Vágólapra másolva!
Ennél jobb nem is történhetett volna, így kommentálta a hírt Ciprian Marica, a magyarok ellen gólt szerző román csatár, hogy válogatottja a görögökkel vívhat világbajnoki pótselejtezőt. A Pro Sportot bosszantja, hogy a görög drukkerek már a bőröndöket is elővették a brazil túrára. A portugál-svéd és az ukrán-francia párharc komoly csatát ígér, a horvátok bíznak az Izland elleni sikerben, de kicsit tartanak Lars Lagerbäck kapitánytól.

A nemzetközi szövetség (FIFA) zürichi székházában elkészítették a világbajnoki pótselejtezők párosítást: a magyar válogatottat a selejtező D csoportjában megelőző román csapat a görögökkel találkozik, míg az ukránok a franciákkal, az izlandiak pedig a horvátokkal játszanak oda-visszavágós párharcot. Az első felvonásokra november 15-én kerül sor, a visszavágókat pedig négy nappal később rendezik.

Görögország - Románia

"Ha azt az ellenfelet nem tudjuk legyőzni, amelyet a legjobban szerettünk volna megkapni a pótselejtezők során, akkor valóban nincs helyünk a vébén" - nyilatkozta a 115-szörös román válogatott középpályás, Gheorghe Popescu, miután a nemzetközi szövetség (FIFA) zürichi székházában hétfő délután kiderült, a magyarokat megelőző együttes a görögökkel találkozik novemberben.

"Ennél jobb nem is történhetett volna" - lelkendezett Ciprian Marica, aki szintén nagyon örült, hogy Görögország lett az ellenfél. "Nem szabad lekezelni az ellenfelet, de azt hiszem, szerencsések vagyunk"

Gabriel Torje úgy vélekedett, végre valóra válhat az álma, és eljuthat egy világbajnokságra. "Jó ellenfelet kaptunk, 50-50 százalék esélye van mindkét csapatnak. Nem kell 7-0-ra nyernünk, elég lesz egy gól is."

Victor Piturca kapitány és csapata elégedett a sorsolással Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A Pro Sport külön cikkben számolt be arról, hogy a görög szurkolók mennyire lenézik a román válogatottat. "Simán nyerjük a Balkán-derbit!", "Már csomagolhatunk Brazíliára", "Isten megmentett bennünket", és ehhez hasonló kommentek miatt bosszankodik a román portál.

A görögök portugál edzője Fernando Santos szerint a lényeg, hogy a Georgiosz Karajszkakisz-stadiont töltsék meg majd a nézők november 15-én. "Kérem a szurkolókat, higgyenek a csapatban, és támogassanak bennünket, hogy együtt jussunk el Brazíliába."

Portugália - Svédország

A portugál-svéd összecsapás egyben a világ legjobb csatárai közé tartozó Zlatan Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo párharca is lesz. "Nagyon nehéz feladat vár ránk a svédek ellen. Hiába játszik nálunk a világ egyik legjobb csatár, nekünk nemcsak Zlatan Ibrahimovicra kell figyelnünk. Ellenfelünk csapatként is rendkívül egységes" - nyilatkozta Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya.

A két együttes története során 15 alkalommal találkozott egymással, hat svéd győzelem mellett három portugál siker és hat döntetlen született, igaz, az északiak a legutóbbi hét találkozón nem tudtak diadalmaskodni a portugálok fölött. A 2010-es világbajnokság selejtezőjében mindkét együttes a magyar csoportban szerepelt, s akkor az egymás elleni két találkozójuk gól nélküli döntetlennel zárult. A svédek végül nem jutottak ki a vb-re, míg a portugálok a pótselejtezőn vívták ki a szereplés jogát.

Ukrajna - Franciaország

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya is szoros párharcot vár. "Az ukrán csapat nagyon kevés gólt kap, hét mérkőzés óta veretlen, ráadásul nekünk nemcsak messzire kell majd utaznunk, de a hideggel is meg kell küzdenünk. Tiszteljük az ellenfelet, magabiztosak vagyunk, és örülünk, hogy a visszavágót hazai pályán játszhatjuk" - mondta a sorsolást követően.

A franciát a tavalyi Eb-n legyőzték az ukránokat. Forrás: AFP/Franck Fife

Az ukrán válogatott története során még egyszer sem nyert a franciák ellen, hét mérkőzésen négy vereség és három döntetlen a mérlege. A két csapat legutóbb Donyeckben, az Európa-bajnokság csoportkörében találkozott egymással, a mérkőzést villámlás miatt félbe kellett szakítani, végül a franciák 2-0-ra győztek.

Izland - Horvátország

Az északiak nem szívesen gondolnak vissza a legutóbbi horvátok elleni mérkőzésekre. A 2006-os világbajnoki selejtezők során ugyanis egy csoportban voltak a felek, a horvátok otthon 4-0-ra, Reykjavíkban pedig 3-1-re győztek. Ráadásul a Maksimir-stadionban kétszer az a Niko Kovac is eredményes volt, aki az utolsó csoportmérkőzés után lemondott Igor Stimac helyét vette át.

"Elégedettek vagyunk a sorsolással, különösen úgy, hogy a visszavágót otthon játsszuk. De szeretném hangsúlyozni, hogy még nem jutottunk ki a világbajnokságra" - nyilatkozta Niko Kovac.

"Izland egy fiatal, ígéretes, minőségi csapat, ráadásul olyan tapasztalt szakvezetővel, mint Lars Lagerbäck, aki a svédeket vébére és Eb-re is kijuttatta korábban. Korábban háromszor játszottam ellene, akkor mindig nyertünk. Most ismét összecsapunk egymással. Remélem, hogy minden játékosom egészséges, fizikálisan és mentálisan is felkészült lesz, és két jó meccset vívunk majd" - mondta.

A pótselejtezők programja

Interkontinentális selejtezők:
november 13., szerda:
16.00: Jordánia - Uruguay
21.00: Mexikó - Új-Zéland

november 20., szerda:
7.00: Új-Zéland - Mexikó

november 21., csütörtök:
1.00: Uruguay - Jordánia

Európai pótselejtezők, első mérkőzések:
november 15., péntek:
Portugália - Svédország
Ukrajna - Franciaország
Görögország - Románia
Izland - Horvátország

Európai pótselejtezők, visszavágók:
november 19., kedd:
Svédország - Portugália
Franciaország - Ukrajna
Románia - Görögország
Horvátország - Izland

Afrikai pótselejtezők, visszavágók:
november 16., szombat:
Szenegál - Elefántcsontpart (első mérkőzésen: 1-3)
Nigéria - Etiópia (2-1)

november 17., vasárnap:
Kamerun - Tunézia (0-0)

november 19., kedd:
Algéria - Burkina Faso (2-3)
Egyiptom - Ghána (1-6)