Vágólapra másolva!
A Real Madrid Sportvárosban Florentino Perez, a spanyol klub elnöke Puskás Ferenc özvegye, Erzsi nénivel társaságában felavatta Pancho szobrát, és az Aranycsapat legendás kapitányát méltatta.

A Fradi-Újpest izgatóbb a Real-Juvénál

Perez a futballtörténet egyik legnagyszerűbb játékosának nevezte Puskás Ferencet. "Büszkeség töltötte el azoknak a szívét, akik élőben láthatták Pancho góljait. Amikor Puskás több mint 30 évesen megérkezett a Real Madridhoz, nem sokan gondolták, hogy a madridi pályafutásából mítosz lesz. Hazájától távol, a leghíresebb játékosok közé került, és megannyi kupagyőzelemre vezette a Realt" - mondta a Real Madrid elnöke a szoborátadásra összegyűlt spanyol és magyar újságírók előtt.

"Négy alkalommal gólkirály lett, 511 gólt szerzett a Realban, a klasszisát a FIFA is elismerte azzal, hogy létrehozta a Puskás-díjat, amelyet minden évben a legszebb gól szerzője kap meg" - folytatta Puskás méltatását Perez.

Az elnök szerint sokan nem is tudják, hogy Puskás, mielőtt a Realhoz igazolt volna, több európai élklub ajánlatát is visszautasította. "Gentóval, Di Stefanóval és a többiekkel a világ egyik legjobb csapatát alkották, emellett a tagja volt a magyar Aranycsapatnak, amely az egész focitörténelem egyik legragyogóbb válogatottja volt. 1953-ban Európa legjobb játékosa volt, majd - az 1956-os magyarországi események miatt - távol került az országától, de sok millió drukker álmát sikerült megvalósítania."

Ezek után Perez Puskás Ferenc özvegyéhez fordult. "Kedves Erzsébet asszony, ön tudja, hogy Puskás megérdemelte mindenkinek az elismerését, tudja, hogy mennyire kötődött a szíve és a lelke a labdarúgáshoz. Soha nem felejtjük el, hogy egyike volt a mieinknek, és az egyik legnagyobb óriása volt a labdarúgásnak, aki minden szurkoló szívében ott él."

A beszéd után az elnök felavatta Puskás Ferenc bronzszobrát, amely mellett a madridi játékosok minden nap elmennek ezentúl. "Pedro Montes elkészített egy mellszobrot, amely azt jelképezi, hogy a szívünkben továbbra is él az a szeretet, amely Puskásból árad. Örökké velünk lesz."

Forrás: Juha Pál - Origo

Perez visszaemlékezett az 1960-as BEK-döntőre, mikor a Real Madrid Glasgowban 7-3-ra legyőzte a Frankfurtot. "A Real Madrid az ma, amivé az öregfiúk tették. A 7-3-as meccsen Puskás négy gólt szerzett, a BBC szerint ez a világ egyik legjobb meccse volt."

"Rendkívüli érzések kavarognak bennem, és büszkeséget érzek a mai napon, mert a Real-történelem egyik kovácsolója volt Puskás Ferenc, akire ma emlékezünk. Erzsébet asszony, tudja meg, hogy soha nem felejtjük el Puskás Ferencet" - zárta szavait az elnök.