Vágólapra másolva!
A Szalai Ádámot foglalkoztató Schalke közel jár a nyolcaddöntőhöz a Bajnokok Ligájában. Ha a német csapat győz a Steaua Bukarest otthonában, és a Chelsea sem veszít pontokat Bázelben, mindkét győztes továbbjut. Nehezebb helyzetben van a Dortmund, mely valószínűleg kiesik, ha nem veri meg a Napolit (a Sport TV által közvetített meccset élő streamen követheti az Origón is). Bár harmatgyenge formában van, a Milan keddi továbbjutásához sem kellene különösebb csoda.

A keddi játéknapon Szalai Ádám csapata az A csoportban sereghajtó Steaua Bukaresthez látogat, mely eddig csupán a Basel elleni meccsein tudott pontokat szerezni két döntetlennel. Mivel a második helyen álló Schalke egy ponttal a Basel előtt van, ha nyer Bukarestben, a Chelsea bázeli győzelmével révbe ér az utolsó kör előtt.

Bár Jan Klaas Huntelaar továbbra is sérült, Szalai helye nem biztos a kezdőben, a hétvégi Frankfurt elleni bajnokin (3-3) a középpályás Kevin Prince Boateng kezdett a csatárposzton, a magyar pedig a 79. percben állt be. Szalai a Bundesligában 12 meccsen 5 gólt lőtt, a BL-ben a főtáblán még nem talált be.

A Chelsea még a Schalkénél is könnyebb helyzetben van a csoportban, José Mourinho csapatának elég egy döntetlen is Bázelben a biztos továbbjutáshoz.

Kaká Genoa elleni gólja csak egy pontot ért szombaton Forrás: AFP/Olivier Morin

Bár pocsék formában van, a Milan számára sem elérhetetlen kedden a továbbjutás. Ha Balotelliék nyernek Glasgow-ban, és a Barcelona ugyanezt megteszi Amszterdamban, az olasz csapat nyolcaddöntős. Ezzel együtt a Milan-drukkerek nem lehetnek nyugodtak, miután a csapatuk utoljára október 19-én nyert tétmeccset, azóta hétszer is nyeretlen maradt, így a Celtic idegenbeli legyőzése komoly feladatnak tűnik.

A Dortmundnak kapaszkodnia a kell az F csoportban. Jürgen Klopp tanítványai az első fordulóban kikaptak Nápolyban, majd hiába nyertek két meccset egymás után, az Arsenal elleni hazai vereség a kiesés szélére sodorta a őket.

A dortmundiak hat pontjukkal csak harmadikok a BL legerősebb csoportjában, három-három ponttal lemaradva az Arsenal és a Napoli mögött, s a továbbjutásért valószínűleg mindenképp nyerniük kell kedden. Ha ugyanis csak ikszelnek a Napoli elleni hazai meccsen, az Arsenal pedig hozza a vendég Marseille elleni kötelező győzelmet, akkor pontszámban már csak az olaszokat érhetik be. Ellenük viszont az összevetésben rosszul jönnének ki, miután idegenben 2-1-re kikaptak.

Lewandowskiék könnyen padlóra kerülhetnek kedden Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Amennyiben a dortmundiak kikapnak Rafa Benitez együttesétől, már a Marseille Arsenal elleni pontszerzésével is kiesnek.

A német együttes ráadásul nem csupán a négyesben elfoglalt helye miatt van nehéz helyzetben. A múlt hétre ugyanis szinte a komplett védelme elfogyott. Neven Subotic két hete szenvedett keresztszalag-szakadást, míg Matts Hummels és Marcel Schmelzer a múlt kedden, a német válogatott találkozóján sérült meg súlyosan.

A felforgatott hátsó alakzat debütálása nem nyugtatta meg a szurkolókat, miután a Bayern München elleni szombati bajnoki rangadón 3-0-ra kikapott a csapat. A Dortmundnak ráadásul mindenképpen támadnia kell kedden, a Napoli pedig éppen a kontratámadásokban a legerősebb, s azok megállítása még Hummelsék számára sem lenne egyszerű feladat. De a csatárok sem remekelnek, a legutóbbi három meccsen csak egy gólt szerzett a BVB.

A Borussia mindezek ellenére sincs reménytelen helyzetben, hazai pályán mindenkit képes legyőzni, a Napoli pedig az utóbbi időszakban kifejezetten visszafogottan teljesít. A válogatott szünet előtt a Juventus elleni rangadón sima, 3-0-s vereséget szenvedett, szombaton pedig a vendég Parmától kapott ki 1-0-ra. Benitez problémáit csak növeli, hogy szombaton hiába próbálta meg egyik legjobbját, Marek Hamsikot pihentetni a BL-re, a második félidő közepén mégis becserélte a szlovák játékost, aki nyolc perc után megsérült, s a Dortmund ellen biztosan nem játszhat majd.

A Dortmund-Napoli rangadóról akkor sem marad le, ha sokan tolonganak a képernyő előtt a kocsmában, vagy ha épp a kezdő sípszó előtt romlik el a tévéje: egy regisztráció és a 330 forintos "meccsjegy" kifizetése után akár mobilon is láthatja a Sport TV közvetítését. Később, a BL-idény minden szakaszában megtalálja az online streamet a Sport TV meccseiről.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, a keddi program:

E csoport:
Steaua Bucuresti (román)-FC Schalke (német) 04 20.45
FC Basel (svájci)-Chelsea (angol) 20.45
A csoport állása:
1. Chelsea 9 pont, 2. FC Schalke 04 6, 3. FC Basel 5, 4. Steaua Bucuresti 2

F csoport:
Arsenal (angol)-Olympique Marseille (francia) 20.45
Borussia Dortmund (német)-Napoli (olasz) 20.45
A csoport állása:
1. Arsenal 9 pont (6-3), 2. Napoli 9 (7-6), 3. Borussia Dortmund 6, 4. Olympique Marseille 0

G csoport:
Zenit (orosz)-Atlético Madrid (spanyol) 18.00
FC Porto (portugál)-Austria Wien (osztrák) 20.45
A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Atlético Madrid 12, 2. Zenit 5, 3. FC Porto 4, 4. Austria Wien 1

H csoport:
Celtic Glasgow (skót)-AC Milan (olasz) 20.45
Ajax Amsterdam (holland)-FC Barcelona (spanyol) 20.45
A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) FC Barcelona 10 pont, 2. AC Milan 5, 3. Ajax Amsterdam 4, 4. Celtic Glasgow 3