Vágólapra másolva!
A svédeket hiába repítette a duplázó Zlatan Ibrahimovic, Portugália Cristiano Ronaldo mesterhármasával kettős győzelemmel jutott ki a brazíliai foci-vb-re. A franciák többek közt egy lesgóllal és egy öngóllal hozták a szükséges csodát a párizsi pótselejtezőn, és az ukrajnai 0-2 ellenére szintén vb-résztvevők. A románoknak esélyük sem volt hasonló bravúrra a görögök ellen, a horvátoknak az emberhátrány is belefért Izland ellen.

Élő közvetítés a pótselejtezőkről

vb-pótselejtező, visszavágó:
Svédország - Portugália 2-3 (0-0)
gól:
Ibrahimovic (68., 72.), ill. Ronaldo (51., 77., 79.)
a vb-re jutott: Portugália kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.

A svédek az első félidőben szinte semmit sem mutattak, a portugálok viszont egy óvatos első húsz perc után focizni kezdtek, és három ziccerig is eljutottak.

Az igazi futball a második félidőben kezdődött, Cristiano Ronaldo mesterien fejezett be egy kontrát, és Olssont lefutva védhetetlen gólt lőtt. Ibrahimovicnak mindössze négy perc kellett, hogy visszahozza az addig csak szenvedő svédek reményeit, előbb egy szögletet fejelt a kapuba, majd egy szabadrúgást vert be a bal alsó sarokba (2-1).

A svédek már csak egy gólra voltak a továbbjutástól, és volt még 18 percük, ám a folytatás rémálommá vált számukra. Ronaldo mindössze öt perccel a második Ibra gól után megint elviharzott Almeida újabb zseniális labdájával, és ezúttal sem hibázott (2-2). Neki nem kellett négy perc, csak kettő a fordításhoz, két védő közül kirobbanva elhúzta a labdát Isaksson mellett, és felvarrta a léc alá (2-3).

A portugál klasszis kétszer ennyi gólig is eljuthatott volna, a társak remek labdákkal tömték, a hazaiaknak semmilyen ellenszere nem volt a vendégek játékára.

A portugálok végül 4-2-es összesítéssel jutottak ki a világbajnokságra, de legalább ilyen fontos hozadéka a meccsnek, hogy az Aranylabdáért folyó csatában Ronaldo világklasszis teljesítményt tett le az asztalra az év legfontosabb meccsén. Vívhatnak bármilyen kemény hidegháborút a FIFA-elnök Sepp Blatterrel, ezt azért nehéz lesz figyelmen kívül hagyni, hozzátéve, hogy a portugál a BL-ben és a spanyol ligában is vezeti a góllövőlistát.

Franciaország - Ukrajna 3-0 (2-0)
gól: Sakho (22.), Benzema (34.), Guszev (öngól - 72.)
piros: Kacseridi (47.)
a vb-re jutott: Franciaország 3-2-es összesítéssel.

Az Ukrajnában kétgólos vereségbe beleszaladó franciákat alaposan sikerült felrázni a több poszton is változtató Didier Deschampsnak: óriási nyomás alá helyezték a vendégeket, és fél óra alatt be is préseltek két gólt.

Igaz, a második találat nyilvánvaló lesről született, de előtte egy teljesen szabályos gólt vett el a franciáktól a bíró les címén.

A vendégek egyszer tudtak csak ziccerbe kerülni a szünet előtt, a Stade de France lelátója dermedt csendben nézte Jarmolenko lövését, ami azonban hiába jutott túl Lloris kapuson, egy gólvonalon álló védő menteni tudott.

Az ukrán feltámadás helyett ellenkező fordulat következett, szünet után Jevgeny Kacseridi piros lapja megpecsételte a vendégek sorsát.

Az első félidőben is több bravúrt bemutató Andrij Pjatov még egy darabig tudta tartani csapatát, de saját csapattársa, Guszev ellen neki sem volt ellenszere a 72. percben (3-0). Az öngól után a vendégek nem tudtak újítani, így a franciák - kijavítva az ukrajnai zakót - kijutottak a vb-re.

Mamadou Sakho kezdte a gólgyártást Párizsban Forrás: AFP/Franck Fife

Sikerük értékét növeli, hogy a pótselejtezők történetében korábban egyetlen csapatnak sem sikerült 0-2-es hátrányból fordítania.

Románia - Görögország 1-1 (0-1)
gól: Toroszidisz (öngól - 54.), ill. Mitroglu (23.)
a vb-re jutott: Görögország 4-2-es összesítéssel.

A görögök egy hazai védelmi hiba után már az első félidő derekán összetörték a román álmokat, innentől kezdve négy gól kellett volna Victor Piturca csapatának a vb-re jutáshoz.

Toroszidisz a szünet után az év öngóljával segítette a románokat, ennél tovább azonban nem jutottak a hazaiak, így simán elbukták a párharcot.

Horvátország - Izland 2-0 (1-0)
gól: Mandzukic (27.), Srna (47.)
a vb-re jutott: Horvátország 2-0-s összesítéssel.
piros: Mandzukic (38.)

A horvátok magabiztosan kezdték a meccset, és Mandzukic közelről szerzett góljával meg is szerezték a vezetést, ám nem sokkal később a gólszerző piros lapja megzavarta őket. Izland átvette a játék irányítását, és a hazaiaknak a szünetig nem is sikerült magukhoz térniük.

Fordulás után azonban újabb hazai gól következett egy látványos szóló és egy szép Srna-kapáslövés után, innentől kezdve pedig már nem volt kérdéses, hogy ki jut a vb-re. Izland hiába játszott emberelőnyben, a horvátok rúghattak volna újabb gólokat.