Vágólapra másolva!
A távozó szövetségi kapitány, Egervári Sándor segítője, Kenyeres Imre a Nemzeti Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy a futómennyiség és a passzok száma, illetve pontossága alapján látható, hogy az elmúlt három évben fejlődött a magyar labdarúgó-válogatott.

"Szeretném, ha nem kizárólag a bukaresti és az amszterdami kudarc alapján ítélnék meg a válogatott elmúlt három évi teljesítményét, mert én állítom, hogy történt előrelépés. Amikor 2010-ben kijelöltük az irányvonalat, először is annak néztünk utána, mozgásmennyiségben felvesszük-e a versenyt a riválisainkkal, mert a magyar játékosokat rendre az a vád éri, hogy nem futnak eleget. Miután a szövetség minden támogatást megadott, egy erre specializálódott cég tíz mérkőzésünkről készített ez irányú felmérést. A kiindulási pontot a 2010. szeptember hetedikén lejátszott Moldova elleni Eb-selejtező jelentette, amelyen 117,432 kilométert teljesített a csapat. A következő tíz meccsen ennél csak jobb eredmény született, a csúcsot a Törökország elleni budapesti találkozó jelentette - a 3-1-es győzelmünkhöz szükség volt a 125,606 megtett kilométerre is" - hívta segítségül a statisztikát Kenyeres Imre, aki szerint a válogatott 120-121 kilométeres átlag futóteljesítménye elég jónak mondható, mert a tavaszi BL-döntő résztvevői közül a Bayern München 118,839, a Dortmund 117,931 kilométeres átlagot ért el az idei BL-meccseken.

Kenyeres azt mondja, a passzolás terén is előrelépést mutatott a csapat, a már említett, Moldova elleni meccsen 317 átadást jegyeztek fel, egy évvel később Kisinyovban 627 alkalommal játszották meg a labdát a magyar játékosok. A másodedző szerint a legsikeresebb csapatok ötszáz felett passzolnak, és az elmúlt két évben a magyar válogatott hat alkalommal passzolt 500 felett, és tízszer 350 és 500 között, ami szintén jónak számít. Persze nem mindegy, hogy a sok passzból mennyi pontos, és a vizsgált 20 meccsből kilencszer volt nyolcvan százalék feletti a pontosság, kilencszer pedig a jónak mondható hetven és nyolcvan százalék közé esett.

Jól passzoltak Hajnalék... Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az edző szerint egy percen múlt a csoport második helyének megszerzése, utalva itt a románoktól a budapesti vb-selejtezőn a hosszabbításban kapott gólra, ahol szerinte a játékvezető hibát követett el, amikor a román csatár szabálytalansága miatt nem ítélt a javunkra szabadrúgást.

"Külön szólnék a bukaresti mérkőzésről, mert nem igaz, hogy a csapat lélektelenül futballozott volna. Döntő helyzetekben hibáztunk, de a játékosok nyerni akartak! Hogy ezt néhány számmal támasszam alá: amíg a románoknak 448 átadásuk volt, nekünk 434, ők nyolcvanegy százalékban passzoltak pontosan, mi nyolcankettőben. A labdabirtoklás aránya 52-48 volt, miközben a százhetvennégy párharcból ők ugyanúgy nyolcvanhetet nyertek meg, mint mi. Ilyen adatok nem születhetnek akaretgyenge játékkal - mégis 3-0-s vereséget szenvedtünk" - mondta Kenyeres, aki szerint azért tűnhetett úgy, hogy a csapat pályán sem volt, mert a románok többet is próbálkoztak lövéssel, és többször is találták el a kaput. Az edző hozzátette, sajnálják azt, ahogy a hároméves időszak véget ért, de tiszta lelkiismerettel állnak fel a kispadról.