Vágólapra másolva!
A címvédő Bayern, a Manchester City, az Atlético Madrid és a Barcelona után a Chelsea is kiharcolta a továbbjutást a Bajnokok Ligája csoportkörében, pedig a londoniak 1-0-ra kikaptak a Basel otthonában. Fantasztikusan játszott a Dortmund, és győzelmével életben tartotta továbbjutási álmát, de ugyanezt tette a Barcelonát legyőző Ajax, és a Glasgow-ban győző Milan is.

Eredmények, Bajnokok Ligája, 5. forduló, E csoport:
Steaua Bucuresti (román) - Schalke (német) 0-0

Basel (svájci) - Chelsea (angol) 1-0 (0-0)
gól:
Mohamed Salah (87.)

Utolsó négy angol csapat elleni mérkőzésén nem szenvedett vereséget Basel, amely a Bajnokok Ligája-csoportkört már óriási meglepetéssel nyitotta, hiszen 2-1-re győzött a Stamford Bridge-en. Úgy tűnik, a svájciaknak tényleg csak brit stílus fekszik, mert ezúttal is nyerni tudtak, igaz, Mohamed Salah góljára a 87. percig várni kellett.

A csoport másik mérkőzésén a Steaua behúzta harmadik döntetlenjét is a Szalai Ádámot egész mérkőzésen soraiban tudó Schalke ellen.

Az utolsó fordulóban Schalke-Basel és Chelsea-Steaua meccsekre kerül majd sor, de az angolok ezt már páholyból nézik, ugyanis a két rivális közül maximum egy előzheti meg.

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Chelsea 9 pont
2. FC Basel 8
3. Schalke 7
4. Steaua Bucuresti 3

F csoport:
Arsenal (angol) - Marseille (francia) 2-0 (1-0)
gól:
Wilshere (1., 65.)

Dortmund (német) - Napoli (olasz) 3-1 (1-0)- élő közvetítés
gól: Reus (10., büntetőből), Blaszczykowski (60.), Aubameyang (78.), illetve Insigne (71.)

Az F csoportban az volt a nagy kérdés, hogy a Dortmund képes lesz-e érvényesíteni a papírformát, és behúzza-e a Napoli elleni győzelmet. Jürgen Klopp tanítványai az első fordulóban kikaptak Nápolyban, majd hiába nyertek két meccset egymás után, az Arsenal elleni hazai vereség a kiesés szélére sodorta őket.

A dortmundiak csak akkor maradnak biztosan versenyben, ha győznek, már a döntetlen is kiesést eredményezett volna (feltételezve, hogy Arsenal legyőzi a Marseille-t).

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A hazaiaknál Neven Subotic, Matts Hummels és Marcel Schmelzer volt sérült, a vendégeknél Marek Hamsík nem játszhatott, de a hiányos védelem nem nagyon tűnt fel a dortmundiaknál. Főleg azért, mert a 9. percben a Lewandowski lerántásáért megítélt büntetőt Reus belőtte, és ezzel megadta a mérkőzés alaphangulatát.

Mindkét csapat nyílt támadójátékot választott, így rendkívül látványos volt a csata, de Reina és Weidenfeller is kiválóan védett.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Szünet után ha lehet, még jobban rákapcsolt a Dortmund, annyi helyzetet kihagytak a hazaiak, hogy a 60. percben Blaszczykowski gólját alig akarták elhinni a drukkerek. Ugyan Insigne még szépített, de a másik cserejátékos, Aubameyang bebiztosította a 3-1-es sikert.

A csoport másik mérkőzésén az Arsenal könnyedén nyert 2-0-ra Wilshere duplájával a Marseille ellen.

Az állás:
1. Arsenal 12 pont
2. Dortmund 9 (9-5)
3. Napoli 9 (8-9)
4. Olympique Marseille 0

G csoport:
Zenit (orosz) - Atlético Madrid (spanyol) 1-1 (0-0)
gól:
Alderweireld (74., öngól), illetve Adrián López (53.)

Porto (portugál) - Austria Wien (osztrák) 1-1 (0-1)
gól:
Jackson Martínez (48.), illetve Kienast (11.)

Hiába utazott el Szentpétervárra tartalékosan az Atlético, a zenit nem tudta kihasználni azt a helyzeti előnyt, hogy Diego Costa, David Villa, Filipe Luis, Diego Godín, Tiago Mendes és Arda Turan se lépett pályára.

Az 1-1-es döntetlennel megnyílt a lehetősége a Portónak, hogy a csoport második helyére ugorjon, azonban a játéknap talán legnagyobb meglepetését aratva az Austria Wien 1-1-es döntetlent ért el Portugáliában.

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Atlético Madrid 13 pont
2. Zenit 6
3. FC Porto 5
4. Austria Wien 2

H csoport:
Celtic (skót) - AC Milan (olasz) 0-3 (0-1)
gól:
Kaká (12.), Zapata (49.), Balotelli (59.)

Ajax (holland) - Barcelona (spanyol) 2-1 (2-0)
gól:
Serero (19.), Hoesen (42.), illetve Xavi (49., büntetőből)

A Barcelona 2-1-re kikapott az Ajax otthonában, míg a Milan - bármilyen hihetetlen, de - először nyert idegenben, a szenvedő alany a Celtic volt. Ezzel az Ajax és a Milan is életben tartotta továbbjutási reményét, de egymás ellen kell majd eldönteni, melyikük lép a legjobb tizenhat közé.

Az állás:
1. (és már továbbjutott) Barcelona 10 pont
2. AC Milan 8
3. Ajax Amsterdam 7
4. Celtic Glasgow 3