené, hogy jó munkát végeznek az általa alapított akadémián.