Vágólapra másolva!
Májusban a BL-döntőben találkoztak, most a Bundesliga legnagyobb rangadóján csap össze a Borussia Dortmund és a Bayern München. A Dortmundnak évek óta nagyon jól megy a Bayern ellen, kérdés, meg tud-e birkózni Jürgen Klopp csapata azzal a kihívással, hogy a komplett védelem hiányzik.

Ha van csapat, amelytől tartania kell a Bayernnek, az a Dortmund, amelyet 2010 óta nem tudott legyőzni a bajnokságban. A hatmeccses veretlenségi sorozatnál csak a Werder tudott jobbat produkálni a rekordbajnok ellen, amely 1988 és 1993 között tizenkettő, 2000 és 2004 között pedig nyolc találkozón keresztül hagyta sikerélmény nélkül a Bayernt.

A bajorok 2012 áprilisában a Mainz elleni 0-0 alkalmával maradtak utoljára gólképtelenek, azóta zsinórban 49 Bundesliga-meccsen is betaláltak, ugyanakkor a Dortmund elleni legutóbbi hat bajnokin összesen csak három gólt szereztek.

A sárga-feketéknél viszont van most baj bőven, egymás után kidőlt ugyanis Subotic, Hummels és Schmelzer, vagyis a védelem három alapembere, márpedig ez nem éppen jó ómen egy olyan csapat ellen, mint a komoly tűzerővel bíró Bayern.

A bajoroknak is lesz nagy hiányzója, a francia válogatottal a vébét kiharcoló Franck Ribéry ugyanis bordatörést szenvedett az ukránok elleni pótselejtezőn, ami miatt pihenőre kényszerül. Szintén hiányozni fog a harminchét bajnoki óta veretlen Bayernből Bastian Schweinsteiger, az angolok elleni válogatott meccsen kisebb sérülést összeszedő Jerome Boateng viszont bevethető lesz szombat este.

Gündogan és Boateng csatája nem ismétlődhet meg, mert a dortmundi középpályás sérült Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A Dortmund az idénybeli tizenkét bajnoki alatt öttel több gólt szerzett, mint a címvédő (32-27), de a bajorok védelme jobban zár, Neuer csak hét gólt kapott, míg dortmundi kollégái - Weidenfeller mellett Langerak is védett egy alkalommal - tizenegyet. Mióta Pep Guardiola irányítja a Bayernt, a csapat csak egyetlen vereséget szenvedett el, méghozzá éppen a Dortmund ellen, a Szuperkupa-döntőt 4-2-re nyerték Lewandowskiék.

Jürgen Klopp csapata legutóbbi két mérkőzését elvesztette, a bajnokságban a Wolfsburg, a BL-ben az Arsenal leckéztette meg, és ha a rangadót is elbukja, akkor olyan rossz sorozatot produkál, amire utoljára 2010 elején volt példa. Igaz, a Dortmund ebben az idényben félelmetes hazai pályán, hatból hat bajnokit megnyert, ez rekordbeállítás, és ha a Bayern skalpját is sikerül begyűjteni, akkor megvan az új klubcsúcs.

Először játszhat nevelőegyesülete ellen Mario Götze, aki a nyáron 37 millió euróért igazolt a Bayenbe, kiváltva ezzel a Dortmund-drukkerek haragját. "Még mindig fura őt piros mezben játszani, de a viszonyunk ettől még nem romlott meg. Remélem, nem fogják őt kifütyülni a nézők, bár elképzelhető, hogy végül így lesz. Az indulatok néha elég magasra csapnak, ha a futballról van szó" - nyilatkozta Ilkay Gündogan, aki sérülés miatt szintén hiányozni fog a Dortmundból.

A várható kezdőcsapatok a Kicker szerint:
Dortmund: Weidenfeller - Blaszczykowski, Szokratisz, M. Friedrich, Grosskreutz - S. Bender, Sahin - Aubameyang, H. Mkitarjan, Reus - Lewandowski.
Bayern: Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba - Javi Martinez - Robben, T. Müller, T. Kroos, M. Götze - Mandzukic.

A rangadó 18.30-kor kezdődik, az Eurosport 2-n már 18 órától látható lesz a felvezetés.